ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟ

Οι "ρίζες" μας

Ο τίτλος μας αναφέρεται σε όσους αγώνες (ατόμων, ομάδων, μαζικά του λαού) έριξαν το σπόρο για να ριζώσει, να γίνει δέντρο πανώριο και πελώριο και στη σκιά του να κάνει τα ομορφότερα όνειρά του ο λαός μας, "έπλασαν" το κομμουνιστικό κίνημα στον τόπο μας. Αυτή η όμορφη και πανάρχαια λέξη, που μεταφορικά σημαίνει τη βάση, το θεμέλιο και την αιτία ενός γεγονότος χρησιμοποιεί ο Βασίλης Κ. Λάζαρης στην κοινωνικο-ιστορική μελέτη του "Οι ΡΙΖΕΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ",που κυκλοφόρησε από τη "Σύγχρονη Εποχή".Αναμφίβολα μέγα "ορόσημο" και "οδηγός" του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος υπήρξε η Οχτωβριανή Επανάσταση. Συνέβαλε όμως στο να γίνει "ορόσημο" και η ιστορία, οι παρελθόντες αγώνες του βασανισμένου επί αιώνες λαού μας. Η παλλαϊκή Επανάσταση του '21, όσο κι αν της έλειπε η ταξική συνείδηση, σήμαινε σύγκρουση δύο αντίθετων κοινωνικών τάξεων. Το κίνημα των κλεφτών, έστω και ασυντόνιστο, υπερασπιζόταν τα εκμεταλλευόμενα, από τον Τούρκο κατακτητή και τους ντόπιους λακέδες, αγροτικά στρώματα. Ο ελληνικός αγροτικός πληθυσμός από τα τέλη του 18ου αιώνα είχε λόγους να εξεγερθεί πολεμώντας τις φεουδαρχικές σχέσεις, αλλά, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας του βιβλίου, έμοιαζε με γερμανική αγροτιά του 19ου αιώνα για την οποία ο Μαρξ έγραφε ότι της "χρειαζόταν η αρχική ώθηση από τους πιο συγκεντρωμένους, τους φωτισμένους, τους πιο ευκίνητους ανθρώπους των πόλεων".

Για το λαό μας τέτοιος φωτισμένος, μαχητικός στοχαστής και υπερασπιστής του δίκιου του λαού, μέσα από το πνευματικό έργο του, ήταν ο Κοραής και ο φίλος του Φραγκίσκος Πυλαρινός, ο "ιατροφιλόσοφος" σοσιαλιστής ουτοπιστής σοσιαλιστής Παναγιώτης Σοφιανόπουλος, ενώ ήδη ο Ρήγας Φεραίος, η περίφημη "Ελληνική Νομαρχία" του Ανωνύμου και βέβαια τα μέλη της επαναστατικής "Φιλικής Εταιρείας" είχαν ρίξει γόνιμους "σπόρους" για τους μετεπαναστατικούς κοινωνικούς αγώνες. Ο χώρος δεν επιτρέπει παρά νύξεις και μόνο για πρόσωπα, ομάδες, αποχρώσεις ιδεών, γεγονότα και αγώνες που συνέβαλαν στη διάρκεια του 19ου αιώνα, πολύ περισσότερο στις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα για να δυναμώσουν και να διακλαδωθούν οι "ρίζες" του λαϊκού κινήματος που με "καθοδηγητή" την Οχτωβριανή Επανάσταση εξελίχθηκε σε κομμουνιστικό, συνεχίζοντας σήμερα την πορεία του για το σοσιαλιστικό αύριο...

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Αφιερωμένο στους γκαιμπελίσκους

Η γκαιμπελικής έμπνευσης κυβερνητική προπαγάνδα, όπως αυτή συνοπτικά παρουσιάστηκε στην προχτεσινή κυβερνητική ανακοίνωση, είναι τόσο σαθρή και ευάλωτη, που δεν αντέχει σε οποιαδήποτε σοβαρή κριτική. Αλλωστε, οι ίδιοι οιεργαζόμενοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα βιώνουν καθημερινά πόσο αυξήθηκαν οι πραγματικές αμοιβές τους και η αγοραστική τους δύναμη.

Αξίζει, ωστόσο, να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία από τους υπολογισμούς που έκανε ο πρώην βουλευτής Μ. Δρεττάκης - ο οποίος δεν μπορεί να κατηγορηθεί ως υποκινητής των απεργιών... - για την καθίζηση του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν στην "Ελευθεροτυπία": Την οχταετία 1981 - '89, του ΠΑΣΟΚ, η μείωση στους συνταξιούχους ήταν -7,3%, και στους μισθωτούς -5,1%. Την τετραετία 1989 - 1990, της ΝΔ, η μείωση στους συνταξιούχους ήταν -17,3% και στους μισθωτούς -15,6%. Τη διετία 1993 - 1995, του ΠΑΣΟΚ, η μείωση στους συνταξιούχους ήταν -11% και στους μισθωτούς -15,6%. Ολόκληρη τη 18ετία 1977 - 1995, η μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων ήταν -40,4% και των μισθωτών -32,5%.

Το ζήτημα είναι ότι, αν αφεθούν ανενόχλητοι οι κυβερνώντες, τα επόμενα τρία - τέσσερα χρόνια, στο όνομα της ΟΝΕ, θα διπλασιάσουν τη μείωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, οδηγώντας στην εξαθλίωση εκατομμύρια ανθρώπους. Αντίσταση, λοιπόν, με όλα τα μέσα.

Η λύση

Δέκα χρόνια

το "ζωνάρι"

σφίγγαν άγρια

οι τσάροι,

και αυτό, λίγο

πριν σπάσει,

αποφάσισε

να δράσει!

Οπ! ξελύνετ'

απ' τη μέση,

που σφιχτά

το είχαν δέσει,

και υψώνει

στον αγέρα

της αντίστασης

παντιέρα!

Και η "ζώνη"

που ελύθη,

οδηγάει τώρα

πλήθη,

μια στρατιά

πυκνή, μεγάλη,

που όρκο έδωσε

στην πάλη!

Ο οίστρος

Ελπιδοφόρα φαινόμενα

"Μπλόκα της οργής" στη Θεσσαλία, αλλά μπλόκα είχαμε και στους δρόμους της Γαλλίας τη φορά αυτή. Και μάλιστα, πολύ περισσότερα από εδώ. Ξεπέρασαν τα 280, ενώ ο αγώνας τους κράτησε δυο περίπου βδομάδες. Ενας αγώνας που έληξε νικηφόρα, όπως σημειώνουν οι μεταδιδόμενες από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία πληροφορίες. Μια επιτυχία, που στηρίχτηκε στην ενότητα, την αντοχή και τη σταθερότητα των απεργών, αλλά και την ενεργητική και πλατιά αλληλεγγύη και υποστήριξη των άλλων εργαζομένων στρωμάτων. Ολων αυτών, που δέχονταν τις αρκετές συνέπειες του πολυήμερου αποκλεισμού, αφού οι ελλείψεις σε καύσιμα και τρόφιμα είχαν γίνει από μέρες τώρα αρκετά έντονες.

Χωρίς άλλο, τα φαινόμενα αυτά της αλληλεγγύης και της συμπαράταξης είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ελπιδοφόρα. Οπως και αυτά, των κοινών αγώνων εργατών - αγροτών - επαγγελματοβιοτεχνών - μαθητών κλπ., στη δική μας Θεσσαλία, της αλληλεγγύης και συμπαράστασης εργατικών σωματείων και άλλων συλλόγων στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Οι εργαζόμενοι αρχίζουν και συνειδητοποιούν την κοινότητα των αιτημάτων και των στόχων τους, όπως και αυτή των αντιπάλων τους. Και αυτό, αποτελεί μια κατάκτηση μεγάλης και πολύμορφης αξίας.

Οι αφορμές και οι ευθύνες

"Μόνο κίνητρο η απόγνωση... - Ερήμην του συνδικαλιστικού κινήματος, οι κινητοποιήσεις". Αυτά έλεγε ο προχτεσινός, πρωτοσέλιδος τίτλος της "Καθημερινής", ενώ το σχετικό, με την προχτεσινή πανελλαδική απεργία, ρεπορτάζ μιλούσε, για την απόγνωση των εργαζομένων, ως μόνο και αυθεντικό κίνητρο των μαζικών αντιδράσεων, αφού ο "κηδεμονευόμενος συνδικαλισμός ούτε εμπνέει πλέον, ούτε καθοδηγεί. "

Παρόμοιες κρίσεις και σχόλια υπήρχαν και σ' άλλες εφημερίδες, μαζί με μια προσπάθεια, να υποβαθμιστεί η σοβαρή επιτυχία, που σημείωσαν οι προχτεσινές κινητοποιήσεις των εργατών και υπαλλήλων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Και δεν έχουμε, βέβαια, την παραμικρή αμφιβολία, για τις προθέσεις και τους στόχους αυτών των σχολίων. Ούτε, για τις ανησυχίες, που γέννησε στους αντίστοιχους κύκλους η επιτυχία της πρόσφατης απεργίας. Αλλωστε, η απαξίωση και η με κάθε τρόπο υπονόμευση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ήταν πάντα και παραμένει ένα βασικό μέτωπο της ταξικής και ιδεολογικής πάλης. Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ταυτόχρονα ότι - δυστυχώς - έχουν πληθώρα αφορμών οι προαναφερόμενοι κονδυλοφόροι, για να κάνουν τη "δουλιά" τους. Αφορμές, που τους έχουν δώσει οι συνδικαλιστικές εκείνες ηγεσίες που υποτάσσουν τα συμφέροντα των εργαζόμενων και του συνδικαλιστικού κινήματος στις σκοπιμότητες της εκάστοτε κυβερνητικής αντεργατικής πολιτικής και στους ψεύτικους μονόδρομους του δικομματισμού. Γεγονός, που κάνει ακόμη σοβαρότερες τις ευθύνες τους.

Οι αξεπέραστες αντιφάσεις στο προσκήνιο

Σ' ένα περίπου δισεκατομμύριο ανέρχονται οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι σ' όλο τον κόσμο. Το τραγικό αυτό νούμερο έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας του ΟΗΕ και αποτελεί το δεύτερο όνειδος του σύγχρονου κόσμου, μετά τα εξίσου και περισσότερο δραματικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην πρόσφατη Διάσκεψη Κορυφής κατά της πείνας.

Καθώς ο 20ός αιώνας βαδίζει προς τη δύση του και οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνικής μπορούν, αποδεδειγμένα πλέον, να αντιμετωπίσουν και να λύσουν με επιτυχία όλα όσα προβλήματα έχουν σχέση με τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα - όπως η πείνα, η ανεργία, η στέγη, κλπ. - τα συγκλονιστικά αυτά νούμερα έρχονται να βάλουν έντονα στο παγκόσμιο προσκήνιο τις αξεπέραστες και βαθιά, ήδη, οξυμένες αντιφάσεις του διεθνούς καπιταλισμού. Φέρνουν στο προσκήνιο τις αλυσίδες, που κρατάνε δεμένες τις μεγάλες δυνατότητες της παγκόσμιας κοινότητας και την επιτακτική ανάγκη της σύνθλιψής τους.

Τζέρι Ανταμς

Ο Τζον Μέιτζορ δήλωσε την περασμένη Πέμπτη, ότι η πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας όσον αφορά το Βορειοϊρλανδικό "δε θα αλλάξει, για να εξυπηρετηθεί το Σιν Φέιν". Η πολιτική πτέρυγα του ιρλανδικού απελευθερωτικού κινήματος- όπως θεωρείται ευρέως το Σιν Φέιν - τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης από τον Ιούνη, εξαιτίας της βομβιστικής δράσης του IRA. Κι ο ηγέτης του, Τζέρι Ανταμς, επιδίδεται περισσότερο στο... "πασάρισμα" της αυτοβιογραφίας του, παρά σε κινήσεις για την υπόθεση της Ιρλανδίας.

Ασφαλώς η εποχή του Μάικλ Κόλινς, το 1921, όταν οι Βορειοϊρλανδοί ενώθηκαν πίσω από το όραμα της ελεύθερης Ιρλανδίας, μοιάζει όλο και περισσότερο με αρχαία ιστορία: Σήμερα, το κίνημα βρίσκεται στη δίνη των φυγόκεντρων τάσεων που είχαν διαφανεί ήδη από τη δεκαετία του '70. Ο IRA εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναζήτηση ρόλου - θα συνεχίσει να "εκτίθεται" ως μια οργάνωση βομβιστών; Θα προχωρήσει στη σύναψη νέας εκεχειρίας; Και ποιος εγγυάται υποχώρηση της άλλης πλευράς, ακόμη και στα στοιχειωδέστερα ιρλανδικά αιτήματα; - και, στην άλλη όχθη, το Σιν Φέιν τρεκλίζει.

Ο αμφιλεγόμενος Ανταμς δείχνει όλο και λιγότερο αισιόδοξος. "Θα μπορούσε να είναι μια ενδεχόμενη νίκη των Εργατικών στις προσεχείς βρετανικές εκλογές σημείο εκκίνησης μιας βελτιωτικής πορείας για την υπόθεση;", ερωτάται. "Δεν μπορώ να περιμένω έξι μήνες για να συζητηθεί το πρόβλημα", απαντά. Αλλά δε θα πρέπει να αποκλείεται σε έξι μήνες από σήμερα το Σιν Φέιν να βρίσκεται ακόμη εκτός αρένας...

Μπ. Γ.

Η καλύτερη απάντηση

Την ώρα της δράσης και του αγώνα, την ώρα της εξέγερσης των αγροτών, ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, κατάπιε τη γλώσσα του και ξέχασε τους πύρινους φιλολαϊκούς λόγους και τις υποσχέσεις, για στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των λαϊκών στρωμάτων. Το μόνο που βρήκε να πει ο κ. Εβερτ ήταν να καλέσει τον πρωθυπουργό να δεχτεί να συναντηθεί με τους αγρότες. Δεν είπε, όμως, λέξη για τα αιτήματά τους και το δίκαιο αγώνα τους. Ξέχασε ακόμα και τις σχετικές, προεκλογικές "δεσμεύσεις" του.

Μπορεί η ηγεσία της ΝΔ - παρόμοια στάση τήρησε και ο Θεσσαλός Γ. Σουφλιάς - να μην επιθυμεί να στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα των αγροτών, αλλά αυτό καθόλου δεν εμποδίζει τους αγρότες που ψήφισαν ΝΔ να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των οδοφραγμάτων.

Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στις ηγεσίες των κομμάτων, που ψήφισαν το Μάαστριχτ και συνεχίζουν να στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές επιλογές τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ