Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρελά κέρδη από τις πωλήσεις

«Χρυσές» δουλειές θα κάνουν οι πολυεθνικές του φαρμάκου, ποντάροντας στην άγνοια και τον πανικό του κόσμου. Αυτό στην ουσία ομολόγησε κυνικά χτες ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Associated Press

«Χρυσές» δουλειές θα κάνουν οι πολυεθνικές του φαρμάκου, ποντάροντας στην άγνοια και τον πανικό του κόσμου. Αυτό στην ουσία ομολόγησε κυνικά χτες ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Κάλυψη σε ποσοστό από 2-7% των πληθυσμών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλύπτουν οι παραγγελίες για τα αντιικά φάρμακα. Οι παραγγελίες της Ελλάδας καλύπτουν 5% του πληθυσμού, ποσοστό που οι υπεύθυνοι θεωρούν ικανοποιητικό.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει τις παραγγελίες απ' τον περασμένο Ιούνη στην εταιρία «Ρος» («Roche») για 250.000 κουτιά tamiflu και 250 κιλά πρώτης ύλης για την παραγωγή απ' το Ινστιτούτο «Παστέρ». Προχτές, υπογράφτηκε και η σχετική σύμβαση με τη «Ρος», όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης. Επίσης, πρόκειται να παραγγελθούν και άλλες 200.000 εμβολίων για την αντιμετώπιση της επιδημίας γρίπης.

Σύμφωνα με δηλώσεις εμπλεκομένων στο λεγόμενο κύκλωμα του φαρμάκου το «ταμιφλού» εισάγεται και επανεξάγεται σε άλλες χώρες σε υψηλότερη τιμή απ' την ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να παρατηρούνται και ελλείψεις. Οι επανεξαγωγές φαρμάκων - που ονομάζονται παράλληλες εξαγωγές - είναι μόνιμο χαρακτηριστικό στη διακίνησή τους στα πλαίσια της λειτουργίας της «ελεύθερης αγοράς».

Η παραγωγή του «ταμιφλού» απ' την Ελβετική «Ρος» δημιούργησε παγκόσμιο ενδιαφέρον και ειδικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου έχουν εκδηλωθεί και τα περισσότερα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, και λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της, ζητήθηκε από κυβερνήσεις, οργανισμούς Υγείας και άλλους φορείς, η άδεια για την παρασκευή ενός αντιγράφου του «ταμιφλού», το οποίο όμως θα είναι πολύ φθηνότερο. Κάτι που δεν έγινε τελικά.

Ετσι, η «Ρος» τρίβει τα χέρια της, αφού οι παραγγελίες για το «ταμιφλού» απ' όλο τον κόσμο έχουν εκτοξεύσει τα κέρδη της εταιρίας σε δυσθεώρητα ύψη. Το 2004, τα κέρδη της «Ρος» ήταν 212 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνον το πρώτο τρίμηνο του 2005 (μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου) τα κέρδη ξεπέρασαν τα 375 εκατομμύρια ευρώ. Ως τα μέσα του 2006 αναμένεται να δεκαπλασιαστούν οι πωλήσεις του «ταμιφλού» σε σχέση με το 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ