Σάββατο 14 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Οι αντιδραστικές αλλαγές σε πρώτο πλάνο

Η «Βίβλος του νέου Μεσαίωνα», το ευρωσύνταγμα, μπούσουλας για το «σύνταγμα του μέλλοντος», που ετοιμάζει η ΝΔ με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ

Επιταχύνει το «διάλογο» για την αναθεώρηση του Συντάγματος η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να καταστήσει τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί ως κεντρικό ζήτημα της πολιτικής ζωής.

Το κυβερνητικό επιτελείο φροντίζει με κάθε τρόπο να τροφοδοτήσει και το «διάλογο», ακριβώς γιατί εκτιμά ότι μια συζήτηση, εκτός των άλλων, λειτουργεί υποβοηθητικά και στην ταχύτερη προώθηση των «μεταρρυθμίσεων», που έχει σχεδιάσει για το 2006 (ιδιωτικοποιήσεις -αποκρατικοποιήσεις, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, επέκταση ωραρίων και απλήρωτης εργασίας, κ.ο.κ.).

Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη έχουν δραστηριοποιηθεί τα κυβερνητικά στελέχη, παρουσιάζοντας «τολμηρές» προτάσεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, η άρση της προστασίας των δασών και γενικότερα του περιβάλλοντος στο όνομα της προσέλκυσης των επενδύσεων, η θέσπιση συνταγματικού δικαστηρίου που θα ερμηνεύει «κατά το δοκούν» των κυβερνώντων τους νόμους κ.ο.κ. Οι προτάσεις αυτές θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ την Τρίτη που θα παρουσιαστούν από τον Κ. Καραμανλή το γενικό πλαίσιο και οι βασικές αλλαγές.

Η κυβέρνηση υπολογίζει και στη βοήθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, καθώς πλειοδοτεί σε προτάσεις πάντα σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση. Τις «προσδοκίες» της κυβέρνησης αναμένεται να επιβεβαιώσει ο Γ. Παπανδρέου που τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Κ. Καραμανλή με αντικείμενο τη δικομματική συναίνεση στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως μπούσουλα για το «σύνταγμα του μέλλοντος» ...τη «Βίβλο του νέου μεσαίωνα», το ευρωσύνταγμα, για τη νεκρανάσταση του οποίου άλλωστε δίνει όλες τις δυνάμεις της, στηρίζοντας τις προσπάθειες της αυστριακής προεδρίας. Με βάση την εκτίμηση ότι το ευρωσύνταγμα τελικά θα εγκριθεί, έστω και με μια καθυστέρηση, από όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, η κυβέρνηση θα φροντίσει να μην υπάρχουν διατάξεις στο ελληνικό σύνταγμα που θα έρχονται σε αντίθεση μαζί του.

Ηδη εκφράζονται οι πρώτες υποδείξεις και προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή. Ο Στ. Μάνος σε χτεσινή δήλωσή του επισημαίνει ότι πριν από εννέα μήνες η ελληνική Βουλή «σχεδόν ομοφώνως» ενέκρινε το ευρωσύνταγμα και άρα είναι «υποχρέωση όσων πρόκειται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμα να φροντίσουν το δικό μας Σύνταγμα να μη συγκρούεται με τις προβλέψεις του ευρωσυντάγματος». Ο νεοφιλελεύθερος πολιτικός δε διστάζει να γίνει πιο συγκεκριμένος, αγγίζοντας την καρδιά του θέματος. Στο ευρωσύνταγμα, τονίζει, γίνονται 37 αναφορές στις έννοιες ανταγωνισμός και ανταγωνιστικότητα, ενώ στο δικό μας σύνταγμα η έννοια ανταγωνισμός δεν υπάρχει. «Στην Ευρώπη ο ανταγωνισμός είναι θεμέλιο της οικονομίας. Στην Ελλάδα, θεμέλιο της οικονομίας είναι το κράτος», τονίζει δείχνοντας καθαρά τον προσανατολισμό που πρέπει να πάρει η αναθεώρηση.

Την ελπίδα ότι το άρθρο 24 για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις «θα αναθεωρηθεί προς την κατεύθυνση της προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας και της ορθής αξιοποίησης της γης», εξέφρασε χθες ο κοινοτικός επίτροπος Στ. Δήμας, δίχως να διευκρινίσει τι εννοεί ορθή αξιοποίηση. Ανέφερε πάντως ότι «από ό,τι γνωρίζω απλές επεξηγήσεις θα δοθούν για το άρθρο 24».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ