Σάββατο 7 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πολιορκημένο το «Κόκκινο Τέμενος»

Συλλήψεις έξω από το «Κόκκινο Τέμενος»

Associated Press

Συλλήψεις έξω από το «Κόκκινο Τέμενος»
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Τέσσερις μέρες στρατιωτικής πολιορκίας έκλεισε το «Κόκκινο Τέμενος», στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποφύγει την εισβολή, σκεφτόμενη το πολιτικό κόστος, τους νεκρούς να φτάνουν τους 21 και τον θρησκευτικό ηγέτη του τζαμιού να κάνει λόγο για «μαρτυρικό θάνατο», του ίδιου και όσων τον ακολουθούν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους... Οι πληροφορίες δε για το πόσοι είναι οι οχυρωμένοι στο τέμενος, είναι μάλλον συγκεχυμένες, καθώς ενώ την Πέμπτη ο αιχμαλωτισθείς ηγέτης του τζαμιού, έκανε λόγο για 850, χτες ανασκεύασε, μιλώντας για πολλούς περισσότερους.

Ο ηγέτης του τεμένους Αμπντούλ Ρασίντ Γκαζί, απέρριψε την απαίτηση της κυβέρνησης για άνευ όρων παράδοση, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις ότι κανείς δε θα συλληφθεί, εφόσον δεν αποδειχθεί, ότι μετέχει σε ομάδες ανταρτών, ή δεν καταζητείται για εγκληματικές πράξεις, καθώς και για την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του, δε θα εγκαταλείψουν το τζαμί. Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο Α. Γκαζί, «αποφασίσαμε ότι μπορούμε να είμαστε μάρτυρες και δε θα παραδοθούμε. Είμαστε έτοιμοι να μας κόψουν τα κεφάλια αλλά δεν ενδίδουμε σε αυτούς», ενώ απαντώντας σε κατηγορίες ότι οι 600 γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται στο τέμενος, κρατούνται όμηροι ως ασπίδες, πρόσθεσε: «έχω πει ότι θα πολεμήσουμε μέχρι τελικής πτώσης και τώρα, αφού είδα αυτά που έκαναν στο τζαμί και τον τρόπο που μαρτύρησαν τα παιδιά, τους ζητώ να σταματήσουν αυτήν την ωμότητα. Αρχίζει να εξαντλείται η υπομονή μου»...

Το υπουργείο Εσωτερικών του Πακιστάν κάνει λόγο για 50 έως 60 ένοπλους, οι οποίοι φέρουν αυτόματα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά και σημειώνει ότι υπάρχουν κάποιοι σκληροπυρηνικοί, που επιμένουν να κρατούν ομήρους τους υπόλοιπους, θεωρώντας πως έτσι εξασφαλίζουν την ασφάλειά τους.

Η κυβέρνηση δε θέλει να εισβάλει ο στρατός στο «Κόκκινο Τέμενος», αφού κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την εικόνα της και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ. Η εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων είναι το πιο εύκολο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, αλλά «δε θέλουμε να αφαιρέσουμε ζωές αθώων, εκ των οποίων κάποιοι κρατούνται όμηροι».

Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, στην προσπάθεια σπουδαστών να σπάσουν τις δυνάμεις πολιορκίας, τέσσερις φοιτητές σκοτώθηκαν, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 21. Δέκα ακόμα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά.

Πληροφορίες, που διαψεύδει ο στρατός αλλά τείνει να επιβεβαιώσει η αστυνομία, αναφέρουν ότι το προεδρικό αεροσκάφος δέχτηκε πυρά κατά την απογείωσή του, χωρίς να καταρριφθεί. Η αστυνομία δήλωσε ότι σε ταράτσα κοντά στη στρατιωτική βάση από όπου απογειώθηκε το αεροσκάφος, βρέθηκαν δύο αντιαεροπορικά όπλα.

Τέλος, επίθεση αυτοκτονίας σε στρατιωτικό όχημα, στο Νοτιοδυτικό Πακιστάν, είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ