Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πιστό πάντα στις εντολές των ΗΠΑ

Ούτε ως «λάθος» της αμερικανικής κυβέρνησης δε βρήκε το κουράγιο ο Γ. Παπανδρέου να χαρακτηρίσει την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν όπως είπε σε «μονομερή αναγνώριση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με όνομα διάφορο αυτού, με το οποίο η χώρα έχει ενταχθεί στα Ηνωμένα Εθνη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε στον Τζ. Μπους για την επανεκλογή του, ακόμα και αυτή την ελάχιστη... κριτική στην αμερικάνικη κυβέρνηση, την απέδωσε στα αισθήματα του ελληνικού λαού, αναφέροντας: «Αυτή η απόφαση δικαιολογημένα θεωρείται από τον ελληνικό λαό ως λανθασμένη»...

Ο Γ. Παπανδρέου, στο κείμενο του, πρωτίστως φρόντισε να αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την αμερικανόδουλη πολιτική του. Εξάλλου, από τη θέση της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ το 1993 παρέδωσε την υπόθεση της ΠΓΔΜ στα χέρια των Αμερικάνων, το 1995 υπέγραψε την «ενδιάμεση συμφωνία» προϊόν της αμερικάνικης διαμεσολάβησης και στη συνέχεια περίμενε καρτερικά όπως και τελικά έγινε του θέματος να... επιμεληθούν οι ΗΠΑ.

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας ότι παραμένει προσδεμένος στο άρμα των ΗΠΑ και αναφερόμενος στις σημερινές «παγκόσμιες προκλήσεις», ξεκαθάρισε ότι σ' αυτές «μπορούμε να ανταποκριθούμε μόνο με συλλογική προσπάθεια».

Μια «συλλογική προσπάθεια», που βάσει της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ μεταφράζεται στην ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας, στους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Οπως υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου η θέση και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση «ήταν και θα είναι» ότι «η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας πρέπει να εξελιχθεί σε περιβάλλον διαρκούς σταθερότητας και ευημερίας, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση της διεθνούς ασφάλειας».

Η «διαρκής σταθερότητα» που ...εξασφάλισε το ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε με τους πανηγυρισμούς του κόμματος για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια με την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Οσο για τη συμβολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην οικοδόμηση κλίματος ασφάλειας, που επικαλέστηκε ο Γ. Παπανδρέου αυτή μεταφράζεται στις «ειρηνευτικές» αποστολές, στις οποίες συμμετείχε ο ελληνικός στρατός στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο, στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Εξάλλου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του Ευρωστρατού, του οποίου η πρώτη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε προς τον Πρόεδρο Μπους, ότι προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι «θεωρούμε απολύτως απαραίτητη τη στενότατη συνεργασία μεταξύ όλων των υπεύθυνων και ενδιαφερομένων πλευρών». Και πρόσθεσε ότι ρόλο πρέπει να έχει και η ΕΕ, η οποία όπως υποστήριξε «έχει μείζονα και θετικό ρόλο στην εν λόγω περιοχή».

Συγχρόνως, και ενώ ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ενέργειες όπως η συγκεκριμένη της αμερικανικής κυβέρνησης «δεν μπορούν να ερμηνευτούν ότι συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της διαρκούς σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή», παράλληλα εξέφρασε την «ευχή» να υπάρξει «γόνιμη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ».

Αποβλέπει σε πολιτικά κέρδη

Στην προσπάθειά του το ΠΑΣΟΚ να αποκομίσει πολιτικά κέρδη από την αμερικάνικη αναγνώριση της ΠΓΔΜ, διά στόματος του Ν. Αθανασάκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση «για προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών της στο θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Την ολιγωρία, τη σύγχυση, την έλλειψη στρατηγικής και τα συνακόλουθα αποτελέσματα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα επιδεικνύει καθημερινά. Ας μην προσπαθεί να επιρρίψει και σ' αυτό το θέμα τις ευθύνες σε κάποιους άλλους. Ας μην παραμένει στη λογική ότι της φταίει πάντα κάποιος άλλος και κατά προτίμηση το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του».

Πάντως, την ίδια στιγμή ο Ν. Αθανασάκης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι έτοιμο στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, να στηρίξει κάθε σοβαρή πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα εντάσσεται σε μια στρατηγική», αλλά θέλοντας να ...αντιπολιτευτεί ανέφερε ότι «τέτοια στρατηγική σήμερα, δυστυχώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε διαθέτει».

Επίσης, ο Ν. Αθανασάκης, σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε από δημοσίευμα του «Βήματος», στο οποίο αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε μια φιλική συνάντηση με δημοσιογράφους, πριν από λίγες ημέρες, είπε ότι γνώριζε το θέμα της αναγνώρισης των Σκοπίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και για το οποίο ρωτήθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμιά ενημέρωση από τον κ. Παπανδρέου, σημείωσε: «Αυτά για εμάς είναι στημένα παιχνίδια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη συζήτησή του με τους δημοσιογράφους είχε πει ακριβώς την εκτίμησή του ότι η συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να ήταν πιο απότομη και με λιγότερες ευαισθησίες».

Ανακοινώσεις της «ΚΑ» και της ΑΚΟΑ

Ως συνέχεια της «παραδοσιακής ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ στα Βαλκάνια που ενισχύει εθνικές, θρησκευτικές και κοινωνικές εντάσεις και διαιρέσεις» εκτιμά την αναγνώριση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η «Κομμουνιστική Ανανέωση», η οποία καταγγέλλει τη στενά εθνικιστική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό, αλλά και το σημερινό διαγκωνισμό τους για το ποιος είναι περισσότερο ένοχος. Η «Κομμουνιστική Ανανέωση» προτείνει μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό χωρίς αλυτρωτικές και εθνικιστικές επιδιώξεις από καμία πλευρά.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΚΟΑ επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή των ΗΠΑ εντάσσεται στα στρατηγικά τους σχέδια και συμφέροντα στα Βαλκάνια και τονίζει τις σοβαρές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υιοθετώντας ή ενδίδοντας σε εθνικιστικές λογικές και πιέσεις αρνήθηκαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προτείνουν μια σύνθετη ονομασία που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Η ΑΚΟΑ σημειώνει ότι μια τέτοια πρόταση παραμένει επίκαιρη και τονίζει την ανάγκη αποτροπής εθνικιστικής υστερίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ