Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οργάνωση και αντίσταση σε κάθε χώρο δουλιάς

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «ΣΤΑΡ»

Εργαζόμενοι διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη κατά της κατάργησης του 8ωρου και γενικά κατά της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου
Εργαζόμενοι διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη κατά της κατάργησης του 8ωρου και γενικά κατά της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου
«Η αλλαγή δε θα έρθει μόνο από μια Κυριακή των εκλογών. Θα έρθει στο βαθμό που σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε κλάδο θα υπάρχει οργάνωση, αντίσταση, και πριν απ' όλα θα υπάρχουν οι αλλαγές στο συσχετισμό δύναμης στο ίδιο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και στα άλλα κινήματα».

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το πρωί στο «ΣΤΑΡ» και στο δημοσιογράφο Τ. Κουίκ. Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δε φτάνει η δυσαρέσκεια

-- Ο κόσμος βγάζει μια δυσαρέσκεια. Μας τάξανε δε μας τα δώσανε.

-- Και είναι δίκαιη. Αλλά δε φτάνει η δυσαρέσκεια. Εδώ πραγματικά χρειάζεται αντίδραση, συστηματική αντίσταση, διεκδίκηση και αλλαγή πολιτικών προσανατολισμών.

-- Οταν λέτε αντίδραση και αντίσταση, τι να πει κάποιος σε μια κυβέρνηση που λέει «δεν έχω να σου δώσω»;

-- Αν ζούσαμε σε μια κοινωνία που κανένας δε θα είχε, τότε θα το καταλάβαινα. Αλλά ζούμε σε μια κοινωνία που άλλοι έχουν πολλά, άλλοι δεν έχουν τίποτα και άλλοι έχουν λίγα.

-- Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αδράνεια. Κλείνεται ο κόσμος στα σπίτια του. Ευθύνονται τα κόμματα; Είναι η ζωή μας έτσι; Κάτι φταίει γι' αυτό.

-- Εχει την εξήγησή του, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι αυτό δε θα κρατήσει πολύ. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια συνέβησαν μεγάλες αλλαγές, αρνητικές αλλαγές. Υπήρχαν και κόμματα τα οποία στήριζαν αγώνες, πριμοδοτούσαν αγώνες - το λέω με την καλή έννοια - αλλά ξεγέλασαν τον κόσμο, προκάλεσαν απογοήτευση και όλα αυτά φέρνουν μια αδράνεια. Τη λέω στιγμιαία, κρατάει κάποια χρόνια, αλλά θα είναι σίγουρα προσωρινή. Υπάρχει, θα το πω καθαρά, πλύση εγκεφάλου στον κόσμο.

-- Από τα ΜΜΕ, από την πολιτική;

-- Πριν απ' όλα οι φορείς αυτής της πλύσης εγκεφάλου είναι τα κόμματα, είναι ο χώρος δουλιάς, είναι ο χώρος της Παιδείας, είναι η δράση των κομμάτων. Τα ΜΜΕ αναμφισβήτητα αναπαράγουν αυτό που λέμε μια κυριαρχούσα επιχειρηματολογία και προπαγάνδα. Υπάρχει ο φόβος της ανεργίας. Υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια εκφοβισμού του κόσμου και ο μεγάλος φόβος υπάρχει μέσα στους χώρους δουλιάς, από την εργοδοσία. Και υπάρχει και η τρομοκράτηση που κάνουν τα κόμματα εξουσίας και όλοι εκείνοι οι φορείς οι οποίοι λένε δεν υπάρχει άλλος δρόμος, μονόδρομοι, κλπ.

-- Ωστόσο, η τελευταία δημοσκόπηση της VPRC σας δίνει 8%. Φαίνεται ο κόσμος να μην έχει κλειστεί στο σπίτι του...

-- Να ξεκαθαρίσω: Εμείς δεν υποστηρίζουμε αυτή την άποψη. Λέμε το εξής: Υπάρχει δυσαρέσκεια, υπάρχουν διεργασίες στη συνείδηση του κόσμου, δεν έχει μετατραπεί σε μια πλειοψηφούσα αγωνιστική στάση. Εμείς πιστεύουμε ότι θα υπάρχει ανάκαμψη και σε αυτή την προσπάθεια κατευθυνόμαστε.

-- Οταν υπάρχει αγανάκτηση, όπως τώρα, στις δημοσκοπήσεις παίρνετε ένα υψηλό ποσοστό. Οταν φτάνουμε στις εκλογές ο δικομματισμός είναι τόσο ισχυρός, που αρχίζουν οι απώλειες.

-- Η αλλαγή δε θα έρθει μόνο από μια Κυριακή των εκλογών. Θα έρθει στο βαθμό που σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε κλάδο θα υπάρχει οργάνωση, αντίσταση, και πριν απ' όλα θα υπάρχουν οι αλλαγές στο συσχετισμό δύναμης στο ίδιο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και στα άλλα κινήματα.

-- Μήπως χρειάζεστε ένα καινούριο επικοινωνιακό μοντέλο...

-- Εμείς επικοινωνούμε με τα προβλήματα του κόσμου.

Από τις νεότερες ηλικίες η ανάκαμψη

-- Αυτό τον κόσμο που έχετε σήμερα δίπλα σας να τον κρατάτε μέχρι την τελευταία στιγμή των εκλογών.

-- Δεν είναι αυτοσκοπός αυτό. Βεβαίως, θέλουμε δύναμη και εκλογική. Διότι η δύναμη η εκλογική μετατρέπεται σε πολλαπλάσια δύναμη από την άλλη μέρα. Θα σας πω ότι η επιρροή του ΚΚΕ είναι πολύ μεγαλύτερη από το 8%. Η επιρροή των θέσεων, των ιδεών του. Αν αυτά τα τελευταία 15 χρόνια δεν υπήρχε και μια φωνή που έλεγε «ε, δεν είναι έτσι όπως τα λέτε», νομίζω τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στην κοινωνία οι οποίες θέλουν να δράσουν. Και να σας πω και κάτι: Η ανάκαμψη θα έρθει από τις νεότερες ηλικίες, και θα έρθει.

-- Πάμε στο επίδομα θέρμανσης. Ο Κ. Καραμανλής δεν το δίνει, κι εκεί υπάρχει πρόβλημα.

-- Η δική μας θέση είναι η εξής: Εντάξει, καλό είναι και το επίδομα θέρμανσης στους φτωχότερους, αλλά για μας υπάρχει η δυνατότητα να πέσει γενικά η τιμή του πετρελαίου. Να καταργηθούν όλοι αυτοί οι ειδικοί φόροι. Γενικά, είμαστε υπέρ της κατάργησης του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Γιατί κι αυτό το επίδομα με ποιο κριτήριο θα το δώσει; Δεν είμαστε αντίθετοι να δοθεί ένα επίδομα, αλλά το επίδομα σε ποιους θα το δώσει, με τι κριτήριο; Φοβάμαι ότι θα το δώσουν σε αυτούς που δεν έχουν ούτε καλοριφέρ στο σπίτι. Είναι λίγο μπερδεμένο.

Και μετά υπάρχει ένα ολόκληρο κύκλωμα, της διύλισης, κλπ. Υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος κάνει ό,τι θέλει. Διότι και ο δημόσιος τομέας των διυλιστηρίων τώρα έχει ιδιωτικοποιηθεί.

Οταν υπάρχει η λογική του κέρδους σε είδη βασικά για τη ζωή του ανθρώπου θα υπάρξει και η κερδοσκοπία. Διότι υπάρχει ο ανταγωνισμός, ποιος θα φάει ποιον, ποιος θα επιβιώσει.

Αν η Ελλάδα ήταν πετρελαιοπαραγωγός χώρα θα μπορούσε να γίνει πολύ φτηνό, όπως γίνεται στη Βενεζουέλα, που το πετρέλαιο κάνει δεκάρες. Δεν το δίνουν φτηνό όλες οι χώρες που έχουν πετρέλαιο. Το δίνουν ακριβό και αυτές.

Η διαφθορά έχει πολλά παρακλάδια

-- Εδώ ανοίγει το θέμα της διαφθοράς. Πώς μπορεί αυτό το κράτος να εξυγιανθεί;

-- Κατ' αρχάς χρόνο με το χρόνο ψηφίζονται νόμοι οι οποίοι νομιμοποιούν τη διαφθορά. Πολλά πράγματα τα οποία παλιότερα δεν ήταν νόμιμα τυπικά, νομιμοποιούνται. Αυτό που λένε «ελεύθερη αγορά», «ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων», δεν επιτρέπει τους ελέγχους. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι δε γίνονται οι τυπικοί έλεγχοι.

Οταν η καρδιά ενός φρούτου σαπίσει, σιγά σιγά θα σαπίσει ολόκληρο. Εχετε πάρει ένα φρούτο, έξω είναι καλό και μέσα είναι σάπιο. Εδώ γίνεται μια προσπάθεια, συνειδητή έως και αυθόρμητη, η διαφθορά διαδίδεται, δε μένει σε κάποια στεγανά. Διότι πρέπει να εξαγοραστούν συνειδήσεις, πρέπει να «βουλώσουν» στόματα. Επομένως, η διαφθορά έχει και πάρα πολλά παρακλάδια.

-- Πώς σας φαίνεται ο βουλευτής Σαλαγκούδης να λέει «δράκουλα των Καρπαθίων» έναν επιχειρηματία, του οποίου αργότερα ανανεώνει τη σύμβαση ως υπουργός;

-- Δεν μπορούμε να συμφωνούμε με αυτό. Κοιτάξτε όμως τι έγινε: Τα μεταλλεία της Χαλκιδικής δίνονται στους ιδιώτες. Υπάρχει μια σύμπραξη ιδιωτών και μπορεί να σου πει, «από τη στιγμή που ο βασικός συνέταιρος τον κάνει συνέταιρο, τι φταίω εγώ;». Αλλά τι δείχνει: Οταν ήταν αντιπολίτευση η ΝΔ κυνηγούσε τα σκάνδαλα, γιατί δεν ήθελε να κάνει κριτική στο ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας. Τώρα που είναι αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ ψάχνει υπαρκτά σκάνδαλα της ΝΔ και η αντιπολίτευσή τους είναι περί των σκανδάλων, περί της ηθικής και όχι περί της ουσίας της πολιτικής.

Η μερική απασχόληση θεωρείται πλέον κανονική δουλιά

-- Αυτή την περίοδο, κατά τη γνώμη μου, το σημαντικότερο θέμα, που θα πάει χειροτερεύοντας είναι η μαύρη εργασία. Εχουμε εργασία παιδιών ανασφάλιστων, αλλοδαπών και ντόπιων.

-- Αυτό δεν είναι σκάνδαλο; Να ένα σκάνδαλο.

Οταν αναδεικνύεται σαν μορφή απασχόλησης και μάλιστα θεωρείται και κανονική απασχόληση η μερική απασχόληση, λίγους μήνες δουλιά το χρόνο, καταλαβαίνετε ότι από κει και πέρα αρχίζει αυτή η κατάσταση. Οταν επιτρέπεται η ενοικίαση εργαζομένων, όταν δημιουργούνται γραφεία ενοικίασης εργαζομένων. Αυτά έγιναν μάλιστα επί ΠΑΣΟΚ και τα συνεχίζει, βέβαια - στάδιον δόξης λαμπρόν - και η ΝΔ. Μάλιστα, τώρα οι εργολάβοι νοικιάζουν εργαζόμενους και μέσα στις ίδιες τις επιχειρήσεις και ανήκουν στον εργολάβο. Οπως οι παλιοί δουλέμποροι πήγαιναν στα λιμάνια, κατέβαινε ο κόσμος, τους έβαζαν σε γκέτο και τους κοίταγαν στα δόντια. Τώρα υπάρχουν γραφεία ιδιωτικά, στα οποία πας, καταθέτεις τα χαρτιά σου, και σου λέει «θα σου βρω δουλιά». Παίρνει και την προμήθειά του και από κει και πέρα σου λέει, «δε σου βρίσκω δουλιά», θα σου βρει την κατώτατη δουλιά. Γραφεία ενοικίασης εργαζομένων. Υπάρχει μια εταιρία και νοικιάζει τον εργαζόμενό της σε μια άλλη, και οι συνθήκες είναι μαύρες.

Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν κάνει ουσιαστικούς ελέγχους. Τυπικούς ελέγχους κάνει. Και όταν πάει η Επιθεώρηση Εργασίας, την καλέσει κάποιος εργαζόμενος, έχει το θάρρος να την καλέσει, οι άλλοι εργαζόμενοι δε μιλούν, διότι φοβούνται να καταγγείλουν. Σου λένε, θα χάσω τη δουλιά.

-- Πάντως, θέμα για κοινωνική αντίδραση είναι κυρίως αυτό. Το βλέπω να εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα.

-- Εκεί είναι το κέντρο της προσοχής μας.

Η μερική απασχόληση θα θεωρείται, δυστυχώς, κανονική δουλιά. Ιδιαίτερο στόχο έχουν αυτές οι μορφές απασχόλησης τους νέους και τις γυναίκες. Γι' αυτό οι νέοι σήμερα φτάνουν τα 35 χρόνια και πρέπει να ζουν μαζί με την οικογένειά τους. Δυσκολεύονται να κάνουν τη δική τους ανεξάρτητη ζωή, να φτιάξουν οικογένεια. Οι γυναίκες κάνουν παιδιά στα 36, 38, 40, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό και στις δυνατότητες τεκνοποίησης, κλπ.

-- Είδαμε σε ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ» που πήγαν οι ρεπόρτερς στα μαγαζιά και πια δε φοβάται ο μικρός επιχειρηματίας να το πει ευθέως, «θα σου δίνω 400 ευρώ και θα είσαι εδώ και Σάββατα και Κυριακή».

-- Ο μικρός μικρός επιχειρηματίας δεν μπορεί να σταθεί αν δεν υπερεκμεταλλευτεί έναν - δύο εργαζόμενους, τρεις - τέσσερις. Δεν μπορεί να σταθεί. Είναι αδύνατον. Δουλεύει και ο ίδιος μέσα, αλλά οι περισσότεροι πια δεν μπορούν να έχουν υπαλλήλους και εργαζόμενους.

Γεωγραφικός, όχι εθνοτικός ο όρος «Μακεδονία»

-- Θα θέλαμε την άποψή σας στο θέμα των Σκοπίων. Ο Θ. Πάγκαλος είπε, «έπρεπε τα Σκόπια να ονομάζονται με το όνομα που ήθελαν», έρχεται σε αντίθεση με τον Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Μολυβιάτης το αφήνει ανοιχτό...

-- Το 1992, όταν εμείς δεν είχαμε υπογράψει το κείμενο που υπέγραψαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, που έλεγαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία», ο κ. Πάγκαλος είχε αναρωτηθεί «πώς είναι δυνατόν - είπε μάλιστα χαρακτηριστικά - η κ. Παπαρήγα (και βέβαια εννοούσε τους κομμουνιστές, όχι μόνο εμένα) να κυκλοφορεί έτσι εύκολα και ελεύθερα στην Ελλάδα». Το θυμάμαι πάρα πολύ καλά. Πάλι καλά, ήρθε στα λόγια μας.

Εμείς λέμε ότι ο όρος «Μακεδονία», στο βαθμό που χρησιμοποιηθεί, πρέπει να είναι καθαρά γεωγραφικός όρος, όχι όρος εθνοτικός, να υπάρχει σεβασμός των συνόρων, και να μην υπάρχει έγερση μειονοτικού ζητήματος στην Ελλάδα. Το πρόβλημα όμως με την πρόταση Νίμιτς έχει και μια άλλη πλευρά: Βάζει ζήτημα να προσδιοριστεί πώς θα ονομάζεται μια περιοχή εσωτερικά της Ελλάδας, η Μακεδονία. Εμείς λέμε, ας έχει τον όρο «Μακεδονία» η γειτονική χώρα, καθαρά γεωγραφικώς. Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε, να βάλουμε έναν επιθετικό προσδιορισμό πως θα είναι Βόρεια, Νότια, δεν ξέρω τι θέλει ο κ. Νίμιτς, για την εσωτερική επικράτεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ