Σάββατο 14 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Στο «κόκκινο» οι ελλείψεις

Εγκληματικές ελλείψεις σε όλο το φάσμα της πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων. Χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους οι πτηνοτροφικές μονάδες

Associated Press

Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα αντιμετωπίζουν τα συστήματα επιτήρησης και προστασίας της δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος απ' την εξάπλωση της γρίπης των πουλερικών. Οι ελλείψεις σε όλους αυτούς τους τομείς είναι χρόνιες και είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών των κυβερνήσεων, αφού προστασία της δημόσιας υγείας της εργατικής τάξης και του λαού και κέρδος για τις πολυεθνικές δε συμβιβάζονται.

Οι νόσοι που απειλούν τη δημόσια υγεία αντιμετωπίζονται καταρχήν προληπτικά. Ετσι, το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει στη χώρα, είναι να ληφθούν μέτρα για να μην εξαπλωθεί καταρχήν η γρίπη των πουλερικών στα πτηνά. Αλλά οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, και δεν υπάρχει η απαραίτητη εργαστηριακή υποδομή, για να μπορούν έγκαιρα να εντοπίσουν πιθανά κρούσματα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ασθένεια πριν εξαπλωθεί. Ο αριθμός των κτηνιάτρων της χώρας δεν αρκεί και το πρόβλημα δε λύνεται ούτε με τη δημιουργία τοπικών κέντρων επιτήρησης για τη γρίπη των πτηνών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ούτε με τις βαρύγδουπες εξαγγελίες για πρόσληψη 500 συμβασιούχων κτηνιάτρων, εκ των οποίων μάλιστα οι 350 προσλαμβάνονται, για να καλύψουν πάγιες ανάγκες. Είναι ενδεικτικό ότι στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών στη Θεσσαλονίκη, εργάζονται ελάχιστοι επιστήμονες, οι οποίοι αδυνατούν να βγάλουν σε πέρας εγκαίρως, όπως απαιτείται, τον όγκο της δουλιάς ακόμα και την εξέταση περισσοτέρων ύποπτων κρουσμάτων, πολύ περισσότερο σε ενδεχόμενη εμφάνιση της γρίπης.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και για την προστασία των άμεσα εμπλεκόμενων και των ομάδων υψηλού κινδύνου που είναι όσοι εργάζονται στα πτηνοτροφεία, στα σφαγεία και τις μονάδες επεξεργασίας του κρέατος. Οπως δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι γιατροί Εργασίας και οι αντίστοιχες υποδομές στα πτηνοτροφεία για την προστασία των εργαζομένων. Οι εργοδότες δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, το κράτος δεν ελέγχει τους εργοδότες και η πρώτη γραμμή ανθρώπων σε κίνδυνο είναι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, αφού δεν υπάρχουν οι γιατροί Εργασίας που θα μπορούσαν να εντοπίσουν, για παράδειγμα, τα συμπτώματα της γρίπης σε έναν εργαζόμενο που έχει νοσήσει.

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και σε ό,τι αφορά και τη διάγνωση της νόσου που είναι σχεδόν αδύνατη με τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και εξοπλισμό στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Η ΠΦΥ είναι το σημείο - κλειδί, εκεί θα μπορούσε να γίνει ο συστηματικός έλεγχος όλων των ηλικιών, ο εντοπισμός πιθανών κρουσμάτων, ο εμβολιασμός του πληθυσμού, η σοβαρή και επιστημονική ενημέρωσή του. Και εδώ η κατάσταση αντιμετωπίζεται απ' την κυβέρνηση αντίστροφα, αφού το βάρος δίνεται στην αγορά φαρμάκων που στηρίζουν τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και στα νοσοκομεία, ενώ θα έπρεπε να δίνεται στην πρόληψη. Αφού όταν τα κρούσματα θα φτάσουν στο νοσοκομείο σημαίνει ότι θα υπάρχει ήδη σημαντική διασπορά της νόσου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ