Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πολλαπλή αξιοποίηση της διαπλοκής

Στη σκιά της αντιδιαπλεκόμενης ρητορικής επιδιώκει να εξυπηρετήσει σημαντικούς πολιτικούς στόχους

Την κουρελιασμένη πλέον σημαία του ασυμβίβαστου πολέμιου της διαπλοκής και της διαφθοράς σηκώνει ξανά ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου να εξυπηρετήσει βασικές επιδιώξεις της πολιτικής του και να εδραιώσει την εξουσία του.

Στη «σκιά» της αντιδιαπλεκόμενης ρητορικής, που φροντίζει να κρατά σε υψηλούς τόνους και να ανανεώνει κατά τακτά διαστήματα, ο πρωθυπουργός πασχίζει να δημιουργήσει ένα άλλοθι και να παραπλανήσει έτσι τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα όσον αφορά τη βαρβαρότητα των «μεταρρυθμίσεων» (καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων), που ισοπεδώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οπως φάνηκε καθαρά από τη χτεσινή παρέμβασή του στη Βουλή, ο Κ. Καραμανλής με τις βαρύγδουπες διακηρύξεις του τύπου «είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τη διαπλοκή, τη διαφθορά και την ασυδοσία» ή ότι «δεν τα βρήκαμε ούτε θα τα βρούμε με τα διαπλεκόμενα», επιδιώκει να συντηρήσει την εντελώς απατηλή εικόνα του πρωθυπουργού που δήθεν βρίσκεται σε διαμάχη και αντιπαράθεση με το κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Ακριβώς για να γίνει περισσότερο πιστευτός, δε διστάζει να ζητάει στήριξη από μια «πλατιά κοινωνική συμμαχία» και την Αριστερά!

Από την άλλη τα σύννεφα σκόνης που σηκώνει με τις αντιδιαπλεκόμενες κορόνες βολεύουν τον πρωθυπουργό να «κτίσει» τις δικές του συμμαχίες με ισχυρά επιχειρηματικά (ασφαλώς διαπλεκόμενα) συμφέροντα και να προχωρήσει το σχέδιό του για αναδιάταξη δυνάμεων στο εσωτερικό της πλουτοκρατίας. Σχέδιο που συναντά αντιρρήσεις και αντιστάσεις και «απεικονίζεται» στον «πόλεμο φθοράς» που, όπως επισημαίνουν κατ' ιδίαν κυβερνητικά στελέχη, γίνεται από συγκεκριμένα ΜΜΕ. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «θα αντέξει» και θα υποχρεώσει τα αδηφάγα «διαπλεκόμενα» σε συνθηκολόγηση και υποταγή.

Ενδεικτικό του προβληματισμού που αναπτύσσεται στο Μ. Μαξίμου είναι χτεσινό άρθρο του Μ. Κοττάκη στην «Απογευματινή». Ο αρθρογράφος, γνωστός απολογητής των κυβερνητικών επιλογών, εκτιμά ότι οι Ρεγκούζας και Σαλαγκούδης είναι «παράπλευρες απώλειες σε ένα γενικευμένο πόλεμο επιρροής που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα μεταξύ γιγάντων». «Το διακύβευμα», συνεχίζει, «είναι ποιος θα είναι ο νέος βασιλιάς του επιχειρηματικού παιχνιδιού, ποιος θα αποκαθηλωθεί και ποιος θα μπει στο παιχνίδι». Και ο αρθρογράφος «εξεγείρεται» γιατί «φτάσαμε στο εξής τρελό: Αντί να προσδιορίζει η πολιτική τους όρους του επιχειρηματικού παιχνιδιού, να επιχειρεί να προσδιορίσει η αγορά τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού!». Πάντως προσδοκά ότι το τοπίο στα ΜΜΕ θα αλλάξει με τους νόμους για τη συγκέντρωση και τις άδειες των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Από την πλευρά του ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ έβαλε στο στόχαστρο ...τους δημοσιογράφους, αφήνοντας σαφείς αιχμές για «εξάρτηση και υποτέλεια»(!). Και αυτό τη στιγμή που η κυβέρνηση κρατάει στα συρτάρια της τις περιβόητες «λίστες», ακριβώς για να συνεχίζει την εξάρτησή τους... Ο Ν. Καραχάλιος αναγόρευσε ως βασικό αντίπαλο της κυβέρνησης «το σύστημα ΠΑΣΟΚ», το οποίο, όπως είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αλφα», «δεν είναι μόνο οι μιντιοκράτες. Είναι άνθρωποι που έχουν τοποθετηθεί σε υψηλές θέσεις στο Δημόσιο Τομέα. Είναι άνθρωποι που βρίσκονται στην περιφέρεια του πολιτικού συστήματος και θέλουν να κάνουν δουλειές με άνομο τρόπο με αυτό». Υποστήριξε μάλιστα ότι το σύστημα ΠΑΣΟΚ έχει διαποτίσει με τη νοοτροπία του «και λίγα από τα στελέχη μας»(!) και γι' αυτό τάχθηκε υπέρ της αυτοκάθαρσης στη ΝΔ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ