Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γνωστές και άγνωστες πλευρές

Εργάτες πετούν σακούλες με μολυσμένα πτηνά σε χωματερή στην Ταϊλάνδη

Associated Press

Εργάτες πετούν σακούλες με μολυσμένα πτηνά σε χωματερή στην Ταϊλάνδη
Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι έχει προκληθεί υπερβολικός θόρυβος γύρω από το ζήτημα της γρίπης των πτηνών. Οντως υπάρχει ένα θέμα αφού ο συγκεκριμένος ιός έκανε την εμφάνισή του σε χώρες κοντά στην Ελλάδα, αλλά βέβαια πρόκειται για πολύ μεμονωμένα περιστατικά σε Τουρκία και Ρουμανία, που αφορούν μόνο πουλερικά.

Φυσικά δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα τι μπορεί να συμβεί στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον. Δηλαδή, αν εξαπλωθεί η γρίπη των πτηνών, λάβει μαζικές διαστάσεις στα πουλερικά κι αν στη συνέχεια αρχίσουν να προσβάλλονται άνθρωποι και μετά μεταλλαχτεί ο ιός και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ειδικά για το τελευταίο υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να συμβεί. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, πως ανεξάρτητα από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα φάρμακα, δεν μπορεί να πει κανείς να μην γίνουν προληπτικοί εμβολιασμοί στις πληθυσμιακά ευπαθείς ομάδες. Ομως υπάρχει διαφορά στο πώς και γιατί πρέπει να γίνει αυτό και γιατί συμβαίνει ό,τι συμβαίνει τώρα.

Από την άλλη ο ιός της γρίπης των πτηνών δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι γνωστός εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οφείλεται στον τύπο Α του ιού της γρίπης που προσβάλλει και ζώα και ανθρώπους και έχει αρκετούς υπότυπους. Χωρίζεται επίσης σε υψηλής και χαμηλής λοιμογόνου δράσεως. Η μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο, άρχισε να παρατηρείται από το 1997 και μετά. Βέβαια ο φόβος που υπάρχει είναι μη μεταλλαχτεί ο συγκεκριμένος ιός και δώσει έναν ιό σαν κι αυτό της Ισπανικής Γρίπης, το 1918. Κάτι τέτοιο βέβαια όπως υποστηρίζουν γνωρίζοντες το αντικείμενο, έχει ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί. Πάντως, ο άνθρωπος για να αρρωστήσει, αν αρρωστήσει, πρέπει πρώτα να έρθει σε επαφή με ζωντανά άρρωστα πουλερικά, να εισπνεύσει μολυσμένα σταγονίδια από την αναπνοή τους, τις εκκρίσεις τους, ή μολυσμένη σκόνη από τα περιττώματά τους.


Associated Press

Οσον αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που νόσησαν, τα μέχρι τώρα στοιχεία λένε ότι πρόκειται για μικρό αριθμό. Φαίνεται επίσης πως ο ιός δεν αποβαίνει πάντα μοιραίος. Για παράδειγμα στο διάστημα 2003 - 2005 νόσησαν στην Απω Ανατολή 119 άνθρωποι από τον υπότυπο Η5Ν1 από τους οποίους πέθαναν οι 65. Αλλο ένα παράδειγμα, είναι αυτό της Ολλανδίας όπου το 2003 νόσησαν από τον υπότυπο Η7Ν7 82 εργάτες πτηνοτροφείων και πέθανε ένας κτηνίατρος.

Το πρόβλημα όπως φαίνεται μέχρι τώρα εντοπίζεται βασικά στα πουλερικά και βασικά στις εκτροφές των πουλερικών, γιατί ο ιός αυτός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και καταστροφικός. Δε συμβαίνει ακριβώς το ίδιο με τα άγρια πτηνά τα οποία μπορεί να νοσήσουν ή να φέρουν τον ιό χωρίς να ψοφήσουν. Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα από τη φασαρία που ξεσήκωσαν τα κανάλια, η ελληνική πτηνοτροφία έχει δεχτεί ένα οικονομικό πλήγμα πολύ πιο μεγάλο και από αυτό που θα προκαλούσε ενδεχόμενα η είσοδος της γρίπης των πτηνών εντός των ελληνικών συνόρων... Πάντως οι πτηνοτρόφοι που βρίσκονται κοντά σε υδροβιότοπους και σε περάσματα αποδημητικών πουλιών, θα πρέπει να έχουν λίγο παραπάνω το νου τους.

Από την άλλη, η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς πρωτίστως λόγους ανακοινώνει συνεχώς ετοιμότητα και έφτιαξε και το σχέδιο «Περσέας», όπου για παράδειγμα ειπώθηκε ότι θα φτιαχτούν ειδικές εντατικές μονάδες, λες και έχουν ήδη φτιαχτεί όλες και επαρκούν οι υπάρχουσες εντατικές μονάδες... Οσον αφορά το θέμα της πρόληψης, της επιτήρησης και των ελέγχων, ακόμα κι αν δεν υπάρξει κανένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και προβλήματα.

Υπάρχουν ελλείψεις σε κτηνιάτρους για να κάνουν ελέγχους και επιτήρηση. Αφήστε που οι κτηνίατροι που έχουν επιφορτιστεί με αυτό το έργο και όχι μόνο, κάνουν να πληρωθούν τα οδοιπορικά τους 15 και 18 μήνες. Το ίδιο ισχύει και με τα εργαστήρια. Υποτίθεται ότι έχει οριστεί εργαστήριο αναφοράς. Ομως στην Ελλάδα αυτό που μπορεί μόνο να γίνει είναι να απομονωθεί ο ιός της γρίπης των πτηνών για... να σταλεί μετά στη Βρετανία, για τα περαιτέρω. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα για να χαρακτηριστεί και να ταυτοποιηθεί ο συγκεκριμένος ιός. Αν κάνει την εμφάνισή της η γρίπη των πτηνών, αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν πολύτιμες μέρες.


Κ.Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχία για τις γενετικές μεταλλάξεις του Η5Ν1(2006-03-22 00:00:00.0)
Και νέα ύποπτα κρούσματα(2006-02-15 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» οι ελλείψεις(2006-01-14 00:00:00.0)
Εμφάνιση του ιού στις Οινούσες(2005-10-18 00:00:00.0)
Μεταξύ πανικού και «ψυχραιμίας»...(2005-10-16 00:00:00.0)
«Σοβαρή ανησυχία» και επαγρύπνηση...(2005-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ