Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
«Σοβαρή ανησυχία» και επαγρύπνηση...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΟΦΙΑ - ΠΑΡΙΣΙ.- Η ταχύτατη διασπορά των ιών που προκαλούν τη γρίπη των πουλερικών τεκμηριώνει πως οφείλεται στα αποδημητικά πτηνά και πως «είναι εφικτό να φθάσει η νόσος και στη Βαλκανική εντός ολίγων μηνών», δήλωσε χτες στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ, που επιτηρεί τη μετάδοση της επικίνδυνης γρίπης, Σάμιουελ Τζούτζι.

Το ίδιο 24ωρο, στις Βρυξέλλες, κτηνίατροι και ειδικοί επί της νόσου απ' τις 25 χώρες - μέλη της ΕΕ εξέφραζαν «σοβαρή ανησυχία» για το ενδεχόμενο μετάδοσης των κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών από τη Σιβηρία στην Ευρώπη. Ωστόσο, δεν έσπευσαν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της άμεσης λήψης νέων μέτρων.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε όλες τις χώρες - μέλη να αυξήσουν τα μέτρα επαγρύπνησης για εκδήλωση της νόσου στην Ευρώπη. «Σαφώς και θέλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να εμποδίσουμε τη μετάδοση αυτής της φοβερής επιδημίας στην ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την κατάσταση στενά και να εξασφαλίσουμε ότι εφαρμόζονται τα κατάλληλα μέτρα αποτροπής κάθε κινδύνου», δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Υγείας, Μάρκος Κυπριανού.

Πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών έχουν ανακοινώσει ότι επαγρυπνούν και πως έχουν ενισχύσει την ενημέρωση των πτηνοτρόφων για τους κινδύνους μόλυνσης. Αλλες, όπως το Βέλγιο, η Λιθουανία και η Κροατία συνέστησαν στους εκτροφείς να εμποδίζουν την επαφή των πουλερικών τους με άγρια ή αποδημητικά πτηνά...

Τέλος, χτες στη Μόσχα, ο επικεφαλής των αρχών δημόσιας Υγείας στη Ρωσία, Γκενάντι Ονιστσένκο, επέμεινε πως έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Σιβηρία αναφορικά με τη γρίπη των πουλερικών και πως θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα (μεταξύ των οποίων απαγόρευση κυνηγιού...) για να περιοριστεί η διασπορά του ιού εντός του επόμενου μήνα, «προτού τα αποδημητικά υδρόβια πτηνά φύγουν από τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ