Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
«Ντροπή σας αν θέσετε βέτο»

Αμερικανικές πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου να μη διαταραχτεί η δρομολογημένη πορεία της ΠΓΔΜ προς ευρωατλαντικούς σχηματισμούς

Σαφείς οδηγίες για τα όρια ανοχής των ΗΠΑ στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για την ονομασία της ΠΓΔΜ απέστειλε, με συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα των Σκοπίων, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα και σημερινός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς. Θα ήταν «ντροπή» για την Ελλάδα να μπλοκάρει τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, είπε ο Αμερικανός υφυπουργός, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα του δεν έχει καμία ανάμειξη στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα των Σκοπίων «Utrinski Besnik», ο τέως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα σημειώνει:

«Θα αποτελούσε ντροπή για την Ελλάδα να θέσει βέτο. Δε θα ήταν σωστό κάτι τέτοιο. Η Μακεδονία έχει δικαίωμα και συμφέρον να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και θα ήταν ντροπή να δημιουργηθούν προβλήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

»Ομως μπορώ να μιλήσω μόνο για το ΝΑΤΟ, διότι οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος της ΕΕ. Δεν επιθυμούμε ανάμειξη στο θέμα αυτό της διαδικασίας. Για το λόγο αυτό επιθυμούμε το πρόβλημα του ονόματος να επιλυθεί και ελπίζουμε ότι η Ελλάδα και η Μακεδονία θα βρουν λύση».

Ο Ν. Μπερνς απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ υπαγόρευσαν στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς την πρόσφατη πρόταση που κατέθεσε για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Δε γράψαμε εμείς την πρόταση του κ. Νίμιτς. Η θέση των ΗΠΑ είναι σαφής και σας την αναφέρω: Εμείς υποστηρίζουμε τη διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ και τις προσπάθειες του κ. Νίμιτς. Αυτός κάνει τις προτάσεις και δεν είναι δική μας δουλιά να συμφωνούμε με αυτές ή όχι. Η Μακεδονία και η Ελλάδα πρέπει να καθίσουν από κοινού και να επιτύχουν συμφωνία», κατέληξε.

Απάντηση Μολυβιάτη

Κληθείς να σχολιάσει τις παραπάνω δηλώσεις του Νίκολας Μπερνς, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, αν και δήλωσε - από τη Ρόδο όπου βρίσκεται - ότι δε γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό τους, υπογράμμισε:

«Ολες ανεξαιρέτως οι χώρες της περιοχής πρέπει και δικαιούνται να προχωρήσουν προς την ένταξη, η καθεμία με τον δικό της ρυθμό και χρόνο, ανάλογα με την ταχύτητα εκπλήρωσης των απαιτουμένων κριτηρίων». «Ωστόσο», συνέχισε, «δε γίνονται εκπτώσεις ή εξαιρέσεις στο θέμα εκπλήρωσης των κριτηρίων, τα οποία ισχύουν για όλους». Ειδικά για το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ, ο κ. Μολυβιάτης παρέπεμψε στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία αναφέρει το όνομα, με το οποίο η γείτων μπορεί να συνεχίζει αυτή τη διαδικασία.

«Βρείτε τα», λένε οι Αμερικανοί

Διφορούμενη στάση κράτησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς δηλώνει ότι δεν εμπλέκεται στη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών για το όνομα της γείτονος, αλλά, από την άλλη, καλεί τα δύο μέρη να εργαστούν, τόσο με τον Μάθιου Νίμιτς όσο και μεταξύ τους, για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ανταμ Ερελι, δήλωσε ότι η διαμεσολάβηση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων εξελίσσεται εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και σε αυτή δεν εμπλέκονται οι ΗΠΑ.

«Θα ενθάρρυνα όλους όσοι ενδιαφέρονται γι' αυτό το θέμα να κατανοήσουν τη βασική αρχή ότι το ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας είναι θέμα, το οποίο επεξεργάζεται ο ΟΗΕ, όχι οι ΗΠΑ» δήλωσε, προσθέτοντας: «Αν προσπαθείτε να αναλύσετε το τι συμβαίνει και προς τα πού κινούνται οι εξελίξεις, μην κοιτάτε προς τις ΗΠΑ για την εκτίμησή σας, αλλά κοιτάξτε τι πράττει ο ΟΗΕ και τι λένε τα δύο μέρη, πώς αντιδρούν στις προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή είναι μια διαδικασία του ΟΗΕ».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα θέμα προς συζήτηση μεταξύ των δύο μερών και αυτός είναι ο ορθός τρόπος να αντιμετωπιστεί το θέμα, γι' αυτό κι εμείς υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία». Ο κ. Ερελι κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης «να μην επιμένουν ότι πρόκειται για πρόταση των ΗΠΑ, διότι δεν είναι. Και μη λέτε ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται κατά κάποιον τρόπο σε αυτή τη διαδικασία, διότι δεν εμπλέκονται, πέρα από το να εκφράζουν την υποστήριξή τους σε αυτό που κάνει ο ΟΗΕ και το ρόλο που διαδραματίζει ο Οργανισμός». Ολοκλήρωσε δε, με την επισήμανση ότι η Ουάσιγκτον «πιστεύει πως, εάν οι δύο χώρες θέλουν να λύσουν αυτό το πρόβλημα, ο τρόπος για να το λύσουν είναι να εργαστούν με τον κ. Νίμιτς και να εργαστούν μεταξύ τους για να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση».

...σε λίγο η τρίτη πρόταση Νίμιτς

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς δεν εμφανίζεται έτοιμος να καταθέσει νέα πρόταση σε αυτή τη φάση, θεωρώντας ότι θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει μια περίοδος «ηρεμίας».

Τις πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις του Μάθιου Νίμιτς επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών «δε σχεδιάζει να παρουσιάσει καινούριες ιδέες στα μέρη αυτή τη στιγμή».

Στη συνέχεια, ανέφερε πως «ο κ. Νίμιτς, με δεδομένη την παρούσα κατάσταση, πιστεύει ότι απαιτείται μια περίοδος ηρεμίας στην όλη διαδικασία αυτή τη χρονική στιγμή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ