Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
«Παράταση» της κατοχής ζητά ο Ταλαμπανί

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

«Τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να μείνουν στο Ιράκ για άλλα δύο με τρία χρόνια, μέχρις ότου οι ιρακινές δυνάμεις είναι ικανές να ελέγξουν τη χώρα». Αυτό επανέλαβε, χτες, ο Ιρακινός Πρόεδρος που επισκέπτεται τη Γαλλία. Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί διέψευσε ότι το Ιράκ βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου και σχολιάζοντας σχετικές δημοσιογραφικές παρατηρήσεις ότι αυτή είναι και η αμερικανική εκτίμηση απάντησε έντονα ότι «το Πεντάγωνο μπορεί να λέει ό,τι θέλει».

Ο αντιστράτηγος Ρικάρντο Σάντσες, από την άλλη, ο μόλις αποστρατευθείς πρώην διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, δήλωνε ότι «αν δε λυθούν τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, δεν μπορεί ο στρατός μόνος του να φέρει νίκη». Ερωτώμενος για το ποιος φταίει για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και τα λάθη του αμερικανικού στρατού, ο Σάντσες αντέτεινε το ερώτημα: «ποιος λαμβάνει τις πολιτικές αποφάσεις;»

Στο ίδιο το Ιράκ, πάντως, χτες, συνεχίστηκαν οι επιθέσεις. Τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν (περισσότεροι από 10 αστυνομικοί) και δεκάδες τραυματίστηκαν σε Μπαακούμπα, Κιρκούκ, και συνοικίες της Βαγδάτης. Δολοφονήθηκε στη Βαγδάτη ο σιίτης πρύτανης της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (πολλοστός επιστήμονας που γίνεται στόχος) και στη Χίλα σουνίτης βουλευτής. Στο Σαντρ Σίτι, σε έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας σε αγορά σκοτώθηκαν 7 και τραυματίστηκαν 43 πολίτες. Στην πρωτεύουσα εντοπίστηκαν 35 πτώματα και ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός ακόμη Αμερικανού στρατιώτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ