Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Ευγνωμοσύνη προς τον Μπους και θέληση για «καλή γειτονία» με την Ελλάδα

ΣΚΟΠΙΑ.--

«Σπουδαίο» και «ιστορικό» αποτέλεσμα των «μακρόχρονων και επίμονων» προσπαθειών «όλου του λαού» χαρακτήριζαν χτες κορυφαίοι αξιωματούχοι της ηγεσίας και του πολιτικού κόσμου της ΠΓΔΜ την από τις ΗΠΑ αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος της χώρας («Δημοκρατία της Μακεδονίας»). Επιπλέον, έσπευσαν να εκφράσουν αφ' ενός ευγνωμοσύνη στην κυβέρνηση του Τζ. Μπους, αφ' ετέρου να επισημάνουν τη σπουδαιότητα της συνέχισης των καλών σχέσεων γειτονίας με την Ελλάδα...

Το προεδρικό διάγγελμα

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε διάγγελμά του προς το λαό της χώρας του, τον συνεχάρη εκφράζοντας «βαθιά ευγνωμοσύνη σε όλους τους απανταχού Μακεδόνες πολίτες» αλλά και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Υποστήριξε πως η εξέλιξη εκπορεύτηκε απ' τα «επιχειρήματα, τη δικαιοσύνη, τις αρχές της πολιτικής μας παρά τις δυσκολίες των περασμένων ετών». «Είναι μία επιτυχία, μία νίκη δική σας», είπε ο Τσερβένκοφσκι.

Απευθυνόμενος προς την ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό είπε πως η χώρα του «είναι σταθερά αποφασισμένη να συνεχίσει την οικοδόμηση φιλικών και ειλικρινών σχέσεων καλής γειτονίας»... Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, ο Τσερβένκοφσκι σημείωσε πως τα Σκόπια «είναι έτοιμα να συνεργαστούν με την Ελλάδα σε όλα τα ζητήματα».

Σε άλλο σημείο, υποστήριξε πως μετά απ' την κίνηση των ΗΠΑ ενδεχομένως και άλλες χώρες να αναγνωρίσουν τη χώρα με τη συνταγματική της ονομασία, αφού, όπως σημείωσε, ήδη τρία (Ρωσική Ομοσπονδία, ΛΔ Κίνας, ΗΠΑ) απ' τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναγνωρίζουν τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Ερωτηθείς για την απόφαση της ΕΕ να μην αλλάξει τη στάση της ως προς αυτό το ζήτημα, είπε πως μολονότι η ΕΕ εν συνόλω δεν αλλάζει τη στάση της, αυτό δε σημαίνει πως κάποιες χώρες-μέλη δεν μπορούν να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Εφερε ως παράδειγμα τη Σλοβενία, η οποία, «παρότι χώρα-μέλος της ΕΕ, μας αναγνωρίζει με τη συνταγματική ονομασία»...

Οι υπουργοί...

Η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιλινκα Μίτρεβα, υποστήριξε ότι τα Σκόπια επιθυμούν τη συνέχιση των συνομιλιών με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την πάγια θέση της ηγεσίας της ΠΓΔΜ για «διπλή» ονομασία. «Είμαστε υπέρ της χρησιμοποίησης της συνταγματικής ονομασίας της χώρας στη διεθνή επικοινωνία και στην εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής φόρμουλας στη διμερή επικοινωνία με την Ελλάδα»...

Συγκρατημένος εμφανίστηκε απ' τα Τίρανα ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Χουάτ Χατάνοβιτς, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις είπε: «Εμείς έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με την Ελλάδα και η Ελλάδα είναι γείτονάς μας και σημαντικός εταίρος μας. Δίνουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Αθήνα». Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο Αλβανός ομόλογός του, Λουάν Χαϊταράγκα, ο οποίος δήλωσε πως, για την Αλβανία, δεν έχουν «καμία σημασία τα ονόματα των γειτόνων μας».

Ο υπουργός Αμυνας, Βλάντο Μπούσκοφσκι, δήλωσε πως η απόφαση των ΗΠΑ είναι «επιβεβαίωση της στρατηγικής συμμαχίας με την Ουάσιγκτον».

Η αντιπολίτευση

Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Νικόλα Γκρούφεσκι, εξέφρασε ευγνωμοσύνη στην κυβέρνηση του Τζ. Μπους, προσθέτοντας: «Πρόκειται για αποτέλεσμα μακρόχρονων προσπαθειών όλων των Μακεδόνων πολιτών και της επιμονής και ενότητας που επέδειξαν... Απ' αυτό μπορούμε να δούμε πως η πραγματική ισχύς πηγάζει απ' την ενότητα».

Ο αρχηγός του κόμματος «Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση», Μπάσιλ Τουπόρκοφσκι, σημείωσε πως η χώρα «θα πρέπει να συνεχίσει τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα, που είναι και γείτονας και μέλος της ΕΕ».

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του «Ασοσιέιτεντ Πρες», σε γενικές γραμμές αρχηγοί και στελέχη κομμάτων της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ χαιρέτισαν την εξέλιξη ως θετική.

Ο Τύπος

Η εφημερίδα «Ντνέβνικ» τιτλοφόρησε το κύριο άρθρο της ως εξής: «FYROM, ποτέ ξανά», επισημαίνοντας: «Δεν πρέπει να εκδηλωθούν φαινόμενα υστερίας και υπερβολικής ευφορίας, διότι υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα, με την οποία είμαστε γείτονες και η οποία έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι υποστηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας μας. Επομένως το μεγάλο κέρδος για τη Μακεδονία από την αναγνώριση που έτυχε από τις ΗΠΑ πρέπει να αξιοποιηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προκληθεί ζημιά στις σχέσεις με την Ελλάδα».

Η «Ουτρίνσκι Βέσνικ» σχολιάζει πως οι ΗΠΑ, με την απόφασή τους αυτή, απέστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο, ότι το θέμα της ονομασίας «πρέπει επιτέλους να κλείσει» και ότι «στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να επικρατήσουν διαδικασίες που θα ενισχύσουν τη σταθερότητά τους».

Η «Βρέμε» τονίζει ότι μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, απομένει να υπερνικηθεί το εμπόδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Το εμπόδιο αυτό είναι και το δυσκολότερο, διότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της ΕΕ διαθέτει τους μηχανισμούς εκείνους για να μπλοκαριστεί η πορεία της Μακεδονίας προς την ΕΕ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ