Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Εμβόλια... συμφερόντων!.

Ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ ζήτησε απροκάλυπτα να αγοραστούν μαζικά εμβόλια για να στηριχτούν οι φαρμακοβιομηχανίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλ. ΦΩΤΑΚΗ).--

«Το εμβόλιο για την εποχιακή γρίπη δεν προστατεύει από πιθανή μετάλλαξη του ιού των πουλερικών (σ.σ. που θα μεταδίδει την ασθένεια από άνθρωπο σε άνθρωπο). Αυξάνοντας όμως τις παραγγελίες για το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης, τα κράτη - μέλη, κάνουν μία χειροπιαστή επένδυση προς τις εταιρίες, προκειμένου να έχουν οικονομικά κίνητρα για αύξηση της παραγωγής τους»!!!

Την απροκάλυπτη αυτή ομολογία έκανε χτες χτες σε συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας του καταναλωτή, Μάρκος Κυπριανού. Προφανώς δεν πρόκειται για μια ατυχή διατύπωση. Πρόκειται για μια δήλωση που απηχεί το ευρωπνεύμα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των πολυεθνικών, που έχουν να κερδίζουν από τέτοια ζητήματα σε βάρος των λαών. Ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ, χωρίς να ντρέπεται, εμφανίστηκε ως ντίλερ των φαρμακευτικών κολοσσών της ΕΕ, δείχνοντας ποια πολιτική υλοποιεί και εξυπηρετεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της. Με τον πιο χυδαίο μάλιστα τρόπο, ζητάει να αυξηθούν οι πωλήσεις εμβολίων γρίπης, για να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των πολυεθνικών από τις τσέπες των καταναλωτών. Και μετά, όταν βρεθεί το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης των πτηνών, να τα μοσχοπληρώσουν πάλι οι λαοί της Ευρώπης και όλου του πλανήτη. Μετά από τέτοιες δηλώσεις δε φαίνεται και πολύ περίεργο που τα ΜΜΕ, που εκφράζουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, χειρίζονται το θέμα όπως το χειρίζονται στις χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα.

Πάντως, το υπάρχον εμβόλιο για την εποχιακή γρίπη δε θωρακίζει τους πολίτες σε ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού των πουλερικών, που θα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών και η σύσταση του εμβολιασμού, δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τις ενισχύσει, όπως παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο αρμόδιος επίτροπος. Αλλωστε, όπως είπε και ο Μ. Κυπριανού, «εμβόλιο κατά της πανδημίας (σ.σ. του μεταλλαγμένου ιού της γρίπης των πτηνών) δεν υπάρχει, αφού δεν υπάρχει ακόμα ο ιός»...

Επειδή όμως η... πρόληψη είναι φρόνιμη τακτική, συστήνεται, κατά τον επίτροπο, ακόμα και η προσυμφωνία αγοράς εμβολίων των κρατών - μελών, με τις εταιρίες φαρμάκων, σε περίπτωση που χρειαστεί, για να προλάβουν την αυξημένη ζήτηση.

Ετσι οι πολίτες, ενώ φορολογούνται για την υγεία, θα κληθούν όχι μόνο να ακριβοπληρώσουν κάτι που θα έπρεπε να τους χορηγείται από το κράτος, αλλά να το πληρώσουν και διπλά, κάνοντας προκαταβολικά και ένα «άχρηστο εμβόλιο».

Ετσι λειτουργεί..!

Απαντώντας σε ερώτηση, γιατί η ΕΕ ενισχύει την εξάρτηση από τις ιδιωτικές εταιρίες και δε λαμβάνει μέτρα δημόσιου χαρακτήρα, προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες της, τόσο από τον ιό, όσο και από τους οικονομικούς ανταγωνισμούς των φαρμακοβιομηχανιών, που ακόμα και στο απλό εμβόλιο γρίπης, διεξάγουν τον «πόλεμο της πατέντας», ο επίτροπος, περιορίστηκε στην αναφορά του γεγονότος ότι... «έτσι λειτουργεί η ΕΕ», προσθέτοντας, πως γίνονται προσπάθειες σε περίπτωση πανδημίας γρίπης των πουλερικών, ή άλλης, να βρεθεί τρόπος υπερσκέλισης των εμποδίων στην παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ήδη παρουσιάζονται προβλήματα λόγω υπερβολικής ζήτησης του εμβολίου, για την εποχιακή γρίπη, μετά τον πανικό που δημιουργήθηκε στους πολίτες και η φαρμακευτική εταιρία αρνείται την παραχώρηση του δικαιώματος ευρεσιτεχνίας, ώστε να μπορέσουν και άλλες εταιρίες να το παράγουν...

Κατά τ' άλλα στις Βρυξέλλες λαμβάνουν χώρα αλλεπάλληλες συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων και κάθε είδους ειδικών, προκειμένου να υπάρξει «κεντρικός σχεδιασμός» και κοινά μέτρα, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι στο ελάχιστο. Επικρατέστερη εκδοχή είναι να ζητηθεί από τους «25» να προσδιορίσουν τις ζώνες υψηλού κινδύνου στις χώρες τους και να φροντίσουν να μην υπάρχει επαφή μεταξύ άγριων πουλιών με αυτά που βρίσκονται στα ορνιθοτροφεία.

Ο επίτροπος επανέλαβε ότι εγκρίθηκαν μέτρα καραντίνας και για τη Ρουμανία, που απαγορεύουν εισαγωγές ζωντανών πουλερικών, κρέατος και άλλων προϊόντων, για εξάμηνη περίοδο, σημειώνοντας ότι σήμερα θα γνωστοποιηθούν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, που θα διευκρινίζουν αν ο ιός Η5 που εντοπίστηκε στη Ρουμανία, είναι ο Η5Ν1, υψηλής παθογένειας.

Για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πανδημίας γρίπης των πουλερικών ή άλλης και την αντιμετώπισή του, τα κράτη - μέλη προετοιμάζουν σχέδια δράσης, λαμβάνοντας υπόψη και τα πιο ακραία σενάρια, έτσι ώστε οι κρατικοί μηχανισμοί να είναι έτοιμοι διά παν ενδεχόμενο. Σχέδια που, σύμφωνα με τον επίτροπο, θα πρέπει να είναι εναρμονισμένα και λειτουργικά δεμένα μεταξύ τους, γι' αυτό και μετά την κατάθεσή τους στην Επιτροπή, από τις κυβερνήσεις, θα ελεγχθούν και θα αξιολογηθούν στην άσκηση ετοιμότητας το Νοέμβρη.

Στο προσεχές συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, στη Βρετανία, την Πέμπτη, το θέμα της γρίπης των πτηνών θα είναι αυτό που θα απασχολήσει κύρια τους 25 υπουργούς.

Μένει μόνο να επιβεβαιωθεί ότι και σ' αυτό το συμβούλιο στόχος θα είναι για ακόμα μία φορά η αύξηση των οικονομικών κινήτρων των φαρμακοβιομηχανιών, και όχι η ουσιαστική ενημέρωση και προστασία των πολιτών.

Τα κοτόπουλα ...μέσα

Η μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, αργά χτες βράδυ, αποφάσισε κάποια μέτρα, τα οποία χαρακτήρισε αυξημένα. Στην ουσία, επιβάλλεται ο εγκλεισμός των πουλερικών στα πτηνοτροφεία και τα κοτέτσια, καθώς και το σκέπασμα των υπαίθριων χώρων όπου υπάρχουν πουλερικά και στις 25 χώρες της ΕΕ, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με άγρια πουλιά, που πιθανόν φέρουν τον ιό της γρίπης των πτηνών. Επίσης, ζητείται η λήψη αυξημένων μέτρων υγιεινής και καθαριότητας. Παράλληλα από την μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, ανακοινώθηκε πως η γρίπη των πτηνών δεν συνιστά προς το παρών κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοσιεύονται οι επικίνδυνες μελέτες(2012-05-13 00:00:00.0)
Αυξάνονται τα κρούσματα(2006-03-14 00:00:00.0)
Χατίρια σε Γαλλία και Ολλανδία...(2006-02-23 00:00:00.0)
Καθυστερούν οι εμβολιασμοί για την κοινή γρίπη(2006-01-18 00:00:00.0)
Η γρίπη... του κέρδους(2005-10-23 00:00:00.0)
Πλασιέ των πολυεθνικών(2005-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ