Σάββατο 7 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ολοκληρώθηκε η αιματηρή ισραηλινή εισβολή στη Γάζα

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Νωρίς χτες το πρωί αποχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις από τα εδάφη της Κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, όπου είχαν εισβάλει το πρωί της Πέμπτης υπό την κάλυψη μαχητικών ελικοπτέρων, για να ακολουθήσει μία από τις αιματηρότερες ανταλλαγές πυρών των τελευταίων μηνών. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της 24ωρης ισραηλινής επιχείρησης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 9 ήταν ένοπλοι της «Χαμάς», και τραυματίστηκαν 25, όπως και 2 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Χτες, αμέσως μετά την ισραηλινή αποχώρηση και παρά το γεγονός ότι πάνω από την περιοχή περιπολούσαν διαρκώς μη επανδρωμένα ισραηλινά αεροσκάφη, χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να συμμετάσχουν στις κηδείες των θυμάτων. Κύριος στόχος της ισραηλινής εισβολής ήταν οι ανατολικές συνοικίες των προσφυγικών καταυλισμών αλ Μπουρέιγ και αλ Μαγκάζι. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έκανε δεκάδες έρευνες, ότι συνέλαβε 9 Παλαιστινίους και ότι δεν εντόπισε σήραγγες, για τις οποίες, υποτίθεται, ότι έγινε και η εισβολή.

Στο περιθώριο των εξελίξεων αυτών ανακοινώθηκε ότι θα συνεδριάσει, την επόμενη βδομάδα, στο Λονδίνο το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο (ΕΕ - ΗΠΑ - Ρωσία - ΟΗΕ). Αντικείμενο της συζήτησης οι εξελίξεις, αλλά και οι ακριβείς στόχοι που θα τεθούν στον νέο ειδικό απεσταλμένο του, Τόνι Μπλερ, ο οποίος, όμως, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, δε θα συμμετάσχει στη σύνοδο.

Τέλος, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοσιογράφων κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι «ηθελημένα στοχεύει δημοσιογράφους» με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό, την Πέμπτη, του 24χρονου εικονολήπτη Ιμάντ Γκάνεμ, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Γάζα, ο οποίος, αν και πεσμένος στο έδαφος, δεχόταν διαρκώς πυρά στα πόδια, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί και στα δύο κάτω άκρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ