Κυριακή 1 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα

Στο στρατηγείο της Νάπολης, ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου

Κομβικό θέμα για τα συμφέροντα της Ελλάδας και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς η υπόθεση της θέσης της χώρας στα πλαίσια της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ. Ξεκάθαρα ενάντια στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κινείται η όλη διαδικασία, εκτίμησε ο Ορ. Κολοζώφ, μιλώντας για το θέμα, με αφορμή τις συζητήσεις που έγιναν στη Βορειοατλαντική Συνέλευση στο Παρίσι.

- Η αναδιάρθρωση του ΝΑΤΟ ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης. Με ποιο στόχο;

- Από τα επίσημα υλικά της συνέλευσης, εισηγήσεις και συζητήσεις που έγιναν, αλλά και από τις ανεπίσημες συζητήσεις είναι καθαρό ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει πρώτα απ' όλα να αλλάξει τη δομή του, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, με την έννοια να μπορέσει καλύτερα - ιδιαίτερα η αμερικανική πλευρά - να εδραιώσει την κυριαρχία του σε μια ευρύτερη περιοχή από αυτήν που το ...προηγούμενο ΝΑΤΟ είχε κάτω από τη δική του αρμοδιότητα. Το καταστατικό του ΝΑΤΟ - αυτό που έγινε στην Ουάσιγκτον και αποτελεί την ιδρυτική διακήρυξη του οργανισμού - έχει το άρθρο 5 ως προς το χώρο ακτίνας δράσης. Είναι ο χώρος εντός των συνόρων των χωρών - μελών της συμμαχίας. Αυτό στην πράξη έχει αλλάξει με τον "εκσυγχρονισμό" του ΝΑΤΟ και όλες οι προετοιμασίες και οι προσαρμογές έχουν στόχο να δημιουργηθεί η δυνατότητα για δράση έξω από αυτό το πλαίσιο της ιδρυτικής συμφωνίας. Είναι καθαρό ότι με τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ (ένα στρατηγείο κεντρικό, δυο υποστρατηγεία σε Βορρά - Νότο, επιμέρους υποστρατηγεία που θα έχουν τον έλεγχο κάθε εθνικού χώρου) κάθε χώρα θα έχει το δικό της υποστρατηγείο.

- Αυτό, προφανώς, αφορά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις...

- Μας αφορά άμεσα, γιατί έχει να κάνει με τις απαιτήσεις που έχει η Τουρκία για τον επιχειρησιακό έλεγχο. Εδώ το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι η γενικότερη ευθύνη - όταν θα υπάρχουν ασκήσεις κι όταν θα υπάρχουν εντάσεις - δε θα ανήκει στα δύο υποστρατηγεία που θα ελέγχουν τον εθνικό χώρο, αλλά θα ανήκουν στο στρατηγείο της Νάπολης, το γενικότερο στρατηγείο του Νότου. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, τα οποία ουσιαστικά - στα πλαίσια της λειτουργίας του ΝΑΤΟ - εκχωρούνται στη διοίκηση του στρατηγείου της Νάπολης.

- Πώς αντιμετωπίζεται η Ελλάδα, από το ΝΑΤΟ, ενόψει αυτών των αλλαγών; - Οι "σύμμαχοι" αφήνουν να εννοηθεί προς την Ελλάδα ότι στο πλαίσιο της Νέας Δομής έχει στη δική της αρμοδιότητα τις δυνάμεις που εντάσσονται στο "Συνεταιρισμό Για την Ειρήνη", αλλά το ίδιο κάνουν και προς την Τουρκία. Αφήνουν να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα είναι αυτή που παίζει σημαντικό ρόλο στις συμμαχίες με τις βαλκανικές χώρες.

- Στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, σε τι κλίμα διαβλέπετε να εξελίσσονται αυτές οι αλλαγές;

- Υπάρχει μια αντιπαλότητα ανάμεσα στους Αμερικανούς, τους Γερμανούς και τους Γάλλους. Είναι φανερό ότι η Γαλλία επέστρεψε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ως μια πυρηνική δύναμη με όλο το δυναμικό που έχει στη διάθεσή της και φυσικά στα πλαίσια του ΝΑΤΟ θέλει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο, τέτοιο που θα την επιβάλει ως μια δύναμη κυρίαρχη και στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση. Η αντιπαλότητα φαίνεται ότι λύθηκε. Οι Γάλλοι διεκδικούσαν την ευθύνη του Νότιου Αρχηγείου. Το ζήτημα αυτό διευθετήθηκε και είναι κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ