Κυριακή 1 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
54 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ
Ο Γοργοπόταμος στέλνει περήφανο χαιρετισμό

O Γοργοπόταμος στέλνει και σήμερα, 54 χρόνια μετά την ιστορική ανατίναξη της γέφυρας, περήφανο χαιρετισμό.Το φως, η λάμψη της έκρηξης, που άστραψε το βράδυ εκείνο της 25ης Νοέμβρη 1942,έμεινε άσβεστο. Το ανυπότακτο πνεύμα της Εθνικής Αντίστασης διατηρεί την ακτινοβολία του, φωτίζοντας το δρόμο του αγώνα και της ελπίδας για το μέλλον. Για μια Ελλάδα της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προκοπής, για μια άλλη Ελλάδα.

Η νύχτα της 25ης προς την 26η Νοέμβρη του 1942 ήταν διαφορετική από τις υπόλοιπες μαύρες νύχτες της Κατοχής. Ενα μεγάλο γεγονός που έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα είχε συντελεστεί. Η διαταγή που γράφτηκε από το χέρι του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη εκτελέστηκε με απόλυτη επιτυχία. Η γέφυρα του Γοργοπόταμου σωριάστηκε σε ερείπια. Εγινε θρύλος. Εγινε τραγούδι. "Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό... Μιας ανάστασης νέας χτυπάει καμπάνα, μηνάν τα όπλα μας το λυτρωμό".

Η ανατίναξη της γέφυρας έγινε ύστερα από πετυχημένη επιχείρηση τμήματος 150 ανταρτών του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, σε συνεργασία με τμήμα 60 ανταρτών του ΕΔΕΣ υπό τον συνταγματάρχη Ν. Ζέρβα και 12μελή ομάδα Βρετανών σαμποτέρ υπό τον συνταγματάρχη Εντι Μάγερ και τον ταγματάρχη Κρίστοφερ Γουντχάουζ. Ηταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του ΕΛΑΣ μέσα στο 1942. Η επιχείρηση του Γοργοπόταμου συνέπεσε χρονικά με τη μεγαλειώδη αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ, που ουσιστιαστικά έκρινε οριστικά την έκβαση του πολέμου και με τη συντριβή της στρατιάς του Ρόμελ στη Β. Αφρική από την 8η βρετανική στρατιά.

Υπό αυτές τις συνθήκες το κατόρθωμα των Ελλήνων ανταρτών στο Γοργοπόταμο είχε μεγάλη απήχηση στον ελληνικό λαό. Ανέβασε το ηθικό του λαό και συνέβαλε στην ανάπτυξη του ΕΛΑΣ, στο να φουντώσει γρήγορα το αντάρτικο, αφού έδειξε καθαρά ότι οι αντάρτικες δυνάμεις στην Ελλάδα ήταν σε θέση με το συντονισμό τους και τη δράση τους να δώσουν αποφασιστικά χτυπήματα στον κατακτητή.

Η επιχείρηση μετά από προετοιμασίες μια βδομάδας άρχισε στις 11 το βράδυ της 25ης Νοέμβρη με επίθεση στα φυλάκια των Ιταλών. Σε λίγο εξελίχθηκε σε πραγματική μάχη, που κορυφώθηκε με την ανατίναξη της γέφυρας. Τα τμήματα είχαν συγκεντρωθεί από τις 18 Νοέμβρη σε κοντινή περιοχή, ενώ την παραμονή, στις 24 Νοέμβρη, μεταφέρθηκαν τα εκρηκτικά σε ένα πλάτωμα κοντά στη γέφυρα. Ομως οι Αγγλοι και ο Ζέρβας, που έβλεπαν προς τα πού μπορεί να πάνε τα πράγματα, άρχισαν στο παραπέντε να εμφανίζονται διστακτικοί και παραλίγο να ματαιώσουν την επιχείρηση, πράγμα που αποτράπηκε με την αποφασιστική παρέμβαση του Αρη, ο οποίος και συνέταξε τη διαταγή επιχείρησης.

Η επιχείρηση του Γοργοπόταμου, όμως, παρότι ως ένα βαθμό στηρίχτηκε στη συνεργασία και ανέδειξε τις προϋποθέσεις που υπήρχαν παραπέρα γι' αυτή, έφερε στην επιφάνεια και τις πραγματικές προθέσεις των ντόπιων και ξένων αντιδραστικών δυνάμεων. Ειδικότερα τις επιδιώξεις της βρετανικής αποστολής, που είχε σκοπό το διχασμό και την αποτροπή της παραπέρα οργάνωσης της κοινής αντιστασιακής πάλης.Ωστόσο δεν μπόρεσαν να ανακόψουν τη μεγαλειώδη ανάπτυξη του πατριωτικού - λαϊκού κινήματος, το θέριεμα του ΕΑΜ, που νους και ψυχή του ήταν το ΚΚΕ.

Χαρακτηριστική του διχαστικού ρόλου των Εγγλέζων ήταν ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στις αγγλικές εφημερίδες, στην οποία αποσιωπόταν ο ρόλος του ΕΛΑΣ και αναφερόταν ότι τη γέφυρα ανατίναξαν "τμήμα Βρετανών σαμποτέρ σε συνεργασία με αντάρτικο τμήμα του ΕΔΕΣ". Μετά την επιχείρηση του Γοργοπόταμου φάνηκε σαφέστατα ότι ο σκοπός της βρετανικής αποστολής στα βουνά της Ελλάδας, στη διάρκεια της Κατοχής, δεν ήταν καθόλου στρατιωτικός, αλλά καθαρά πολιτικός. Η πραγματικότητα αυτή επιβεβαιώθηκε περίτρανα από τις μετέπειτα εξελίξεις, με κορυφαία το Δεκέμβρη του '44. Κύριά τους επιδίωξη ήταν η υπονόμευση του ΕΑΜ. Στην κατεύθυνση αυτή χρησιμοποίησαν με τον πιο χυδαίο τρόπο ένα παραδοσιακό τους όπλο, που δεν ήταν άλλο από την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ