Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ - ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΟΑΧΑΚΑ
Νέο κύμα επιθέσεων κατά των λαϊκών δυνάμεων

Ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά από δυνάμεις καταστολής στην Οαχάκα

Associated Press

Ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά από δυνάμεις καταστολής στην Οαχάκα
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ - ΟΑΧΑΚΑ.--

Η ένταση στο Μεξικό και την εξεγερμένη Οαχάκα κορυφώνεται, καθώς οι ομοσπονδιακές κατασταλτικές δυνάμεις (PFP) έσφιγγαν χτες τον κλοιό στα περίχωρα της Ζώνης του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Οαχάκα «Μπενίτο Χουάρες», όπου και οι κύριες δυνάμεις της «Λαϊκής Συνέλευσης της Οαχάκα» (ΑΡΡΟ). Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν γίνει δεκάδες συλλήψεις και ταυτόχρονα χρήση δακρυγόνων και βαριών οχημάτων για να γκρεμιστούν τα οδοφράγματα. Την ίδια στιγμή οι απεργοί δάσκαλοι, που μετά τη συμφωνία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες μετά από 5 μήνες, εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους και συντάσσονται εκ νέου με το ΑΡΡΟ.

Οσο για την επίθεση, πολλάκις είχε αποκλειστεί από τον πρόεδρο Βινσέντε Φοξ, κατά τις συνεντεύξεις Τύπου που έχει δώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Φυσικά ο Φοξ, όπως τόνισε επίσης, έδωσε εντολή στις δυνάμεις της PFP να «αποτρέψουν δολοφονικές προβοκατόρικες ενέργειες των πιστών του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς». Μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχουν αποτρέψει τις προβοκάτσιες, αλλά έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο καταστολής εναντίον του εξεγερμένου λαού της Οαχάκα, τη στιγμή μάλιστα που οι παραστρατιωτικές ομάδες του Ρουίς δηλώνουν ότι αρχίζουν «ανοιχτό πόλεμο» με το ΑΡΡΟ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Χορνάδα». Και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Φυσικά ο λαός της Οαχάκα δεν είναι μόνος του, καθώς έχει στο πλευρό του την αλληλεγγύη και των υπόλοιπων Μεξικανών, αλλά και των αγωνιστών ανά την υφήλιο. Ηδη η «Αλλη Καμπάνια» έχει προχωρήσει στον αποκλεισμό της οδικής αρτηρίας Πόλη του Μεξικού - Ακαπούλκο, αλλά και του διασυνοριακού με τις ΗΠΑ σημείου κοντά στην Τιχουάνα. Αποκλεισμοί δρόμων και οδικών αρτηριών έχουν ξεκινήσει και σε άλλες επαρχίες, όπως οι Τσιάπας και Γκερέρο, ενώ και οι δάσκαλοι όλης της χώρας έχουν ανακοινώσει ότι θα κατέβουν σε επ' αόριστο απεργία από τη Δευτέρα. Τέλος, επιστολή συμπαράστασης και κάλεσμα αλληλεγγύης στο λαό της Οαχάκα από υπογράφεται από διανοούμενους, όπως ο Εδουάρδο Γκαλεάνο, ο Τάρικ Αλι, ο Χάουαρντ Ζιν, ο Νόαμ Τσόμσκι, η Ναόμι Κλάιν, η Αλίσια Γουόκερ, η Αρουντάτι Ρόι, ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ