Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι ΗΠΑ δεν κόπτονται για την ενότητα χωρών!

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο του «Φλας», αναφορικά με το θέμα της αναγνώρισης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό της όνομα

Την ανησυχία του ΚΚΕ για το ενδεχόμενο η αναγνώριση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από τις ΗΠΑ με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να σχετίζεται με μια γενικότερη παρέμβαση των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και να εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, εξέφρασε χτες η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «FLASH 96,0» και στην δημοσιογράφο Νικόλ Λειβαδάρη.

Απαντώντας στο αν η εξέλιξη αυτή συνιστά αιφνιδιασμό ή μια αναμενόμενη κίνηση και τι σηματοδοτεί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

«Τώρα, αιφνιδιασμός είναι πολύ σχετικό. Μια μέρα μετά τις εκλογές, δε νομίζω ότι περίμενε κανείς μια τέτοια ενέργεια. Νομίζω όμως ότι το θέμα ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια των ΗΠΑ που αναγνωρίζουν το όνομα "Μακεδονία". Κατά τη γνώμη μας, είναι πολύ πιθανό να εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο νέας παρέμβασης των ΗΠΑ στα Βαλκάνια. Μην ξεχνάτε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τα Βαλκάνια προτεκτοράτο τους. Υποθέτω ότι πρέπει να υπάρχει γενικότερος σχεδιασμός. Δηλαδή, ο ένας παράγοντας ήταν το δημοψήφισμα. Η παρέμβαση των ΗΠΑ γίνεται υπέρ των Αλβανόφωνων, όπως το λένε;».

Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι γίνεται υπέρ της ενότητας των Σκοπίων κατά την επίσημη εκδοχή, υπογράμμισε:

«Οι ΗΠΑ δε νομίζω ότι κόπτονται για την ενότητα και μάλιστα κρατών μικρών με 2.000.000 πληθυσμό. Δε νομίζω. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρη, δεν είμαι μέσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να ξέρω πώς σκέφτονται. Ομως ανησυχούμε μήπως σχετίζεται με μια γενικότερη παρέμβαση των ΗΠΑ και εδώ έχουμε να κάνουμε με τη σκακιέρα των αντιθέσεων με την ΕΕ ή με ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ».

«Πέρα από αυτό καθεαυτό το ζήτημα - συμπλήρωσε η Αλ. Παπαρήγα - η ανησυχία μας είναι κάπως ευρύτερη. Δεν μπορώ να μιλήσω με απόλυτη βεβαιότητα για την ύπαρξη κάποιου συγκεκριμένου σχεδίου, αλλά ωστόσο μπορούν να υπάρξουν αλυσιδωτές παρενέργειες. Και ίσως οι ΗΠΑ θέλουν να δείξουν την πυγμή τους και έχουν κι άλλα πράγματα στο νου τους. Δηλαδή παζαρεύουν την ένταξη της Τουρκίας, θέλουν να περάσει διά πυρός και σιδήρου το "σχέδιο Ανάν", ίσως είναι και μια επίδειξη πυγμής, σε συνδυασμό βέβαια και με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους στο συγκεκριμένο χώρο».

Σχετικά με το αν η Ελλάδα «πιάστηκε στον ύπνο», υπογράμμισε:

«Η γνώμη μας είναι ότι τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά τα χρόνια ήξεραν πάρα πολύ καλά ότι δεν μπορούν να "λύσουν" το πρόβλημα προτάσσοντας το θέμα του ονόματος. Το 1992 όταν έγινε η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η απόφαση που έπρεπε να παρθεί ήταν μία: Να προβληθούν οι όροι με τους οποίους μπορεί να εξασφαλιστεί τουλάχιστον νομικά, τυπικά, ότι το γειτονικό κράτος δεν έχει βλέψεις προς την Ελλάδα. Εμείς τότε είχαμε πει ότι το όνομα δεν ήταν το κύριο, με την έννοια ότι έπρεπε να υπάρχει καθορισμός ότι πρόκειται για γεωγραφικό χώρο και όχι εθνικό. Εάν, λοιπόν, από το 1992 η Ελλάδα είχε μια σαφή θέση, δεν ξέρω τι θα έκανε η ηγεσία των Σκοπίων, αλλά εν πάση περιπτώσει μία σαφή θέση τότε, θα μπορούσαν τα πράγματα ενδεχομένως να έχουν λυθεί και να έχει κλείσει έστω επισήμως αυτό το ζήτημα. Γιατί ανεπισήμως μπορεί να γίνονται πάρα πολλά και καμία απόφαση και κανένας νόμος και κανένας θεσμός δε σε γλιτώνει».

Να υπάρξει γεωγραφικός προσδιορισμός

Σε ερώτηση για το αν η τότε θέση του ΚΚΕ μπορεί να καλλιεργηθεί και σήμερα, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Μα, δεν υπάρχει άλλη λύση. Εμείς είχαμε πει τότε. Αν το κάναμε από την αρχή και δεν υπήρχε ούτε αυτό το πράγμα περί ταπείνωσης. Θες να χρησιμοποιήσεις μέσα στην ονομασία σου τον όρο Μακεδονία; Θα ξεκαθαρίσετε, κύριοι, ότι πρόκειται καθαρά για γεωγραφικό χώρο. Και ξέρουμε ότι στην ιστορία διαμόρφωσης των κρατών τα γεωγραφικά όρια δε συμπίπτουν με τα εθνικά σύνορα. Ούτε και με τις εθνότητες. Εμείς είμαστε αντίθετοι στον όρο Μακεδονία στο βαθμό που υποδηλώνει μακεδονική εθνότητα. Αυτό δεν το αλλάζουμε. Στο βαθμό όμως που αναφέρεται σε γεωγραφικό χώρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Και ότι δεν υπάρχουν αλυτρωτικές τάσεις. Βέβαια, τα έβγαλαν αυτά από το Σύνταγμα, αλλά μιλάμε και στην πράξη. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει από το 1992».

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο βέτο της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την ονομασία και για το αν το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι η ενδεδειγμένη κίνηση στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, η ΓΓ της ΚΕ σημείωσε:

«Για να δούμε την πρακτική αξία αυτής της κίνησης. Πότε θα μπει η FYROM, στην ΕΕ; Μετά από 20 χρόνια;».

Παρεμβαίνοντας σ' αυτό το σημείο η δημοσιογράφος τόνισε ότι μια πρώτη συζήτηση επί του θέματος θα γίνει την άνοιξη και η Αλ. Παπαρήγα συμπλήρωσε:

«Ξέρουμε ότι ανάμεσα στις συζητήσεις και στην εισδοχή ή στη μη εισδοχή μπορεί να μεσολαβήσουν πάρα πολλά. Δεν ξέρω τι πρακτική αξία έχει τώρα αυτό το ζήτημα. Εμείς, όπως ξέρετε, είμαστε υπέρ και της αξιοποίησης του βέτο. Δεν είμαστε αντίθετοι. Για να έχει μία κυβέρνηση κότσια να χρησιμοποιήσει βέτο, σημαίνει ότι έχει μια συνολικά διαφορετική εξωτερική πολιτική. Η γνώμη μας είναι ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ δε χρησιμοποίησαν το βέτο, ακόμα και σε ζητήματα που μπορούσαν παλιά, για τα αγροτικά προϊόντα κλπ. Θα χρησιμοποιήσει, λοιπόν, τώρα η κυβέρνηση βέτο για ένα τέτοιο ζήτημα; Η όλη τους στάση μέχρι τώρα - και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - δε μας δείχνει ότι σε κρίσιμα ζητήματα ή σε εθνικά προβλήματα προβάλλουν το βέτο. Δείτε τι έγινε με τις γκρίζες ζώνες ή με τα Ιμια, με τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την πλευρά της Τουρκίας. Αντίθετα, έχουν υπογραφεί η δήλωση της Μαδρίτης, το Ελσίνκι, όπου νομιμοποιείται η Τουρκία να έχει αξιώσεις σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Πώς, λοιπόν, να πιστέψω ότι αυτό που λέει ο πρωθυπουργός το εννοεί και το έχει εντάξει σε μια συνολική πολιτική. Δεν μπορώ να πω εγώ ότι είναι σωστός χειρισμός από την πλευρά του κ. Καραμανλή. Εδώ μπορεί να είναι ένα προπαγανδιστικό τρυκ».

Ερωτώμενη για τα όσα δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου περί «κυβέρνησης της σφαλιάρας» και αποδυνάμωσης της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα και για το αν το ΚΚΕ προσλαμβάνει επίσης μια τέτοια εικόνα, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Ειλικρινά θα σας πω πως ο μεν κ. Καραμανλής μπορεί να χρησιμοποιεί τα προπαγανδιστικά τρυκ για να συγκινήσει τον ελληνικό λαό, με κίνδυνο να έχουμε και εθνικιστικές εξάρσεις. Ο κ. Παπανδρέου, όμως, το ΠΑΣΟΚ γενικά, διαθέτει απύθμενο θράσος».

Προσοχή στον εθνικισμό

Για το αν χρειάζεται να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, τόνισε:

«Δεν ξέρω τι θα προσφέρει. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πρέπει να αποφασίσουν το εξής πράγμα: Θα προτάξουν το όνομα; Γιατί αν είναι να μας μαζέψουν εκεί και να βγάλουμε μία απόφαση, εμείς δε θα την υπογράψουμε βέβαια μια τέτοια απόφαση όπου θα προτάσσεται το θέμα του ονόματος. Αν είναι να μαζευτούμε όπως το 1992 και μάλιστα όταν η συνολική τους πολιτική είναι πολιτική συμμόρφωσης μέσα στα κέντρα στα οποία ανήκει η Ελλάδα, αυτή η απόφαση θα είναι διπλά επιζήμια. Και θα κάνει πάρα πολλή ζημιά στον ελληνικό λαό, από πολλές πλευρές. Αυτό που πρέπει να δουν γενικότερα είναι θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και τη θέση της Ελλάδας μέσα σ' αυτές τις ενώσεις που βρίσκεται. Τις αντιθέσεις των συμμάχων τους, όπου όταν αντιτίθενται μεταξύ τους οι μεγάλοι χρησιμοποιούν και περιφερειακά ζητήματα για να οξύνουν τις αντιθέσεις. Δεν κάνουν κατά μέτωπο επίθεση, χρησιμοποιούν περιφερειακά ζητήματα. Εξαρτάται, λοιπόν, αν θα έχει χρησιμότητα. Εμείς δε λέμε να γίνει ή να μη γίνει. Εχουμε μεγάλο προβληματισμό. Εάν γίνει, κατ' αρχάς θα πρέπει να αλλάξουμε την απόφαση του 1992».

«Την οποία δεν έχει αποδεχτεί ούτε τότε το ΚΚΕ» ανέφερε η δημοσιογράφος και η Αλ. Παπαρήγα συμπλήρωσε:

«Βεβαίως. Δεύτερον, δεν είναι απλώς να πούμε ξερά ότι δεν ενδιαφέρει το όνομα. Εδώ πρέπει να γίνει μια γενικότερη εξέταση της κατάστασης στα Βαλκάνια. Και οπωσδήποτε, υποθέτω, τα δύο κόμματα εξουσίας θα έχουν και περισσότερες πληροφορίες, να δούμε τι επίκειται στα Βαλκάνια. Να συζητήσουμε, δηλαδή, πώς θα λέγεται η γειτονική χώρα και να τη βαφτίσουμε; Δεν έχει νόημα».

«Εχει νόημα - συμπλήρωσε η Αλ. Παπαρήγα - αν τα δύο κόμματα πουν στον ελληνικό λαό την αλήθεια, αν δεν τον κοροϊδεύουν. Αν είναι να γίνει μια τέτοια σύγκληση για να φτάσουμε πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα του 1992 και μεταξύ τους να σκέφτονται ενδεχομένως τις κάλπες το Μάρτη, τότε τα πράγματα μπορούν να οξυνθούν πολύ περισσότερο. Μας ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός να σκέφτεται πατριωτικά, να παλεύει για τα σύνορά του, για τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα να απομονώνει τον εθνικισμό. Δε μιλάω για τους απλούς ανθρώπους που πολλές φορές δεν μπορούν να διαχωρίσουν τον πατριωτισμό από τον εθνικισμό. Μιλάμε τώρα για τις πολιτικά επεξεργασμένες εθνικιστικές τάσεις».

Ο κίνδυνος αφορά όλους τους βαλκανικούς λαούς

Σε ερώτηση για το αν το ΚΚΕ βλέπει η εξέλιξη στο Σκοπιανό να φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο των εκλογών το Μάρτη, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Αυτό που είπε χθες ο κ. Παπανδρέου, η τοποθέτησή του η οποία θα έλεγα δεν είχε και κάποιο πολιτικό βάθος, ήταν μια πολιτική προπαγανδιστική τοποθέτηση. Νομίζω, λοιπόν, ότι υπολογίζει το γεγονός ως πόντο σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δεν ξέρω αν πέφτω έξω και δε μ' αρέσει να σχολιάζω τις προθέσεις άλλων ανθρώπων, αλλά πολιτικά εκτιμώντας τα πράγματα, νομίζω ότι μια μέρα είμαστε κοντά στις εκλογές, την επόμενη μέρα μπορεί να απομακρυνόμαστε, τη μεθεπόμενη είμαστε πιο κοντά. Εδώ πρόκειται για έναν ανταγωνισμό ανάμεσα στα δύο κόμματα. Και στο συγκεκριμένο θέμα θα γίνει πολύ μεγάλη ζημιά, εάν ο ελληνικός λαός γνωρίσει αυτό το πρόβλημα από τη σκοπιά αποκλειστικά και μόνο του ονόματος. Και νιώσει ταπεινωμένος και κάτι τέτοιο. Ολοι οι λαοί των Βαλκανίων υποφέρουν αυτή τη στιγμή από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ, από τον πόλεμο, από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας που ξεκίνησε η ΕΕ και το θέμα δεν είναι να αισθανόμαστε ταπεινωμένοι. Εγώ θα έλεγα να αισθανόμαστε πεισμωμένοι».

«Είναι μια υπόθεση στην οποία θα έλεγα ότι έχουμε εγκλωβιστεί εδώ και 12 χρόνια», σχολίασε η δημοσιογράφος.

«Βέβαια» ανταπάντησε η Αλ. Παπαρήγα και συμπλήρωσε: «Αν είναι να γίνει Συμβούλιο για να υπάρξει απεγκλωβισμός και εν πάση περιπτώσει ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων, προβληματισμός για το τι γίνεται στα Βαλκάνια και πού πάνε τα πράγματα, θα ήταν χρήσιμο, χωρίς να λέω ότι θα έλυνε τα ζητήματα. Αν είναι όμως να επαναλάβουμε τα μεγάλα λόγια και να βγαίνουμε με κορόνες και να λέμε μας ταπείνωσαν και πολύ περισσότερο να βρίζει ο ένας τον άλλον και να αρχίζει μια συζήτηση: "πότε το έμαθες, από πότε το ήξερες, πόσες χώρες αναγνώρισαν την FYROM όταν ήσουν εσύ κυβέρνηση". Δηλαδή αυτές οι διαδικαστικές συζητήσεις, ενώ ήξεραν και οι δυο πού πάνε τα πράγματα. Το κυριότερο είναι να εξεταστεί ποια τακτική έχουμε αυτή τη στιγμή, ποιες οι επιλογές των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, οι αντιθέσεις που υπάρχουν στις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ, διότι νομίζω ότι περί αυτού πρόκειται. Και άρα υπάρχουν κίνδυνοι για όλους τους λαούς. Αν είναι τώρα να συζητάμε με τι όνομα θα βαφτίσουμε τη γειτονική χώρα, από τη στιγμή μάλιστα που το θέμα έχει κλείσει, τι νόημα έχει».

«Νομίζετε ότι το θέμα έχει κλείσει με τις διμερείς αναγνωρίσεις;» ρώτησε η δημοσιογράφος και η Αλ. Παπαρήγα απάντησει: «Βέβαια έχει κλείσει, ναι», ενώ στην τελευταία ερώτηση για το αν το ΚΚΕ θεωρεί ότι θα ακολουθήσουν και οι ευρωπαϊκές χώρες, ενδεχομένως και η ΕΕ, τόνισε:

«Η στάση των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα των ηγετικών δυνάμεων, δεν πρόκειται να καθοριστεί από το τι συμφέρει την Ελλάδα. Θα καθοριστούν από το αν θέλουν να οξύνουν ή όχι τις αντιθέσεις τους με τις ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ