Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Φοβούνται παραπέρα εξάπλωση

Εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στην ΕΕ

Τα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών στη Νιγηρία αυξάνουν, την ερχόμενη άνοιξη, τον κίνδυνο πανδημίας στην Ευρώπη, εκτίμησε χτες ο Σάμιουελ Τζόντζι, διευθυντικό στέλεχος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων και Γεωργίας στη Ρώμη. Λίγη ώρα αργότερα, ο Νιγηριανός υπουργός Υγείας εξέφραζε φόβους πως ο ιός Η5Ν1 «ενδεχομένως» να μεταδόθηκε σε πτηνοτροφεία ακόμη πέντε πολιτειών (Αμπούτζα, Κατσίνα, Νασαράουα, Γιόμπε, Τζιγκάουα). Εάν επιβεβαιωθεί, οι πληγείσες πολιτείες θα είναι οκτώ (σε σύνολο 36)... Στο Λάγος και στην πολιτεία Καντούνα, οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν να ...πείσουν τους εργαζόμενους σε πτηνοτροφεία όπου «χτύπησε» ο ιός να υποβληθούν σε εξετάσεις! Παράλληλα, αξιωματούχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας παρατηρούσε πως πολλά από τα μέτρα προφύλαξης που έχουν ληφθεί στη Νιγηρία «τηρούνται στα χαρτιά, στην πραγματικότητα όμως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα ζώων και ανθρώπων» στις περιοχές, όπου υποτίθεται έχει επιβληθεί καραντίνα.

Στο μεταξύ, η Κροατία και το Ιράν ανακοίνωσαν ύποπτα κρούσματα σε κύκνους, ενώ στο Αζερμπαϊτζάν τα μέτρα είναι τόσο ανεπαρκή, που δεν απομακρύνονται καν τα πτώματα δεκάδων πουλιών στις ακτές της Κασπίας...

Στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος του επιτρόπου Υγείας ανακοίνωσε πως κατά την προγραμματισμένη για το τρέχον 48ωρο συνάντηση υγειονομικών, ειδικών επιστημόνων και αξιωματούχων της ΕΕ δεν αποκλείεται να εξεταστεί η λήψη πιο συγκεκριμένων μέτρων, σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα της νόσου σε οικόσιτα πτηνά ή σε πτηνοτροφεία. Οπως θανάτωση όλων των πουλερικών και καταστροφή αυγών, δημιουργία ζώνης προστασίας και επιτήρησης ακτίνας έως και 10 χλμ. απ' την εστία μόλυνσης..

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημόσιας Υγείας (EPHA, εκπροσωπεί 100 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) κατήγγειλαν πως η ΕΕ δεν έχει «ούτε τεχνική ικανότητα, ούτε οικονομικούς πόρους» για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης.

Στην Ινδονησία, πάντως, επιβεβαιώθηκε πως ο θάνατος ενός 23χρονου πωλητή πουλερικών επήλθε απ' τον ιό Η5Ν1 και ανακοινώθηκε πως εξετάζονται σε νοσοκομεία της Τζακάρτα οι περιπτώσεις οκτώ ομάδων ανθρώπων με συγγενικές ή άλλες σχέσεις που νόσησαν την ίδια περίοδο. Ινδονήσιος αξιωματούχος είπε πως ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά η περίπτωση μετάλλαξης του ιού, ώστε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ