Σάββατο 14 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Η ιστορία μάς διδάσκει

Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδικάζει με ψήφισμά της η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ και ζητά την απόσυρσή του. «Το εν λόγω Μνημόνιο», όπως τονίζεται, «αποτελεί μία απαράδεκτη απόπειρα διχασμού συνειδήσεων και περιθωριοποίησης ατόμων και ομάδων πολιτών, που ακυρώνει την ιδεολογία της Ενωμένης Ευρώπης και αμαυρώνει το δημοκρατικό της πρόσωπο». Σημειώνεται ακόμα: «Η Ευρώπη χρωστά μεγάλο μέρος της ιστορίας της, της επικράτησης της δημοκρατίας επί του φασισμού και της καταξίωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ιδεολογίες και κινήματα που οι κύκλοι, που προωθούν αυτό το μνημόνιο, επιδιώκουν τη διαμιάς διαγραφή τους». Και προσθέτει: «Η προσπάθεια περιθωριοποίησης των Κομμουνιστικών Κομμάτων αποτελεί απαράδεκτη διχαστική τακτική και ευθεία παρέμβαση στο δικαίωμα του κάθε πολίτη να επιλέξει τον ιδεολογικό και κομματικό του χώρο».

Την αντίδρασή του στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο εκφράζει με ψήφισμά του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης. Οπως σημειώνεται στο ψήφισμα, η ΕΣΗΕΜ-Θ «είναι διπλά υποχρεωμένη να εκφράσει την αντίδρασή της».

«Αφ' ενός ως φορέας μιας πνευματικής παράδοσης και αγώνων που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και την άσκηση κριτικής. Η κομμουνιστική ιδεολογία και οι εκφραστές της ασφαλώς υπόκεινται σε κριτική με πολιτικούς και ιστορικούς όρους, σε καμία περίπτωση όμως βάσει υπαγορεύσεων και απαγορεύσεων που θέτουν εκ των προτέρων προδιαγραφές στην ιστορική αντίληψη των πραγμάτων και επιχειρούν να εξισώσουν τον κομμουνισμό με το ναζισμό.

Αφ' ετέρου ως συνδικαλιστικό σωματείο, καθώς είναι γνωστό ότι τις επιθέσεις εναντίον της κομμουνιστικής ιδεολογίας τις διαδέχονται πάντα επιθέσεις εναντίον των ατομικών, κοινωνικών, εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ πιστεύει ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη θα αντιδράσει στη λογική και το περιεχόμενο του συγκεκριμένου μνημονίου».

Ο Γυναικείος Σύλλογος Αγ. Σοφίας - Αγ. Δημητρίου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» σε ψήφισμά του τονίζει: «Η ιστορία μάς διδάσκει ότι οι αντικομμουνιστικοί νόμοι και οι διώξεις πριν απ' όλα σήμαναν κλιμάκωση της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ποινικοποιεί την αγωνιστική δράση, δρομολογεί την επιβολή και άλλων αντιλαϊκών μέτρων. Επιδιώκει να φιμώσει τις αντιιμπεριαλιστικές φωνές που πληθαίνουν όσο αυξάνεται η βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού».

Το μαθητικό συμβούλιο 2ου ΤΕΕ ΟΑΕΔ Νεάπολης Θεσσαλονίκης σε απόφασή του υπογραμμίζει: «Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές αλλά όλους τους λαούς, γιατί θα αποτελέσει αφορμή για να διώκεται κάθε προοδευτική σκέψη, κάθε λαϊκός αγώνας. Προετοιμάζει το έδαφος για σκληρές απάνθρωπες αντιλαϊκές πολιτικές. Σημαίνει τον ερχομό ενός "νέου" φασισμού. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, νέο άνθρωπο που προσδοκά και παλεύει για μία καλύτερη ζωή, κάθε δημοκράτη και πατριώτη να αντισταθεί ΤΩΡΑ. Καταγγέλλουμε το φασιστικό μνημόνιο και ζητάμε την απόσυρσή του».

Ο Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύλλογος Χαλκίδας τονίζει: «Εμβρόντητη η κοινή γνώμη τον τελευταίο καιρό βάλλεται από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που καταργούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εξομοίωση του ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ είναι καταδικαστέα. Συστρατευόμαστε με όλους τους υγιώς σκεπτόμενους και ζητάμε από την κυβέρνηση και όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα να καταδικάζουν και να απορρίπτουν τέτοιες ενέργειες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ