Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο «πολιτισμός» της χυδαιότητας...

«Εκείνος χειροκροτεί τους νεκρούς/ που δεν το 'βαλαν στα πόδια/ δεν τρόμαξαν μπροστά στους τάφους/ τους αρτιότι ανοιγμένους./ Και επιστρέφουν τώρα έτσι κατά πως ταιριάζει/ σε Αμερικανούς μισθοφόρους/. Μ' ένα τρύπιο δολάρι στην καρδιά τους» (Γιάννης Καραβίδας).

Πριν από πεντακόσια χρόνια, ο Μακιαβέλι έγραφε στο πολύκροτο έργο του, «Ο Ηγεμών» για την εξουσία: «Καλύτερα να σε φοβούνται παρά να σε αγαπούν». Ενα δόγμα που χρησιμοποίησαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, οι σταυροφόροι, οι ιμπεριαλιστές. Οι επιταγές του «πλανητάρχη» Μπους, το «δίκαιο» του ιμπεριαλιστή, «καταγράφεται» ως «παγκόσμια ομοφωνία», υπό τις ευλογίες του ΟΗΕ. Δημιούργησαν το Γκουαντανάμο. Ετοιμάζονται και οι Ευρωπαίοι. Στήνουν παγκόσμια στρατοδικεία. Δημιουργούν στρατούς -/ αστυνομοκρατίες -- κάμερες τρομονόμους - σεκιουριτάδες. Καταργώντας ουσιαστικά τα ανθρώπινα δικαιώματα - όπως αυτά έχουν καταγραφεί ιστορικά απ' το διαφωτισμό, τις άλλες ιστορικές πορείες της ανθρωπότητας, ως σήμερα.

Ολα αυτά δεν ήρθαν ξαφνικά. Μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στις χώρες του σοσιαλισμού, οι ολίγοι της παγκόσμιας πλουτοκρατίας του «G7», των υπολοίπων πολυεθνικών εταιριών - δημιούργησαν μία παγκόσμια «τάξη» υποτακτικών, γκαουλάιτερς. Τα παγκόσμια ΜΜΕ, κατέγραφαν την ισχύ της παγκόσμιας κυριαρχίας, του κεφαλαίου. Με το αζημίωτο: η πρώτη μορφή της ελπίδας, ήταν η ανησυχία. Η πρώτη εμφάνιση το καινούριο, ο τρόμος. Σ' ένα «παγκόσμιο ψυχιατρείο», προέβαλλαν τεχνηέντως τον βιολογικό πόλεμο, τον άνθρακα, άλλους «ιούς», της καπιταλιστικής αρρώστιας, με πρόσχημα πάντοτε την «τρομοκρατία». Προσπάθησαν να δημιουργήσουν το «παγκόσμιο χωριό», μια παγκόσμια «τάξη» του αίματος. Την υποστηρίζουν στρατοί, ηλεκτρονικοί στρατοί, στρατιώτες ρομπότ, μισθοφόροι, πολυεθνικές εταιρίες πετρελαίων - κατασκευαστικών εταιριών, εταιρίες πληροφορικής. Τα κράτη να γίνονται νάνοι, οι πολυεθνικές κράτη... Κατήργησαν - πολτοποίησαν τις δημοκρατικές έννοιες και αυτού του αστικού κράτους, το διεθνές δίκαιο, τους διεθνείς οργανισμούς. Διέλυσαν την ανθρωποκεντρική παιδεία - αντικαθιστώντας τη με τη μονοδιάστατη του χρήστη. Ως να παράγεται «ανθρωπισμός» απ' τα είδωλα των μηχανών (μάλιστα εξαρτημένων...). Κατασυκοφάντησαν λαούς (μουσουλμάνους). Το 15% του πλανήτη είναι μουσουλμάνοι. Με την πολύκροτη θεωρία του Χάντιγκτον, «Σύγκρουση των πολιτισμών». «Πρόταξαν» το χυδαίο σεξ, την παιδεραστία, τον τζόγο, το χρηματιστήριο, το δουλεμπόριο εργαζομένων (δουλεμπορικά γραφεία εύρεσης εργασίας). Εξαγόρασαν πανεπιστημιακούς και ιδεολογικές σχολές. Επέβαλλαν λογοκρισία στους πνευματικούς ανθρώπους.

Στο νέο «ιδεολογικό», «πολιτιστικό» Μεσαίωνά τους, προσπαθούν να μας «πείσουν» διά των ΜΜΕ, οι πολεμοκάπηλοι ότι:

«Ο πόλεμος είναι Ειρήνη - η Ελευθερία είναι σκλαβιά - η ακρισία, δύναμη».

Διαμορφώνουν «συγκινήσεις», όπως είναι η αποχώρηση απ' το «Σπίτι του Μεγάλου Αδελφού»! Δεν τους ενδιαφέρει ο άδικος χαμός Παλαιστινίων, Αφγανών, Ιρακινών, κλπ. «Αρκεί» να φαίνεται ότι ζεις μπροστά στην έλλειψη πραγματικότητας: Ετσι οικοδομούν οι ιμπεριαλιστές τον «πολιτισμό» της χυδαιότητας: ο άνθρωπος καταναλωτής ανθρώπων, αισθημάτων, ειδήσεων και πραγμάτων στον «πόλεμο» «της ενημέρωσης».

Ας ανακαλύψουμε με τον πολιτισμό, τη γνώση, τη συνειδητοποίηση των αρχών της Ιστορίας. Να καταγγείλουμε τους γεωπολιτικούς ανασχεδιασμούς, των ισχυρών συμφερόντων του πλούτου. Οσων σχεδιάζουν τους νέους χάρτες της γεωγραφίας - του αίματος - κάτω απ' τα πόδια μας. Η ομορφιά παράγει πολιτισμό. Είναι για κάθε άνθρωπο όρος επιβίωσης. Η πορεία στους δρόμους υπέρ της ειρήνης, κατά του πολέμου, όπου κι αν σχεδιάζεται, απ' τη «νέα τάξη» του αίματος: «Ηταν ντυμένοι φίλοι αρκετές φορές οι εχθροί» (Οδυσσέας Ελύτης).


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ