Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο «άλλος δρόμος» για την ... ανεργία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ...ανταγωνιστικά μοντέλα ανάπτυξης στους κατοίκους της Ροδόπης(!)

«Προγράμματα αναπροσανατολισμού του μοντέλου ανάπτυξης των περιοχών» της Βόρειας Ελλάδας, μοίρασε χτες ο Γ. Παπανδρέου στους κατοίκους της Ροδόπης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τεράστια ανεργία που πλήττει την περιοχή.

Μπροστά στην κραυγή απόγνωσης των κατοίκων της Ροδόπης, οι οποίοι βλέπουν τα εργοστάσια να κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, ο Γ. Παπανδρέου ...πρόσφερε «νέα μοντέλα ανάπτυξης» και υποσχέθηκε έναν «άλλο πολιτικό δρόμο». Πίσω, όμως, από τις αερολογίες του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι στόχος του κόμματός του δεν είναι «να αντιστρέψει» αυτή την κατάσταση, αφού όπως τόνισε «δεν είναι εύκολο», αλλά «να προετοιμάσει τις αλλαγές». Κλάδοι ολόκληροι, είπε ο Γ. Παπανδρέου, «όπως η κλωστοϋφαντουργία, ο ιματισμός, η μεταλλουργία που κάποτε ανθούσαν στη χώρα μας σήμερα βρίσκονται σε βαθιά κρίση, εξαιτίας του ανταγωνισμού από άλλες χώρες». Στο όνομα λοιπόν της ανταγωνιστικότητας που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο, ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ουσιαστικά ότι σήμερα θα στηρίξει την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και αν το ΠΑΣΟΚ έρθει στην εξουσία θα προχωρήσει σε νέες αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» που θα πλήξουν τα εργασιακά δικαιώματα.

Ακριβώς αυτό το μοντέλο παρουσίασε στην ομιλία του στην Κομοτηνή, στη διάρκεια της οποίας τόνισε ότι ο «άλλος δρόμος που προωθεί» το ΠΑΣΟΚ περνάει «μέσα από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», η οποία όπως ισχυρίστηκε «θα διασφαλίσει ταυτόχρονα και την κοινωνική συνοχή».

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «ανασυγκρότησης» για τη Θράκη, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε ένα «δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης» που θα φροντίζει τους ανέργους! Αναγόρευσε τη Θράκη σε «σημαντικό ενεργειακό κέντρο» και «κέντρο μεταφορών» και «διαμετακομισμού», με «υποδομές» που θα έχουν στο «επίκεντρο τον άνθρωπο».

Στην περιοδεία του στη Ροδόπη ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να επισκεφτεί και τους αγρότες, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό του και στον αγροτικό κόσμο. «Είμαστε κοντά στον αγρότη», είπε στο Δήμο Φιλύρας. Ξέρω, συνέχισε, ότι «το θέμα του καπνού δεν το χειρίζεται σωστά» η κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ τους παρέδωσε «τη δυνατότητα να επιδοτείται ο καπνός κανονικά μέχρι το 2013» και, «ήδη υποχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ». Ο Γ. Παπανδρέου πήγε εκεί για να υποστηρίξει τα «προνοιακά επιδόματα», που... εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Επιδόματα που σταδιακά θα οδηγήσουν τους αγρότες στην εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής.

Ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να αναδείξει και διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι κυβερνά βάσει ενός «πελατειακού καπιταλισμού», με «νεοφιλελεύθερο αυταρχισμό», ένα μοντέλο που, όπως είπε, στην Αμερική ονομάζουν «μεγαλοκρατικό συντηρητισμό»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ