Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑ ΤΕΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Ουστ» στον ΝΑΤΟικό προπαγανδιστή!

Οι φοιτητές της Πανσπουδαστικής, μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ταξικού Εργατικού Κέντρου Λάρισας παρενέβησαν δυναμικά, διέκοψαν την ημερίδα με θέμα τη «Διά Βίου Εκπαίδευση» και ανάγκασαν τους διοργανωτές να μην αφήσουν τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ να μιλήσει

Χάλασε λίγο η «μαρέγκα» της «κοινωνικής συναίνεσης», όταν οι διαδηλωτές μπήκαν στην αίθουσα
Χάλασε λίγο η «μαρέγκα» της «κοινωνικής συναίνεσης», όταν οι διαδηλωτές μπήκαν στην αίθουσα
Με τη δυναμική αγωνιστική παρέμβαση των σπουδαστών της Πανσπουδαστικής και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας διακόπηκε η χτεσινή ημερίδα με τίτλο «Διά Βίου Εκπαίδευση και συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικών θεσμών», που διοργάνωσαν η διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Δίκτυο Διά Βίου Εκπαίδευσης.

Η αποφασιστικότητα των σπουδαστών και των συνδικαλιστών είχε ως αποτέλεσμα ν' αναγκάσει τους διοργανωτές να δεσμευτούν ότι στην ημερίδα δε θα μιλήσει, τελικά, ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος Γ. Κιριμκίρογλου, αντισυνταγματάρχης, επικεφαλής επικοινωνίας του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είχε κληθεί να μιλήσει για την εμπειρία της συνεργασίας του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου, που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα στον Τύρναβο, με το ΤΕΙ, αποκαλύπτοντας ότι το στρατηγείο, εκτός των άλλων δραστηριοτήτων του, είχε διεισδύσει και στο χώρο της εκπαίδευσης.

Με τη χτεσινή κινητοποίησή τους οι σπουδαστές και οι συνδικαλιστές δεν κατήγγειλαν μόνο την εισβολή του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στα εκπαιδευτικά ζητήματα, αλλά και την ανάμειξη των πολυεθνικών εταιριών που παρεμβαίνουν στην Παιδεία, επιδιώκοντας να διαμορφώσουν υποταγμένες συνειδήσεις για να προσκομίσουν κέρδη. Και διαμήνυσαν ότι θα εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στη διαβόητη «Διά Βίου Εκπαίδευση», που στόχος της είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου, οι ελαστικές μορφές εργασίας και η δημιουργία ισόβια ημιμαθών εργαζομένων που θ' αναγκάζονται να επανακαταρτίζονται για να προσφέρουν συνεχώς νέα κέρδη.

όπου διάφοροι«περήφανοι» για τη συμβολή τους στην παραγωγή «απασχολήσιμων» και υποταγμένων αντάλλασσαν εμπειρία υπό την αιγίδα των αστεριών της ΕΕ
όπου διάφοροι«περήφανοι» για τη συμβολή τους στην παραγωγή «απασχολήσιμων» και υποταγμένων αντάλλασσαν εμπειρία υπό την αιγίδα των αστεριών της ΕΕ
Υπενθυμίζουμε ότι, όπως αποκάλυψε ο χτεσινός «Ριζοσπάστης», στο ΤΕΙ της Λάρισας οι σπουδαστές της Σχολής Διοίκησης και Διαχείρισης Εργων διδάσκονται μάθημα για τον τρόπο λειτουργίας επιχειρήσεων, όπως της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και της ΖΗΜΕΝΣ - η ΙΝΤΡΑΚΟΜ έκανε και «δωρεά» μηχανημάτων πληροφορικής στο ΤΕΙ - προκειμένου να εμπεδώσουν αυτό το «μοντέλο» ως «οδηγό» κατεύθυνσης στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

Με θέληση κι αποφασιστικότητα

Το αγωνιστικό ραντεβού των σπουδαστών της ΠΚΣ, χτες, είχε οριστεί νωρίς το πρωί έξω από το Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ, όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα. Αργότερα έφτασαν εκεί και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΕΚΛ, για να κατευθυνθούν στη συνέχεια στο χώρο της ημερίδας, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη. Εκεί παρέμειναν για μια ώρα περίπου, με υψωμένα τα πανό τους και βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως «Αυτοί που βομβαρδίζουν αθώους και σχολεία, ήρθαν να μας διδάξουν για ήθος και παιδεία», «Διά Βίου Εκπαίδευση σημαίνει ανεργία, έξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία» και «Δωρεάν Εκπαίδευση, Δημόσια Παιδεία, όχι σεμινάρια για την πλουτοκρατία».

Οι διοργανωτές φανερά ενοχλημένοι από την αγωνιστική παρέμβαση, προκλητικά έφτασαν στο σημείο να πουν ότι ...η κινητοποίηση δεν είναι δημοκρατική ενέργεια. «Δεν είναι δημοκρατικό αυτό που κάνετε, παραβιάζετε ανοιχτές θύρες», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Τσερίκογλου, αντιπρόεδρος του ΤΕΙ, ενώ ο Γ. Κουλουκτσής, ένας εκ των υπευθύνων της διοργάνωσης της ημερίδας, προσπάθησε να πείσει τους διαδηλωτές ότι ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ «δε συμμετέχει σαν ΝΑΤΟ»(!) κι απαίτησε από τους σπουδαστές να του ζητήσουν συγγνώμη!!

Το μήνυμα ήταν καθαρό: Εξω!
Το μήνυμα ήταν καθαρό: Εξω!
Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον εκπρόσωπο της ΠΚΣ Θ. Αναπλιώτη, που είπε: «Οι σπουδαστές είναι αυτοί που βιώνουν τις συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων και των αποφάσεων της ΕΕ. Δεν έχουμε καθηγητές, δεν έχουμε εργαστήρια, υλικοτεχνική υποδομή, ούτε δωρεάν στέγαση. Δεν έχουμε δωρεάν Παιδεία και τα πτυχία μας είναι χωρίς αντίκρισμα. Και με τη "Διά Βίου Εκπαίδευση", που εσείς εκθειάζετε, θέλουν να μας μετατρέψουν σε υποχείρια του μεγάλου κεφαλαίου. Τα γεράκια του πολέμου, που εσείς καλέσατε, δεν έχουν καμία δουλιά εδώ. Η νεολαία με την εργατική τάξη εναντιωνόμαστε σ' αυτή την πολιτική».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Π. Λιόλιος, αντιπρόεδρος του ΕΚΛ, για να τονίσει: «Είναι απαράδεκτο να παρεμβαίνουν ΝΑΤΟικοί στα σχολεία μας, τα οποία πληρώνουμε εμείς. Εμείς παλεύουμε για δημόσια δωρεάν Παιδεία, για το μέλλον των παιδιών μας. Κι αυτό το μέλλον που θέλετε να παρουσιάσετε με την ημερίδα αυτή σας το χαρίζουμε. Αυτή την αντιεκπαιδευτική πολιτική θα την αντιπαλέψουμε και θα την ανατρέψουμε».

Και ο Γ. Μπαμπανίκος, εκπαιδευτικός και μέλος της Γραμματείας Παιδείας Λάρισας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «η παρουσία ΝΑΤΟικών, ανθρώπων αιμοσταγών, όχι μόνο στους πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά γενικότερα στη χώρα μας, προσβάλλει τους νεκρούς μας, τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και τ' αντιιμπεριαλιστικά, πατριωτικά αισθήματα του λαού».

Διά βίου υποταγή

Μετά την πολύωρη διακοπή, η ημερίδα συνεχίστηκε με ομιλίες εκπροσώπων πανεπιστημίων από διάφορες χώρες, οι οποίες ήταν αποκαλυπτικές για τους στόχους της «Διά Βίου Κατάρτισης». Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Μιροσλάβ Μπαμπίσνσκι, από το Τεχνικό Εκπαιδευτήριο Σλοβακίας, ο οποίος ανέφερε ως πρότυπο το παράδειγμα της «Φολκσβάγκεν» (Volkswagen), που «κατάφερε» να βρει στη χώρα του φτηνό εργατικό δυναμικό, με τον υψηλότερο μισθό να φτάνει μόνο στα 400 ευρώ το μήνα, χάριν και της στήριξης της σλοβακικής κυβέρνησης, που «δουλεύει» για την «παραγωγή» φτηνών εργαζομένων μέσα κι από την «κατάρτιση» φοιτητών και σπουδαστών. Μίλησε δε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης της χώρας του να προχωρήσει ακόμα περισσότερο η κατάρτιση, ιδιαίτερα στους μαθητές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ