Κυριακή 1 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τζέρι Ανταμς

Ο Τζον Μέιτζορ δήλωσε την περασμένη Πέμπτη, ότι η πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας όσον αφορά το Βορειοϊρλανδικό "δε θα αλλάξει, για να εξυπηρετηθεί το Σιν Φέιν". Η πολιτική πτέρυγα του ιρλανδικού απελευθερωτικού κινήματος- όπως θεωρείται ευρέως το Σιν Φέιν - τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης από τον Ιούνη, εξαιτίας της βομβιστικής δράσης του IRA. Κι ο ηγέτης του, Τζέρι Ανταμς, επιδίδεται περισσότερο στο... "πασάρισμα" της αυτοβιογραφίας του, παρά σε κινήσεις για την υπόθεση της Ιρλανδίας.

Ασφαλώς η εποχή του Μάικλ Κόλινς, το 1921, όταν οι Βορειοϊρλανδοί ενώθηκαν πίσω από το όραμα της ελεύθερης Ιρλανδίας, μοιάζει όλο και περισσότερο με αρχαία ιστορία: Σήμερα, το κίνημα βρίσκεται στη δίνη των φυγόκεντρων τάσεων που είχαν διαφανεί ήδη από τη δεκαετία του '70. Ο IRA εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναζήτηση ρόλου - θα συνεχίσει να "εκτίθεται" ως μια οργάνωση βομβιστών; Θα προχωρήσει στη σύναψη νέας εκεχειρίας; Και ποιος εγγυάται υποχώρηση της άλλης πλευράς, ακόμη και στα στοιχειωδέστερα ιρλανδικά αιτήματα; - και, στην άλλη όχθη, το Σιν Φέιν τρεκλίζει.

Ο αμφιλεγόμενος Ανταμς δείχνει όλο και λιγότερο αισιόδοξος. "Θα μπορούσε να είναι μια ενδεχόμενη νίκη των Εργατικών στις προσεχείς βρετανικές εκλογές σημείο εκκίνησης μιας βελτιωτικής πορείας για την υπόθεση;", ερωτάται. "Δεν μπορώ να περιμένω έξι μήνες για να συζητηθεί το πρόβλημα", απαντά. Αλλά δε θα πρέπει να αποκλείεται σε έξι μήνες από σήμερα το Σιν Φέιν να βρίσκεται ακόμη εκτός αρένας...

Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ