Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες αναβολές και ενδοσιιτικές συγκρούσεις

Επ' αόριστον αναβλήθηκε η κοινοβουλευτική συνεδρίαση για την έγκριση του «Συντάγματος»

Νεκροί και τραυματίες από ολονύκτιες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων σιιτικών οργανώσεων σε πολλές πόλεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επ' αόριστον αναβλήθηκε η επίσημη συνεδρίαση του ιρακινού Κοινοβουλίου, που είχε προγραμματιστεί για χτες, προκειμένου να εγκριθεί το «σχέδιο Συντάγματος». Αυτή η αναβολή σε συνδυασμό με τις πολύωρες συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων σιιτικών παρατάξεων σε πολλές πόλεις, ενέτειναν την ήδη υπάρχουσα ένταση.

Ο «κυβερνητικός» εκπρόσωπος Λάιθ Κούμπα αποπειράθηκε να διαμορφώσει κλίμα αισιοδοξίας όσον αφορά στο «Σύνταγμα». Υποστήριξε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ σιιτών - κούρδων και σουνιτών και ότι απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες προς διευθέτηση.

Εντελώς αντίθετη, πάντως, είναι η άποψη αρκετών βουλευτών και σουνιτών αξιωματούχων. Σύμφωνα με αυτούς, δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος. Οι σιίτες πιέζουν για έγκριση του «σχεδίου Συντάγματος», ακόμη και χωρίς τη συμφωνία των σουνιτών. Εντούτοις, ο κούρδος Πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί, εκτιμώντας ότι αν οι σουνίτες δε συμφωνήσουν, τότε ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της χώρας είναι εξαιρετικά μεγάλος, πιέζει για εξεύρεση μέσης λύσης.

Ενώ οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, το «Σύνταγμα» προκαλεί αντιδράσεις και εκτός Ιράκ. Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, επιβεβαίωσε ότι έχουν ζητηθεί εξηγήσεις για άρθρο του, όπου αναφέρεται ως τμήμα του αραβικού έθνους μόνο ο αραβικός πληθυσμός της χώρας, χωρίς να γίνεται καμία νύξη για τους Κούρδους. Με βάση πληροφορίες, οι Κούρδοι επιδίωξαν τη συγκεκριμένη διατύπωση. Ο Μούσα χαρακτήρισε το συγκεκριμένο διαχωρισμό «εξαιρετικά επικίνδυνο για το μέλλον και την ενότητα της χώρας» αλλά και για τις σχέσεις της «με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες».

Ενδοσιιτική σύρραξη

Σοβαρότατες συγκρούσεις μαίνονταν, σχεδόν, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ ένοπλων υποστηρικτών του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ και μελών των Ταξιαρχιών Μπαντρ, του στρατιωτικού σκέλους του σιιτικού «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ». Η ένταση πυροδοτήθηκε όταν οπαδοί του Σαντρ αποπειράθηκαν να λειτουργήσουν πάλι τα γραφεία του ηγέτη τους στη Νατζάφ και υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν την ένοπλη επίθεση των Ταξιαρχιών Μπαντρ.

Οι συγκρούσεις ξέφυγαν από τον έλεγχο και μεταλαμπαδεύτηκαν και στις πόλεις Βασόρα, Αμάρα, Σαμάουα, Ντουανίγια αλλά και σε 3 συνοικίες της Βαγδάτης. Τελικός απολογισμός είναι 9 νεκροί και περισσότεροι από 35 τραυματίες, ενώ πολλά κτίρια και των δύο οργανώσεων σχεδόν ισοπεδώθηκαν. Το «Ανώτατο Συμβούλιο», που συμμετέχει στην «κυβέρνηση» Τζαφάρι, διέψευσε ότι μέλη του επιτέθηκαν σε οπαδούς του Σαντρ στη Νατζάφ.

Ο Σαντρ, από την άλλη, κάλεσε, χτες, τους οπαδούς του να «μην πέσουν στην παγίδα των κατακτητών και υποσκάψουν την ενότητα του ιρακινού λαού». Κάλεσε επίσης 3 υπουργούς και 21 βουλευτές που είναι οπαδοί του, να μην εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, όπως απείλησαν αν δε ζητηθεί δημόσια συγνώμη. Δεν αμφισβήτησε, πάντως, την ευθύνη των Ταξιαρχιών Μπαντρ. Επίσης, τάχθηκε, ουσιαστικά, κατά των επιλογών της σιιτικής πλειοψηφίας για συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις και κατά της πρόβλεψης του «σχεδίου Συντάγματος» περί ομοσπονδιακού κράτους, συμφωνώντας με τους σουνίτες ότι «κάτι τέτοιο υποσκάπτει την ενότητα της χώρας».

Νέες επιθέσεις

Τους 8 έφθασαν οι νεκροί από την επίθεση ανταρτών κατά αυτοκινητοπομπής συνεργατών του Προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί, στο αλ Ασίμ, στο βόρειο Ιράκ. Οι νεκροί είναι σωματοφύλακες του Ταλαμπανί ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 15 σωματοφύλακες. Στην ίδια περιοχή έγινε επίθεση και κατά αυτοκινητοπομπής του υπουργείου Σχεδιασμού.

Συνολικά, από αντάρτικες επιθέσεις στις πόλεις Αμπού Σάιντα, Μπαακούμπα, Σοργκάτ, Ντουζ, Ντουλουίγια, Κιρκούκ, σκοτώθηκαν, συνολικά, 12 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν άλλοι τόσοι. Τα θύματα, στην πλειοψηφία τους, είναι Ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί.

Τέλος, στο Μπαντράχ, νοτίως της Βαγδάτης, εντοπίστηκαν χτες 36 σοροί. Ανήκουν σε άνδρες που εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τροποποιήσεις» στις προεκλογικές εύνοιες (2010-04-14 00:00:00.0)
Σαθρές δικαιολογίες Ταλαμπανί (2007-07-07 00:00:00.0)
«Παράταση» της κατοχής ζητά ο Ταλαμπανί (2006-11-03 00:00:00.0)
Επίθεση με στόχο την ενότητα του ιρακινού λαού (2006-02-23 00:00:00.0)
Χωρίς Σουνίτες, «προχωρά» το προσχέδιο Συντάγματος (2005-08-30 00:00:00.0)
«Ενέσεις» ηθικού από τον Μπους (2003-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ