Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Και τυπικά... πράσινο φως για τις εκλογές

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ανοιχτός ο δρόμος για τις εκλογές του Σεπτέμβρη αποφάνθηκε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κρίνοντας αβάσιμες τις προσφυγές των δύο βουλευτών, του βουλευτή των Πρασίνων Βέρνερ Σουλτζ και της βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών Γελένα Χόφμαν.

Οι δυο βουλευτές, Σουλτζ και Χόφμαν, προσέφυγαν στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο υποστηρίζοντας πως η κρίση ήταν τεχνητή και σε αυτή την περίπτωση δε θα έπρεπε να διαλυθεί η Βουλή. Το γερμανικό Σύνταγμα δεν προβλέπει αυτοδιάλυση της Βουλής. Το δικαστήριο είχε βέβαια απόλυτη συνείδηση της δύσκολης θέσης στην οποία βρισκόταν... αλλά δεδομένης της συναίνεσης όλων των κομμάτων δε θα ήθελε επ' ουδενί να προκαλέσει βαθύτατη πολιτική και συνάμα συνταγματική κρίση.

Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε «σύμφωνη» προς το Σύνταγμα την απόφαση του προέδρου της Γερμανίας, Χορστ Κέλερ, να επικυρώσει τη διάλυση της Μπούντεσταγκ τον Ιούλη, ενώ είχε προηγηθεί η εσκεμμένη απώλεια της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Υπενθυμίζεται ότι ο Σρέντερ μετά από μια σειρά αποτυχιών του κόμματός του στις τοπικές εκλογές διαφόρων κρατιδίων, έκρινε πως δεν είναι πλέον ισχυρή η θέση του στο Κοινοβούλιο, ώστε να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα. Την 1η Ιούλη ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, την οποία και δεν πήρε όπως άλλωστε επεδίωκε.

Είναι η τέταρτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας που προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές. Η πρώτη φορά ήταν το 1972 με τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, τότε, Βίλι Μπραντ, το 1983 με καγκελάριο τον Χριστιανοδημοκράτη Χέλμουτ Κολ και το 1990, όταν έγιναν και πάλι πρόωρες εκλογές λόγω της γερμανικής επανένωσης.

Πάντως, ο προεκλογικός αγώνας κορυφώνεται με το ισχυρό προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών/Κοινωνιστών να ψαλιδίζεται. Επ' ουδενί το γερμανικό κεφάλαιο δε θα ήθελε «διαλυμένο» το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα από μία ενδεχόμενη συντριβή στις εκλογές της 18ης του Σεπτέμβρη. Βοηθούντος και του καιρού, οι Σοσιαλδημοκράτες ανακάμπτουν και τα σενάρια για συνεργασία των «μεγάλων» μετά τις εκλογές έχουν ανάψει. Ετσι ο Σρέντερ πιο αισιόδοξος... επισκέφθηκε τις πληγείσες από τις καταστροφικές πλημμύρες περιοχές της νότιας Γερμανίας σε ένα σκηνικό που θύμιζε έντονα το... 2002.

Πριν από τρία χρόνια, η Γερμανία βρισκόταν και πάλι σε προεκλογική περίοδο και ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος υπολειπόταν στις δημοσκοπήσεις του υποψηφίου της Χριστιανοδημοκρατίας (CDU), Εντμουντ Στόιμπερ. Το σκηνικό όμως άλλαξε άρδην λίγες βδομάδες πριν από τις εκλογές, καθώς ο καγκελάριος έδειξε τα... αντανακλαστικά του, επισκεπτόμενος τις περιοχές που είχαν πληγεί και τότε από πλημμύρες και καταρρακτώδεις βροχές. Δε δίστασε μάλιστα να φορέσει... γαλότσες και να «βουτήξει» ο ίδιος στους λασπωμένους δρόμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ