Σάββατο 7 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σαθρές δικαιολογίες Ταλαμπανί

Συλλήψεις Ιρακινών στην Μπακούμπα

Associated Press

Συλλήψεις Ιρακινών στην Μπακούμπα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέες υπόνοιες κατά του Ιράν και της Συρίας εκτόξευσε, χτες, ο Ιρακινός Πρόεδρος, Τζαλάλ Ταλαμπανί, υποστηρίζοντας ότι θα είχε επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος στον τομέα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της ενδο-κοινοτικής έντασης στη χώρα του, «αν υπήρχε μεγαλύτερη βοήθεια και υποστήριξη» από τους δύο γείτονες. Οι δηλώσεις Ταλαμπανί συνέπεσαν με την ανάπτυξη υπό κατοχική διοίκηση γεωργιανών στρατευμάτων στο ανατολικό Ιράκ και ιδιαίτερα στην επαρχία Ουασίτ, που βρίσκεται δίπλα στο Ιράν, με επίσημο στόχο «τον τερματισμό της παράνομης εισόδου όπλων».

Παράλληλα, ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων στο κεντρικό Ιράκ, Αμερικανός στρατηγός Ρικ Λιντς, διακήρυττε ότι μια πρόωρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ «θα προκαλούσε αναστάτωση και θα ακύρωνε όλα τα βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί». Παρά αυτά τα βήματα προόδου, πάντως, χτες, στη Σαμάουα, σε συγκρούσεις μεταξύ Ιρακινών αστυνομικών και ενόπλων σιιτών, που φέρονται να πρόσκεινται στον ακραίο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι.

Επίσης, στη Χίλα, από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί στρατιώτες. Ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός ακόμη Αμερικανού, ενώ στη Βαγδάτη εντοπίστηκαν οι σοροί 24 ατόμων που είχαν εξαφανιστεί τις τελευταίες ημέρες.

Τέλος, χτες, εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού ο κύριος ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση, το 2003, στο τέμενος του ιμάμη Αλί, στη Νατζάφ, όπου σκοτώθηκε η σημαίνουσα προσωπικότητα της σιιτικής κοινότητας Αγιατολάχ Μουχάμαντ Μπασίρ αλ Χακίμ, καθώς και άλλοι 84 άνθρωποι. Ο δράστης, επίσης Ιρακινός από τη Μοσούλη, κρίθηκε ένοχος από ιρακινό δικαστήριο, ενώ την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει η πρωτοεμφανιζόμενη, τότε, στο Ιράκ «αλ Κάιντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ