Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Και νέα ύποπτα κρούσματα

Μετά τον εγχώριο έλεγχο, δείγματα αποστέλλονται στο Λονδίνο για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον τύπο του ιού Η5Ν1

Motion Team

Θετικά στον ιό της γρίπης των πτηνών Η5 εμφανίζονται τα δύο νεκρά πουλιά που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη χτεσινή γνωστοποίηση του Εθνικού Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Αναφοράς Θεσσαλονίκης. Μετά τις απαιτούμενες ιολογικές εξετάσεις απομονώθηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών - υπότυπος H5 στα 2 δείγματα κύκνων που εντοπίστηκαν στις περιοχές Παραλίας Θεσσαλονίκης και Ασπροβάλτας Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, τα οποία απεστάλησαν από την αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας. Οπως ανακοίνωσε, ακόμη, χτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα σχετικά δείγματα θα προωθηθούν άμεσα για περαιτέρω εξετάσεις, για να προσδιοριστεί η πιθανότητα ταυτοποίησης του παθογόνου ιού H5N1 - ο οποίος είναι και ο επικίνδυνος τύπος που μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο - στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Γρίπη των Πτηνών στο Λονδίνο. Να υπενθυμίσουμε ότι θετικά στον επικίνδυνο αυτόν τύπο του ιού έχουν βρεθεί, μέχρι σήμερα, τέσσερα συνολικά αποδημητικά πουλιά - μία αγριόχηνα που βρέθηκε στη Σκύρο, καθώς και τρεις κύκνοι που είχαν εντοπιστεί, σε Πιερία και Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά τώρα με τα αποτελέσματα και των δεύτερων εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο 29χρονος κυνηγός που είχε έρθει σε επαφή με νεκρά και τραυματισμένα πουλιά, που νοσηλεύεται από την περασμένη Κυριακή στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», εμφανίστηκαν εκ νέου αρνητικά στον ιό της γρίπης των πτηνών και δε συντρέχει καμία ανησυχία για τον εν λόγω ασθενή.

Συνολικά 25 νεκρά πουλιά που συνέλεξαν συνεργεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Καβάλας, κυρίως από την περιοχή της Βάσοβας, εστάλησαν το τελευταίο διήμερο στο Εργαστήριο Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από διάφορες περιοχές της χώρας μόνο σε μια μέρα (τη Δευτέρα) έφθασαν για εξέταση στο ίδιο εργαστήριο 50 νεκρά πουλιά.

Η προσοχή εστιάζεται στην περιοχή του Δέλτα του Εβρου, όπου, ειδικά φέτος, παρατηρείται ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός κύκνων -υπολογίζονται σε 11.000 περίπου - αλλά και άλλων αποδημητικών πτηνών. Συνεχίζεται το τάισμα αυτών των πτηνών, με σκοπό να παραμείνουν στον υδροβιότοπο και να μη μετακινηθούν προς κατοικημένες περιοχές, για αναζήτηση τροφής.

Πάντως και ενώ όλοι οι ειδικοί, εντός και εκτός συνόρων, επιβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση πουλερικών, ο αντίκτυπος στην εγχώρια πτηνοτροφική αγορά είναι ήδη μεγάλος. Σύμφωνα με τους κρεοπώλες και τους εκπροσώπους των σούπερ - μάρκετ, η κατανάλωση κοτόπουλων σημείωσε σημαντική πτώση (πάνω από 50%) τις τελευταίες μέρες. Το πρώτο «SOS» εκπέμπουν οκτώ πτηνοτροφικές μονάδες της Ημαθίας που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία και από την απαγόρευση διακίνησης ζωντανών πουλερικών. Πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τώρα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και από την επιβίωση των οποίων εξαρτώνται πάνω από 100 εργαζόμενοι. Ανά εξάμηνο υπολογίζεται ότι αυτές οι μονάδες πουλούν στα χωριά 350.000 πουλιά για οικόσιτα. Τώρα οι πτηνοτρόφοι του νομού, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα εκτροφής αυτών των πουλιών, δηλώνουν ότι σκέφτονται να θανατώσουν τα πουλερικά, ενώ απευθύνουν έκκληση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ασχοληθεί με το οξυμένο αυτό θέμα που προέκυψε.

«Συναγερμός» και στη Χαλκίδα

Τρεις νεκροί γλάροι που εντοπίστηκαν στη Χαλκίδα και στη Νέα Αρτάκη, προχτές και χτες, έθεσαν σε συναγερμό την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, η οποία ειδοποιήθηκε και έσπευσε να τα συλλέξει με τα ειδικά συνεργεία κτηνιάτρων και να αποστείλει στη συνέχεια για τις ειδικές εξετάσεις. Μετά τα δύο κρούσματα στο στρατόπεδο της Σκύρου που είχαν εντοπιστεί στις αρχές του μήνα, έχει εντείνει την προσοχή της στους τρεις υδροβιότοπους της ευρύτερης περιοχής. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έλεγχοι λήψης μέτρων στα οικόσιτα πουλερικά και οι οδηγίες λένε να τεθούν σε κλειστούς χώρους όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επαφής με τα άγρια αποδημητικά. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΝΑ Εύβοιας, ότι τα κοτέτσια πρέπει να προφυλάσσονται γύρω - γύρω με ψιλή σήτα και από πάνω με σκέπαστρο τσίγκου. Για την οργανωμένη πτηνοτροφία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όπως διαβεβαιώνεται. Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις της λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού που υπάρχει. Οπως επισημαίνει στο «Ρ» ο Β. Σταματούκος, κτηνίατρος στην αρμόδια διεύθυνση της νομαρχίας και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Αγωνιστική Συμπαράταξη στον Δήμο Χαλκιδέων», «η έλλειψη προσωπικού είναι εμφανής, τη στιγμή που στις 44 οργανικές θέσεις υπηρετούν 26 κτηνίατροι και δεν υπάρχει κανένας βοηθός κτηνιάτρου στα πτηνοσφαγεία...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ