Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΙΝ ΓΚΑΡΛΑΝΤ
Να πάρει θέση το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη

Από την πρόσφατη πορεία διαμαρτυρίας στη βρετανική πρεσβεία που διοργάνωσε η ΚΟΑ του ΚΚΕ για την απελευθέρωση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας, Σ. Γκάρλαντ
Από την πρόσφατη πορεία διαμαρτυρίας στη βρετανική πρεσβεία που διοργάνωσε η ΚΟΑ του ΚΚΕ για την απελευθέρωση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας, Σ. Γκάρλαντ
Το θέμα της βίαιης σύλληψης και πολιτικής δίωξης του Σιν Γκάρλαντ από τις βρετανικές αρχές επιχειρεί να φέρει με Ερώτησή του στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη διαμαρτυρία του Κόμματος.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Παφίλης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι βρετανικές αρχές προχώρησαν στις 8 του Οκτώβρη στη σύλληψη από ειδικές δυνάμεις του Σιν Γκάρλαντ, Προέδρου του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας, σε κεντρικό εστιατόριο στο Μπέλφαστ Ιρλανδίας. Η πολιτική δίωξη που ασκείται με ανυπόστατες και χαλκευμένες κατηγορίες σε βάρος του γνωστού για την αντιιμπεριαλιστική δράση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και η σύλληψή του κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Κόμματος συνοδεύονται με την απειλή έκδοσής του στις ΗΠΑ λόγω των κίβδηλων κατηγοριών, που διοχέτευσαν μυστικές υπηρεσίες σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για κομμουνιστική συνωμοσία υπόσκαψης του αμερικανικού δολαρίου.

Τι μέτρα πρόκειται να λάβει το Συμβούλιο για να γίνουν σεβαστά τα βασικά δικαιώματα και οι ανθρώπινες ελευθερίες, να σταματήσουν οι διώξεις και οι πολιτικές μεθοδεύσεις σε βάρος του Σιν Γκάρλαντ και να εμποδιστεί η αναίτια έκδοσή του στις ΗΠΑ;».

Αντιδράσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται εντός της Ελλάδας οι αντιδράσεις.

Ψήφισμα συμπαράστασης και διαμαρτυρίας για τη δίωξη του Σιν Γκάρλαντ εξέδωσε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), με το οποίο απαιτεί «την άμεση απελευθέρωσή του και την κατάργηση των αντιδημοκρατικών νόμων, συμφωνιών και μηχανισμών καταστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Η υπόθεση, τονίζει η ΟΛΜΕ, δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές απαιτούν να εκδοθεί με την εξωφρενική κατηγορία της "κομμουνιστικής συνωμοσίας για την υπόσκαψη του δολαρίου"!!! Η ουσία της όλης ιστορίας είναι ότι η σύλληψη του αγωνιστή είναι μια καθαρά πολιτική δίωξη. Εχει σκοπό την τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος και εκτός Ιρλανδίας. Στο πρόσωπο του Σιν Γκάρλαντ διώκεται κάθε αγωνιστής, κάθε άνθρωπος καλής θέλησης που αντιστέκεται στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει ακόμα: «Το γεγονός αυτό στηρίζεται και κάνει πράξη τη συμφωνία "αντιτρομοκρατικής συνεργασίας" που υπέγραψε το 2003 η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις ΗΠΑ. Τέτοιου είδους συμφωνίες δε στοχεύουν παρά στην καταστολή των λαϊκών και ιδιαίτερα των ριζοσπαστικών κινημάτων. Η ιστορία Γκάρλαντ είναι μόνο η αρχή, γι' αυτό η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη».

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σε ανακοίνωσή της, αφού καταγγέλλει τη σύλληψη και την πολιτική δίωξη του Προέδρου του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας, επισημαίνει τη στάση των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που «υποκρύπτουν την πληροφόρηση και προβάλλουν την παραπληροφόρηση», και τονίζει: «Εμείς οι γυναίκες της ΟΓΕ δηλώνουμε ότι: Καταγγέλλουμε τις πρακτικές τρομοϋστερίας. Διαμαρτυρόμαστε γιατί οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι των ΗΠΑ, που υιοθετήθηκαν και εφαρμόζονται από την ΕΕ και τη χώρα μας, έχουν ως στρατηγικό στόχο το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων και την καταστολή των λαϊκών ελευθεριών. Επαγρυπνούμε και παρεμβαίνουμε σε όποιο μικρό και μεγάλο γεγονός αποτελεί προθάλαμο γενίκευσης».

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας «καταγγέλλει στην εργατική τάξη και στο λαό της περιοχής τη βάρβαρη ενέργεια, που πλήττει τα δικαιώματα όλων των λαών της Ευρώπης και καλεί τον ελληνικό λαό να προβληματιστεί και να βγάλει τα ανάλογα πολιτικά συμπεράσματα, για τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που υιοθέτησαν για την Ελλάδα τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική νομοθεσία και συνεργασία με τις ΗΠΑ για έκδοση "υπόπτων"».

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Αθηνών και Περιχώρων καταδικάζει τη σύλληψη και επισημαίνει ότι «η σύλληψη και η φυλάκιση του Σιν Γκάρλαντ, ο οποίος είχε σημαντική συμβολή (μεταξύ άλλων) στον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας, αλλά και η επικείμενη έκδοσή του στις ΗΠΑ, έγιναν με την κατηγορία ότι επισκέφθηκε τη ΛΔ της Κορέας».

Την αλληλεγγύη της στον Σιν Γκάρλαντ εκφράζει η δημοτική παράταξη «Δημοτική Ενότητα Μαρουσιού» και απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση, τη Βουλή, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αξιώσουν την άμεση παύση της δίωξής του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμπαράσταση στον Γκάρλαντ(2005-12-03 00:00:00.0)
Μαζική καταδίκη της δίωξης του Σιν Γκάρλαντ(2005-11-03 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον Ιρλανδό αγωνιστή(2005-10-15 00:00:00.0)
Είναι υπόθεση όλων μας!(2005-10-13 00:00:00.0)
Στη φυλακή ο Γραμματέας του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας(2005-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ