Σάββατο 14 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Κόκκινη Προβιά» (2)

Για τις σχέσεις της τρομοκρατίας, παραστρατιωτικών οργανώσεων και παρακρατικών κυκλωμάτων με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και κυρίως με τη CIA, υπάρχουν όχι μόνον ενδείξεις, αλλά και αποδείξεις. Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, αυτές οι σχέσεις ήρθαν στο φως, προκαλώντας πολιτικό σεισμό στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μια τέτοια - ΝΑΤΟική - επιχείρηση ήταν η «Stay Behind», που χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του '40. Εξελίχθηκε στην Ιταλία με την κωδική ονομασία «Gladio», στην Ελλάδα ως «Κόκκινη Προβιά» και σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες με άλλες ονομασίες και αφορούσε στη δημιουργία παραστρατιωτικών οργανώσεων, οι οποίες ανέλαβαν τρομοκρατική δράση για την ενοχοποίηση της Αριστεράς, την αποτροπή δημοκρατικών εξελίξεων και την παρεμπόδιση της ανόδου της Αριστεράς στην κυβερνητική εξουσία σε μια σειρά χώρες.

***

Η αποκάλυψη του δικτύου «Gladio» (όπως αναφέρθηκε στο χτεσινό σημείωμα της στήλης) οδήγησε στη διαλεύκανση πολλών υποθέσεων τρομοκρατικών βομβιστικών επιθέσεων στην Ιταλία, με θύματα εκατοντάδες ανθρώπους, στο διάστημα 1950-1974.

Στη δίκη των υπευθύνων που άρχισε το 1974 και τελείωσε το 1979 ήρθαν στο φως συγκλονιστικά στοιχεία, ότι η τρομοκρατία στην Ιταλία καθοδηγήθηκε από στελέχη των μυστικών υπηρεσιών. Στο κατηγορητήριο για τον στρατηγό Τζιαν Αντέλιο Μαλέτι, αρχηγό του κλάδου αντικατασκοπίας και το λοχαγό Λαμπρούνα, αρχηγό του τομέα για τη διείσδυση στις εξτρεμιστικές οργανώσεις, αναφέρεται:

«Οι δύο κατηγορούμενοι από το 1969, χάρη στην ιδιότητά τους, πρόσφεραν προστασία σε τρομοκράτες, που βαρύνονταν με διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες, και παραποιούσαν συστηματικά τις πληροφορίες που παρείχαν σε πολιτικές και δικαστικές αρχές».

*

Παρά τα συντριπτικά στοιχεία εναντίον τους, ο Μαλέτι καταδικάζεται σε φυλάκιση μόλις τεσσάρων ετών και ο Λαμπρούνα σε διετή φυλάκιση. Ο στρατηγός Μαλέτι με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», στις 4 Αυγούστου του 2000, αποκάλυψε:

«Στη συγκρότηση των ακροδεξιών οργανώσεων που ευθύνονται για τρομοκρατικά χτυπήματα κατά τη δεκαετία του 1970 ήταν άμεσα αναμεμειγμένη η CIA, η οποία προσπάθησε να υποθάλψει την αναβίωση του ακραίου εθνικισμού και να επιστρατεύσει την άκρα Δεξιά, με σκοπό να ανακόψει τη στροφή της ιταλικής και γερμανικής κοινωνίας προς την Αριστερά». Στην ίδια συνέντευξη, ο Μαλέτι τονίζει ότι «η τρομοκρατική "στρατηγική της έντασης" είχε ατλαντική βούλα. Αυτουργός της δημιουργίας των εστιών έντασης ήταν η CIA, η οποία οργάνωνε τη δράση της και χάραζε γραμμή πλεύσης, βάσει στοιχείων του ΝΑΤΟ». Αυτό που ήθελε η CΙΑ τη δεκαετία του '70 - κατά τον Μαλέτι - ήταν «να κάνει και στην Ιταλία αυτό που είχε κάνει στην Ελλάδα το 1967»...

*

Οσον αφορά στη δράση της «Κόκκινης Προβιάς» στην Ελλάδα, ας δούμε τι γραφεί για την «ελληνική Γκλάντιο» το περιοδικό «Σπίγκελ» το Νοέμβρη του 1990:

«Πάνω από 800 κρύπτες με όπλα, ασυρμάτους, και άλλο εξοπλισμό υπήρχαν σε σπηλιές, σε υπόγεια δημόσιων κτιρίων, σε καλυμμένα πηγάδια και ακόμα κάτω από ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες στην επαρχία. Η μυστική ομάδα για την οποία είχε τοποθετηθεί το οπλοστάσιο, αριθμούσε 1.500 άντρες και σε περίπτωση πολέμου θα έφτανε τις 3.500».

*

Η συμφωνία της «Κόκκινης Προβιάς» υπογράφεται επισήμως στις 25 Μάρτη του 1955 από τον πρωθυπουργό Παπάγο με το στρατηγό της CΙΑ Τράσκοτ. Πρόσχημα, βέβαια, ο «κομμουνιστικός κίνδυνος» και η αντιμετώπιση μιας εισβολής των κομμουνιστών στην Ελλάδα από το Βορρά...

  • Σημείωση: Το παρακρατικό δίκτυο επιβίωσε τόσο των κυβερνήσεων Παπάγου, Καραμανλή, Γεωργίου Παπανδρέου, και μεταδικτατορικά, ξανά Καραμανλή, Αντρέα Παπανδρέου, οπότε και μαθαίνουμε ότι εξαρθρώθηκε, αλλά χωρίς ποτέ να δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τι εξαρθρώθηκε, πώς εξαρθρώθηκε, ποιοι συμμετείχαν, πώς ελέγχθηκαν, τι θύλακες ενδεχομένως υπάρχουν ακόμα στο πλαίσιο των απόρρητων συμφωνιών για τη λειτουργία των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αν και απόστρατος αντιστράτηγος ομολόγησε με επιστολή του στην «Καθημερινή» (7/9/2002) ότι συμμετείχε στην «Κόκκινη Προβιά», διόλου ίδρωσε το αυτί της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που απέφυγε να αναζητήσει εξηγήσεις για τη δράση τόσο του ιδίου όσο και του κυκλώματος...

Πολύ περισσότερο που η παρακρατική ομάδα στην Ελλάδα θεωρείται, σύμφωνα με το «Σπίγκελ», ως «μια από τις πιο σκληρές ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ». Ας σημειωθεί ακόμα: «Ενας από τους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που γνώριζαν ακριβώς τα καθήκοντα και το δυναμικό των κρυφών μονάδων ήταν ο συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος»...

*

Οπως είπαμε, οι έρευνες που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των εγχώριων υπηρεσιών του, ήταν ένας μηχανισμός συγκάλυψης των δραστηριοτήτων αυτής της υπόθεσης. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις για τη δράση της «Κόκκινης Προβιάς» σε κρίσιμες υποθέσεις. Μεταξύ των υποθέσεων αυτών είναι η παρακρατική οργάνωση «Καρφίτσα», που δραστηριοποιήθηκε στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, η υπόθεση της «Νάρκης του Γοργοπόταμου» το 1964, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα, αλλά ακόμα και πρόσφατα εξαιρετικά σκοτεινή παραμένει η «υπόθεση Παυλή» στη Μυτιλήνη. Πρόκειται για τον ανθυπασπιστή που είχε προσπαθήσει το 1989 να τοποθετήσει βόμβα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, όπου θα μιλούσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η βόμβα έσκασε στα χέρια του με αποτέλεσμα το διαμελισμό του. Εκτοτε το θέμα «θάφτηκε» κυριολεκτικά.

*

ΥΓ: Η «17Ν» είχε σπεύσει τότε να πάρει υπό την «ιδεολογική» προστασία της τον Παυλή, καθώς σε προκήρυξη που είχε εκδώσει τον παρουσίαζε σαν «μοναχικό λαϊκό αγωνιστή», που δεν είχε καμία σχέση με μυστικές υπηρεσίες...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ