Σάββατο 14 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ελλείμματα η υγειονομική θωράκιση

Η μετάλλαξη του ιού δεν αλλάζει τα δεδομένα διαβεβαιώνουν οι υπεύθυνοι

Η γενετική μετάλλαξη του θανατηφόρου ιού της γρίπης στην Τουρκία που εντόπισαν οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι ίδια με εκείνη που είχε εντοπιστεί και στο Χονγκ-Κονγκ το 2003 υπογράμμισε χτες ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Αγγελος Χατζάκης. Επομένως, συνέχισε, η εύρεση αυτή δε σηματοδοτεί κάτι καινούριο και ισχύει η προηγούμενη επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο ιός δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Χρειάζεται εγρήγορση για τη θωράκιση της χώρας και όχι ανησυχία» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ για να προσθέσει ότι σε περίπτωση εκδήλωσης της επιδημίας, χρειάζονται έξι μήνες για την εξάπλωσή της. «Σε αυτή την περίπτωση η κύρια άμυνα είναι τα αντιικά φάρμακα» υπογράμμισε ο Αγγ. Χατζάκης.

Επισφαλής επιτήρηση

Το υπουργείο Υγείας με χτεσινή ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η «χώρα μας είναι θωρακισμένη απέναντι στον ιό της γρίπης των πτηνών». Ωστόσο η θωράκιση φαίνεται να περιορίζεται κυρίως σε ενημερωτικές αφίσες για τους κινδύνους απ' τη γρίπη με παράλληλες επισκέψεις κλιμακίων σε επίκαιρα σημεία της χώρας, όπως το αεροδρόμιο του Ελληνικού ή οι έδρες των Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών για την εξέταση του λεγόμενου τρίτου επιπέδου ετοιμότητας: Την ενεργοποίηση των υγειονομικών σχηματισμών και κυρίως των νοσοκομείων.

Σε περίπτωση επιδημίας, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και το Σχέδιο «Περσέας», θα χρειαστούν μέχρι και 3.500 κλίνες για τους αρρώστους απ' τη γρίπη. Και είναι αμφίβολο, αν με τις σημερινές δυσλειτουργίες του δημόσιου συστήματος, θα μπορέσει να διατεθεί αυτός ο αριθμός των κλινών. Ακόμα τα νοσοκομεία θα γονατίσουν καθώς με το ίδιο προσωπικό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μια αύξηση των επισκέψεων που θα προσεγγίσει τις 500.000.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι αυτά τα στοιχεία προκύπτουν απ' το παραπάνω σχέδιο, η κυβέρνηση απλώς μιλά γενικώς για ετοιμότητα χωρίς να κάνει συγκεκριμένες αναφορές.

Τα μεγάλα ελλείμματα όμως βρίσκονται στους Τομείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και της Δημόσιας Υγείας. Οσον αφορά τη Δημόσια Υγεία, μόλις πριν μέρες ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος Γενικός Γραμματέας που θεσμοθετήθηκε απ' το νόμο 3370/11.7.2005 (ΦΕΚ 176 Α). Κατά τα άλλα οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας παραμένουν γυμνές καθώς δε συνοδεύτηκαν ούτε και απ' τη σύσταση των απαραίτητων θέσεων τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο για τη λειτουργία των δημόσιων δομών Υγείας.

Επισφαλής δείχνει να είναι και η λειτουργία του υποσχόμενου Δικτύου Παρατηρητών Νοσηρότητας σε επίπεδο ΠΦΥ καθώς επαφίεται στην εθελοντική συμμετοχή 180 ιδιωτών γιατρών. Στο ίδιο δίκτυο θα συμμετάσχουν 80 γιατροί από 72 Κέντρα Υγείας και τα εργαστήρια από 15 νοσοκομεία. Με αυτά τα δεδομένα είναι αμφίβολο αν μπορεί να υπάρξει σοβαρή επιτήρηση της νόσου σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - μέχρι δηλαδή να φτάσει ο άρρωστος στο νοσοκομείο.

Επάρκεια φαρμάκων

Το υπουργείο Υγείας με τη χτεσινή ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά την επάρκεια αντιικών φαρμάκων για τη γρίπη των πτηνών» καθώς - σύμφωνα με το υπουργείο - είναι έτοιμα προς άμεση παραλαβή 200.000 κουτιά αντιικού φαρμάκου Symetrel (αμανταδίνη) που αντιστοιχούν σε 400.000 δόσεις θεραπείας. Σε ό,τι αφορά το αντιικό φάρμακο Tamiflu έχουν παραγγελθεί 450.000 δόσεις εκ των οποίων 250 κιλά σε πρώτη ύλη (σκόνη) και 200.000 δόσεις σε μορφή χαπιών που θα παραληφθούν σε δύο χρονικές περιόδους (το Μάη και το Σεπτέμβρη του 2006).

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόσθετης παραγγελίας 300.000 κουτιών Tamiflu, ενώ για την κάλυψη τυχόν αναγκών, σε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Σύνοδος Υπουργών Υγείας της Ενωσης, έχει κατ' αρχήν αποφασίσει τη δημιουργία Κεντρικού Αποθεματικού αντιικών φαρμάκων κατά της Γρίπης των Πτηνών.

Για την εποχική γρίπη, το υπουργείο αναφέρει ότι το 2005 διατέθηκαν συνολικά 1,8 εκατ. δόσεις και υπολογίζεται να είναι έτοιμα προς διάθεση 3 - 3,5 εκατ. εμβόλια. Ηδη έχει δοθεί εντολή από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) στο Ινστιτούτο Παστέρ για παραγγελία 1,8 εκατ. δόσεων εμβολίων, πέραν των ανεξάρτητων παραγγελιών που γίνονται ετησίως από την αγορά φαρμάκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ