Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ο «ανθύπατος» Μπερνς και η Ελλάδα - «πιόνι»

Οχι μόνο δεν είναι «ντροπή» να εμποδίζεις την είσοδο μιας χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά είναι χρέος και διεθνιστικό καθήκον προς αυτή τη χώρα και το λαό της, την κάθε χώρα, είτε πρόκειται για την Κύπρο, είτε για την Τουρκία, είτε για την ΠΓΔΜ, η αποτροπή της ένταξής τους σε αυτές τις λυκοσυμμαχίες.

***

Φυσικά, η ελληνική κυβέρνηση όταν λέει ότι θα εμποδίσει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν εμφορείται από απόψεις σαν την παραπάνω. Βάσει των δικών της συστημάτων «αξιών», ένα «όχι» για την είσοδο της ΠΓΔΜ στο «καλό» ΝΑΤΟ αποτελεί μια κίνηση απολύτως ενταγμένη στο σκάκι που παίζει ο ευρωατλαντισμός στην περιοχή.

*

Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να δούμε είναι ο ρόλος της Ελλάδας μέσα σε αυτό το σκάκι.

Η συνέντευξη του Μπερνς σε εφημερίδα των Σκοπίων είναι αποκαλυπτική: Θα είναι «ντροπή» για την Ελλάδα αν αποτρέψει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, είπε ο Μπερνς.

Δείτε, τώρα, τα δυο μέτρα και δυο σταθμά: Οταν η Τουρκία έθεσε «βέτο» στην ΕΕ, για να διατηρήσει τη δυνατότητα να πει «όχι» σε πιθανή είσοδο (σ.σ.: κούφια η ώρα!) της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ όχι μόνο δε θεώρησαν «ντροπή» κάτι τέτοιο, αλλά έσπευσε η Κοντολίζα Ράις να δώσει διά τηλεφώνου την εντολή στους αρμοδίους της ΕΕ να μη θίξουν στο ελάχιστο και αντίθετα να εγγυηθούν αυτό ακριβώς το δικαίωμα της Τουρκίας, που στην περίπτωση, όμως, της Ελλάδας η άσκησή του συνιστά «ντροπή»...

*

Το πόσο υποβαθμισμένο πιόνι είναι η Ελλάδα στην αμερικανική βαλκανική σκακιέρα προκύπτει αβίαστα.

***

Το χειρότερο, όμως, δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα «αναβαθμίσει» την Ελλάδα σε αυτό το παιχνίδι των ΗΠΑ στην περιοχή.

Δεν τους πειράζει που είναι πιόνια, τους πειράζει που δεν είναι «προνομιακά» πιόνια! Αυτό είναι το «όραμά τους» για την Ελλάδα: Να την κάνουν «προνομιακό» πιόνι των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Γι' αυτό ακριβώς τα δικά τους «όχι», τα «βέτο», οι «αστερίσκοι» στα διάφορα ευρωατλαντικά φόρα - ακόμα και στις σπάνιες περιπτώσεις που δε μένουν ανέξοδες διπλωματικές ρητορείες για εσωτερική κατανάλωση - είναι ακριβώς ίδια με τα «ναι» τους. Εξίσου υποτελή, εξίσου εθελόδουλα, εξίσου συνένοχα με τα «μάλιστα» και τα «ευχαριστώ» τους.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ