Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι Ελληνοκύπριοι θα απορρίψουν και πάλι το «σχέδιο Ανάν»

Τη βεβαιότητα ότι οι Ελληνοκύπριοι θα απορρίψουν - με μεγαλύτερη πλειοψηφία - το «σχέδιο Ανάν», αν αυτό τεθεί ενώπιόν τους σε νέο δημοψήφισμα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος σχολίαζε πληροφορίες μεθοδεύσεων της Βρετανίας για επαναφορά του «σχεδίου Ανάν».

Εξάλλου, σχολιάζοντας αναφορά του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, για το Κυπριακό ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρατήρησε τα εξής:

«Είναι επανάληψη των όσων είχα πει προηγουμένως. Θεωρώ ότι ήταν και λανθασμένη η βάση της και παραπλανητική και θα γίνουν οι αναγκαίες παραστάσεις, τουλάχιστον να μην παραποιεί τα γεγονότα».

Προάγουν «χωριστικές τάσεις» οι Αμερικανοί

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρόσκληση της υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κοντολίζα Ράις προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προάγει χωριστικές τάσεις.

Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η πρόσκληση ενισχύει τις επιδιώξεις για διατήρηση του διαχωρισμού και υποθάλπει τις παράνομες φιλοδοξίες του κυρίου Ταλάτ.

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε επίσης ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο στη Βρετανική Βουλή, δεν ανταποκρίνονται στη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά ούτε και στις πραγματικές θέσεις που υπάρχουν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Τουρκία. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δε διαφαίνεται πρόθεση για επαναφορά του «σχεδίου Ανάν» ως έχει.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για συνομιλίες, όποτε τις καλέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Η άσκηση «Νικηφόρος»

Μεγάλης κλίμακας και διάρκειας θα είναι η άσκηση «Νικηφόρος 2005», σύμφωνα με δηλώσεις του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αθανάσιου Νικολοδήμου. Ο αντιστράτηγος Νικολοδήμος ανέφερε ότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της άσκησης είναι η επιστράτευση μεγάλου αριθμού εφέδρων και εθνοφυλάκων. Είπε, επίσης, ότι λόγω της αναβολής της άσκησης «Τοξότης» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη δε θα συμμετάσχουν στην άσκηση «Νικηφόρος».

Η άσκηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 18 μέχρι τις 23 Οκτώβρη, θα διαφέρει από τις προηγούμενες τόσο στο θέμα της οργάνωσης όσο και στο θέμα της συμμετοχής.

Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς διευκρίνισε ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων από και προς τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου δε διαφοροποίησε το σχεδιασμό της άσκησης.

  • Ο κ. Βασιλείου σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία του συνεδρίου του κόμματος, που θα γίνει την Κυριακή, δήλωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του και ότι δε θα θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του ερχομένου Μάη. Ωστόσο, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι παραμένει στο κόμμα το οποίο ίδρυσε και ότι θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για τα κοινά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ