Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην παγίδα του παρελθόντος

Δεν αλλάζει την πολιτική της ονοματολογίας η ελληνική κυβέρνηση

Παγιδευμένη στις κοντόφθαλμες και ανελαστικές θέσεις του παρελθόντος και πιεζόμενη από την καιροσκοπική πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει να ακολουθεί τον αδιέξοδο και επικίνδυνο δρόμο του εγκλωβισμού στις δαγκάνες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών αναφορικά με την υπόθεση του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάζει καθόλου τη συμπεριφορά της. Θα εξακολουθήσει, στα πλαίσια του ΟΗΕ στη διαδικασία που ισχύει, την προσπάθεια για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Η ένταξη μιας ευρωπαϊκής χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ απαιτεί ομοφωνία από τα ήδη υπάρχοντα μέλη. Η ελληνική κυβέρνηση δε θα συμπράξει σε τέτοια απόφαση εάν δεν έχει βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Με αυτόν τον τρόπο χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος περιέγραψε τη θέση της κυβέρνησης, απαντώντας στην ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να θέσει βέτο σε μελλοντική ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Για τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, ο Ε. Αντώναρος επισήμανε ότι ο Π. Μολυβιάτης απολαμβάνει της απολύτου και πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Γιώργος Γεννηματάς, ενημέρωσε χτες για τις ελληνικές θέσεις όλους τους διαπιστευμένους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα.

Τι γνώριζε η Αθήνα;

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ισχυρίστηκε ότι «η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούσε στενά τα γεγονότα και όλα τα σημάδια που υπήρχαν». Απαντώντας στην ερώτηση εάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου είχε ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για τυχόν πληροφορίες που είχε για επικείμενη αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με την ονομασία «Μακεδονία», υποστήριξε ότι «ενημέρωση από τον κ. Παπανδρέου δεν είχε η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα». Διερωτήθηκε, μάλιστα εάν «θα πρέπει να αναρωτηθεί το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου τι παρέλειψαν να κάνουν οι ίδιοι για να φτάσουμε στη σημερινή δυσάρεστη κατάσταση».

Ο Ε. Αντώναρος υποστήριξε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψή του το Μάη στις ΗΠΑ ουδεμία ενημέρωση είχε για επικείμενη αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να διοργανωθούν συλλαλητήρια κατά της απόφασης των ΗΠΑ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Επιδιώκουμε να επικρατήσει και στην Ελλάδα κλίμα ηρεμίας, νηφαλιότητας και συμφιλίωσης ανάμεσα σε όλους τους Ελληνες. Βέβαια καθένας, είτε ιεράρχης, είτε απλός Ελληνας πολίτης έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του».

«Ανοιχτή η διαδικασία στον ΟΗΕ»

Αναφερόμενος στη διαδικασία στα πλαίσια του ΟΗΕ για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «για τη διαδικασία στα πλαίσια του ΟΗΕ υπάρχει κοινή αντίληψη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού πολιτικού κόσμου, ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος μέσα από αυτή τη διαδικασία. Στη στάση της αυτή η ελληνική κυβέρνηση έχει και την υποστήριξη των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Διευκρίνισε δε, ότι αντίληψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι «η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή, τρέχει και πρέπει να συνεχιστεί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε Αθήνα και Σκόπια ξανά ο Νίμιτς (2013-09-04 00:00:00.0)
Θετική εισήγηση αλλά... (2005-11-10 00:00:00.0)
«Ντροπή σας αν θέσετε βέτο» (2005-10-15 00:00:00.0)
...Και η Πολωνία (2005-08-30 00:00:00.0)
Επιμένει στη διπλή ονομασία (2005-01-18 00:00:00.0)
Επαγρύπνηση ενάντια στον εθνικισμό και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (2004-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ