Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Χρυσά κέρδη από το «μαύρο χρυσό»

Μια ακόμα χρυσοφόρα χρονιά αποδείχτηκε το 2003, για τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την επεξεργασία των ισολογισμών που έκανε η Stat Bank, προκύπτει ότι ο ρυθμός αύξησης των καθαρών κερδών των 54 μεγαλύτερων εταιριών εμπορίας καυσίμων στην Ελλάδα έφτασε στο 36,9% και ήταν αρκετά μεγαλύτερος απ' αυτόν του συνόλου των 1.920 μεγαλύτερων εμπορικών και εισαγωγικών εταιριών όλων των κλάδων (29,4%).

Τα ίδια στοιχεία μας πληροφορούν και για τα εξής: Πρώτον, ο ρυθμός αύξησης των κερδών των εταιριών πετρελαιοειδών ήταν έξι φορές υψηλότερος του αντίστοιχου ρυθμού αύξησης των πωλήσεών τους. Δεύτερον, από τις 54 εταιρίες του δείγματος, μόνο τρεις (η BP, η Shell και η ΕΚΟ-ΕΛΔΑ) μοιράστηκαν μεταξύ τους συνολικά κέρδη 139,2 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στο 76% των συνολικών κερδών του κλάδου.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι οι εταιρίες εμπορίας «μαύρου χρυσού» εξασφάλισαν χρυσά κέρδη - χάρη στο «θερμοκήπιο» των νόμων της αγοράς και τις κερδοσκοπικές αυξήσεις τιμών - με τη μερίδα του λέοντος να καταλήγει στις τρεις μεγαλύτερες του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ