Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήρης κάλυψη και για την είσοδο πολυεθνικών στα πανεπιστήμια

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα» δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Χουρμουζιάδη

Η υποταγή της πανεπιστημιακής έρευνας στις ανάγκες των ιδιωτών και των πολυεθνικών αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης όπως με σαφήνεια προέκυψε χτες από τη συζήτηση στη Βουλή Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Χουρμουζιάδη. Ευθεία ήταν η σχετική παραδοχή του υφυπουργού Παιδείας Σπύρου Ταλιαδούρου.

Απαντώντας ο Σπ. Ταλιαδούρος υποστήριξε αναφορικά με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνών αποκλειστικά από το κράτος ότι «αυτό δεν είναι νοητό σε μια οικονομία και κοινωνία που πρέπει να συνδέεται η έρευνα με την παραγωγή». Επίσης έδωσε πολιτική κάλυψη στη σύνδεση των σκοπών του ιδιωτικού κεφαλαίου με την πανεπιστημιακή έρευνα λέγοντας ότι «αν γίνεται σε πλαίσια νομιμότητας εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αυτή η έρευνα να πραγματοποιείται». Τέλος αναφέρθηκε στην εμπλοκή της ΕΕ στην όλη διαδικασία επισημαίνοντας πως «τα πανεπιστήμια αναπτύσσουν διεπιστημονική συνεργασία και αναλαμβάνουν την εκτέλεση ερευνητικών ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων ύστερα από διεθνείς προκηρύξεις της ΕΕ».

«Η νομιμότητα της έρευνας, ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια, συνίσταται στο εξής απλό και μοναδικό: Εάν τελικά το προϊόν της έρευνας έχει σχέση αφ' ενός με την εκπαιδευτική διαδικασία και αφ' ετέρου με τις συγκεκριμένες ανάγκες της κοινωνίας στο πλαίσιο της οποίας ένα ΑΕΙ λειτουργεί. Αυτό δε γίνεται στα πανεπιστήμια» τόνισε ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ. Πρόσθεσε παράλληλα ότι «η κρατική χρηματοδότηση είναι τόσο χαμηλή ώστε αναγκάζονται οι συνάδελφοι των πανεπιστημίων να καταφεύγουν και να αναζητούν χρηματοδοτήσεις για ερευνητικά προγράμματα τα οποία δεν έχουν σχέση ούτε με τις ανάγκες της κοινωνίας, τις ανάγκες του λαού, ούτε με τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας». Κατέληξε τονίζοντας ότι «αν η κρατική χρηματοδότηση είναι στο ύψος που πρέπει, τότε να είστε σίγουρος ότι τα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα οι συνάδελφοι καθηγητές, θα κάνουν αυτό που τους επιβάλλει το καθήκον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ