Σάββατο 14 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα συμπτώματα

Η κλινική εικόνα της γρίπης των πτηνών είναι ίδια με αυτή της εποχικής (κοινής) γρίπης. Δηλαδή, υψηλός πυρετός (μεγαλύτερος των 38°C), μυαλγίες, έντονη καταβολή, κυνάγχη, βήχας και καταρροή. Εχει αναφερθεί σπανιότερα άτυπη εκδήλωση της νόσου με διαρροϊκές κενώσεις ή εγκεφαλοπάθεια.

Επίσης μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές, όπως ιογενής πνευμονία, μικροβιακή πνευμονία και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, δυνητικά θανατηφόρες, ιδίως για πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται από τα πτηνά στον άνθρωπο με την άμεση επαφή με μολυσμένα πουλερικά ή με επιφάνειες λερωμένες με κόπρανα ή εκκρίματα τους. Η μετάδοση είναι δύσκολη και ως τώρα τα κρούσματα σε ανθρώπους είναι σπάνια, αλλά η θνητότητα από τη νόσο είναι υψηλή.

Το διαθέσιμο εμβόλιο για την εποχική (κοινή) γρίπη δεν παρέχει προστασία έναντι του συγκεκριμένου στελέχους. Ομως, ο ιός καταστρέφεται σε υψηλή θερμοκρασία και συγκεκριμένα στους 56°C σε τρεις ώρες ή στους 60°C σε 30 λεπτά. Επίσης ο ιός καταστρέφεται επίσης με κοινά απολυμαντικά όπως τα ιωδοφόρα και η φορμαλδεΐδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ