Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Θέλουν εμπόρευμα τη μόρφωση και την έρευνα

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη σχετική Εκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο

Την απαίτηση του ΚΚΕ να μην υποταχθεί η μόρφωση και η έρευνα στις ανάγκες της αγοράς, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, στην αιτιολόγηση της αρνητικής του ψήφου στην Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την «Ευρωπαϊκή συνεργασία για την εξασφάλιση της ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Παφίλης: «Οι ισχυρισμοί για διασφάλιση της ποιότητας και αναβάθμισης της εκπαίδευσης μέσω της αξιολόγησης αποτελούν πρόκληση και βάλλουν ευθέως κατά της όποιας ποιότητας είχε μέχρι τώρα η Ανώτατη Εκπαίδευση. Είναι ουσιαστικά εργαλείο για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία και την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και της έρευνας, και στοχεύει στη δημιουργία ιδρυμάτων δύο ταχυτήτων, με κέντρα "αριστείας" και απαξιωμένα ιδρύματα.

Το Μητρώο των δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών και εταιριών αξιολόγησης δεν είναι παρά ένας συγκεντρωτικός μηχανισμός της ΕΕ, που θα καθορίζει και θα ελέγχει την προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα συμφέροντα των μονοπωλίων. Αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω υποταγή της μόρφωσης και της έρευνας στις ανάγκες της αγοράς και η μετατροπή τους σε "προϊόντα" που θα παρέχονται από πανεπιστήμια - "επιχειρήσεις", με στόχο την αύξηση της πελατείας τους, και μάλιστα από μία διεθνή ελίτ σπουδαστών.

Η αξιολόγηση αποτελεί υποβάθμιση, όχι βελτίωση της ποιότητας των πανεπιστημίων, και δεν προσβλέπει στην εκπλήρωση της κοινωνικής αποστολής τους, αλλά στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσα από ευκαιριακά αντικείμενα σπουδών και έρευνα προσαρμοσμένη στην αγορά.

Η ισόρροπη ανάπτυξη των επιστημονικών κλάδων και η ανταπόκριση των πανεπιστημίων στον κοινωνικό τους ρόλο είναι υπόθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συνεργασία με το λαϊκό κίνημα, και όχι αντικείμενο μηχανισμών επιθεώρησης και ελέγχου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Γι' αυτό καταψηφίζουμε την Εκθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ