Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ελεύθερα τα πανεπιστήμια να επιλέγουν και προγράμματα του ΝΑΤΟ!

Απάντηση σε Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη

«Ελεύθερα» να διεξάγουν στρατιωτικές έρευνες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ τα ελληνικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος σε σχετική Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη. Αφορμή αποτέλεσε η αποστολή από την Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις σχολές του ιδρύματος προκήρυξης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων από το Κέντρο Υποθαλάσσιων Ερευνών του ΝΑΤΟ.

Ο υφυπουργός αναφερόμενος στη Σύγκλητο του ΕΜΠ δήλωσε ότι «έχει απαγορεύσει τη συμμετοχή σε στρατιωτικές έρευνες που οργανώνουν και χρηματοδοτούν διάφοροι οργανισμοί και δεν προωθεί οποιαδήποτε συνεργασία με στρατιωτικούς συνασπισμούς». Οσον αφορά το έγγραφο του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι «εστάλη για καθαρά ενημερωτικούς λόγους», ενώ στη συνέχεια ανακλήθηκε από την ίδια την Πρυτανεία. Συνολικά όμως για το θέμα των ΝΑΤΟικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων επικαλέστηκε την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, λέγοντας ότι «τα πανεπιστήμια είναι ελεύθερα να αποφασίζουν και να επιλέγουν τα ερευνητικά τους προγράμματα, τις μεταπτυχιακές σπουδές τους»!

Για «ομολογία» της κυβέρνησης έκανε λόγο η Λιάνα Κανέλλη τονίζοντας πως με βάση το πρώτο σκέλος της απάντησης του υφυπουργού «θεωρείται ότι το ΝΑΤΟ όταν προσφέρει υποτροφίες τις προσφέρει για στρατιωτικούς σκοπούς και κατ' αυτήν την έννοια δε θα μπορούσε να είναι ένας αγαθοεργής οργανισμός, χορηγός μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος». Στη συνέχεια απευθυνόμενη στον υφυπουργό Παιδείας σημείωσε ότι «εφόσον η κυβέρνησή σας αναγνωρίζει ότι είναι στρατιωτικοί οι σκοποί του ΝΑΤΟ, όταν προσφέρει υπηρεσίες, να μας πείτε εάν εξακολουθούν να διατίθενται και να διαβιβάζονται στα ΑΕΙ της χώρας, ενδεχομένως και στα Λύκεια και στα Γυμνάσια υποτροφίες με πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ». Παράλληλα η Λιάνα Κανέλλη έθεσε το ερώτημα για το αν υφίσταται «κατάλογος με πόσους υπότροφους του ΝΑΤΟ έχουμε σ' αυτόν εδώ τον τόπο, υπότροφοι που έχουν πάει να σπουδάσουν τη αγαθοεργώ πρόθεση και επιθυμία αυτού του μεγάλου χορηγού των ανθρωπιστικών επιστημών, ο οποίος δεν έχει αφήσει κολυμπηθρόξυλο και ψυχούλα ζωντανή σε ολόκληρο τον κόσμο». Κατέληξε δηλώνοντας ότι «αν μας πείσετε εδώ ότι για στρατιωτικούς λόγους κάποιος δωρεάν χαρίζει υποτροφίες και δε ζητά τίποτε πίσω, ούτε καν την ιδεολογική συμμαχία, απέναντι σε αυτά τα θέματα, τότε θα σας πούμε ότι καλώς αποστείλατε αυτό το έγγραφο, αλλά δώστε μας και μια διαβεβαίωση ότι δε θα υπάρξουν αλλά τέτοια ή ότι δεν υπάρχουν τώρα από τα άλλα συναφή υπουργεία, που διά του υπουργείου Παιδείας δίδονται στα ΑΕΙ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ