ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα

Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε να υιοθετήσει την άποψη του ΣΥΝ ότι η φτώχεια θα αντιμετωπιστεί με επιδότηση των βιομηχάνων από το κράτος. Αποφάσισε επίσης να πληρώσουν οι Αιγαλιώτες το κόστος της οργάνωσης σχετικής εκδήλωσης από το ΣΥΝ

Το ρόλο του εκπροσώπου πολιτικού κόμματος και όχι των δημοτών ανέλαβε η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής του Αιγάλεω, αποφασίζοντας να συνδιοργανώσει, να ενισχύσει δηλαδή πολιτικά και οικονομικά, διάσκεψη του Συνασπισμού. Η διάσκεψη θα γίνει στο νέο δημαρχείο της πόλης και με αυτήν, μάλιστα, θα εγκαινιαστεί ο νέος χώρος. Η απόφαση της συνδιοργάνωσης πάρθηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Η δημοτική αρχή υποστήριξε την απόφασή της, προβάλλοντας το γεγονός ότι τα θέματα της διάσκεψης - φτώχεια, ανεργία, κοινωνικός αποκλεισμός - αφορούν όλο τον κόσμο, παρακάμπτοντας όμως έτσι το πολιτικό πρόβλημα. Αλλωστε το εισηγητικό κείμενο της διάσκεψης του Συνασπισμού δεν αναφέρεται γενικά στα παραπάνω θέματα, αλλά αντίθετα εκφράζει και συγκεκριμένες θέσεις του κόμματος γι' αυτά. Πρόκειται για ένα κείμενο που, μεταξύ των διάφορων φιλολογιών, αφήνει έξω τους κύριους υπεύθυνους για τη φτώχεια, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ενα κείμενο με το οποίο προβάλλεται η άποψη ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με αναδιανομή του φορολογικού συστήματος και με την πολιτική επιδοτήσεων σε επιχειρηματίες για να δίνουν δουλιά - για λίγους μήνες - σε νέους άνεργους. Και τέλος, ένα κείμενο που στηρίζει την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, από την οποία, λέει, θα ωφεληθεί ο λαός.

Τη συνδιοργάνωση και συμμετοχή του δήμου καταψήφισαν οι σύμβουλοι της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας",διαφωνώντας με το πολιτικό πλαίσιο της εκδήλωσης, αλλά και την οικονομική ενίσχυσή της από το δήμο. Παράλληλα κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή ότι με αυτό τον τρόπο ταυτίζεται με τον συγκεκριμένο πολιτικό φορέα. Ο επικεφαλής της ΔΑΣ Γιάννης Σταυρόπουλος στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι κατανοεί το να φιλοξενήσει ο δήμος μια εκδήλωση ενός πολιτικού φορέα, όχι όμως και τη συνδιοργάνωσή του.

"Είμαστε αντίθετοι με τις θέσεις και τις αντιλήψεις που θα μπουν στη διάσκεψη. Δε θέλουμε να υποστηρίξουμε ένοχες αντιλήψεις ανθρώπων που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση. Είναι αντιδεοντολογικό να είμαστε συνδιοργανωτές", τόνισε.

ΝΙΚΑΙΑ
Αντίσταση στις νέες φορολογίες

Συνέντευξη Τύπου της "Δημοκρατικής Ενότητας" για τα προβλήματα της ΤΑ και την κατάσταση στο Δήμο της Νίκαιας

Σ' ένα τοπίο όπου κυριαρχούν τα αντιλαϊκά μέτρα του χειρότερου προϋπολογισμού των τελευταίων ετών, η οικονομική ασφυξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ανεργία και η ραγδαία μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, η λογική της ανταποδοτικότητας σπέρνει ανέμους απειλώντας να αλλοιώσει ανεπανόρθωτα τον κοινωνικό λαϊκό χαρακτήρα του θεσμού και να τον μετατρέψει σε ένα στυγνό φορομπηχτικό μηχανισμό, που θα μαζεύει χρήματα για να εξυπηρετεί συμφέροντα.

Σε αντίσταση στις νέες φορολογίες και ό,τι αυτές συνεπάγονται, κάλεσε χτες η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας", πρώην Δήμαρχος Νίκαιας Β. Νικολαϊδου,σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η παράταξη στο Δημαρχείο της πόλης, για τη γενικότερη κατάσταση της ΤΑ και τα ειδικά προβλήματα της πόλης, που αναπαράγονται και οξύνονται τα τελευταία δύο χρόνια, από την πολιτική της νέας διοίκησης του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό η "Δημοκρατική Ενότητα" οργανώνει παγκοκκινιώτικη συγκέντρωση τη μεθεπόμενη εβδομάδα, 16 Δεκέμβρη, στην "Ποντιακή Στέγη", ενώ συνεχίζονται οι περιοδείες και οι τακτικές συναντήσεις με τους δημότες στις γειτονιές και τους δρόμους της πόλης.

Χτες η Β. Νικολαϊδου, κατήγγειλε τις νέες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη που αποφάσισε πρόσφατα η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα η παραμικρή κίνηση δεν έχει γίνει για να διεκδικηθούν τα 6 δισεκατομμύρια δραχμές που αναλογούν στη Νίκαια από τα 720 δισεκατομμύρια που παρακρατά παράνομα από τους Δήμους και τις Κοινότητες η κυβέρνηση.

"Και όπως πηγαίνει η κατάσταση, σημείωσε η Β. Νικολαϊδου, με το τέλος του '97 θα έχουν προστεθεί σ' αυτά άλλα 165 δισεκατομμύρια δραχμές. Κι όμως στη Νίκαια, τόνισε, προχωρά η πολυδάπανη επέκταση του Δημαρχείου που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 500.000.000 δραχμές, ενώ προηγήθηκε ανακαίνισή του ύψους 100.000.000 δραχμών και εξελίσσεται παράλληλα "βιομηχανία" ρουσφετολογικών προσλήψεων στο Δήμο, όταν την ίδια ώρα έχουν σταματήσει έργα υποδομής στην πόλη, 60 οικογένειες του οικοδομικού τετραγώνου 175 βρίσκονται ακόμη έξω απ' τα σπίτια τους και δεν πληρώνονται δεκάδες μικροπρομηθευτές του δήμου". Η Β. Νικολαϊδου υπενθύμισε τους συνεχείς αποχαρακτηρισμούς δημοτικών χώρων χαρακτηρισμένων ως πράσινου, αθλητισμού, πολιτισμού, όπως η περίπτωση του πολυκαταστήματος παιχνιδιών "Τζάμπο", το οποίο "ξεφύτρωσε σε χώρο χαρακτηρισμένο από το δήμο για άθληση". Και ακόμη επισήμανε πως "για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου, πληρώνονται με 120.000 δραχμές το μήνα οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των ΚΑΠΗ, του Πνευματικού Κέντρου και του Αθλητικού Οργανισμού, ενώ οι εργαζόμενοι σ' αυτά συχνά μένουν απλήρωτοι".

Αρχοντας ο περιφερειάρχης

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα κληθεί πιθανότατα να αποφασίσει για τις αρμοδιότητες των Γενικών Γραμματέων Περιφέρειας και των νομαρχών, καθώς ο εισηγητής Ν. Σακελλαρίου πρότεινε να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου σχετική προσφυγή της Νομαρχίας Βοιωτίας. Ο εισηγητής στην πρότασή του αναφέρει ότι μόνο οι Γενικοί Γραμματείς Περιφέρειας μπορούν να ασκούν κρατικές υποθέσεις, ενώ οι νομάρχες θα ασχολούνται με τις τοπικές υποθέσεις.

Με την προσφυγή της η Νομαρχία Βοιωτίας ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση της Περιφέρειας, σύμφωνα με την οποία ανασυγκροτήθηκε η επιτροπή διοίκησης του "Εθνικού Κολυμβητηρίου Λιβαδειάς". Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εκτιμά ότι ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας δεν μπορεί να ασκεί εποπτεία στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως συμβαίνει να είναι το κολυμβητήριο Λιβαδειάς.

Ο Ν. Σακελλαρίου υποστήριξε ότι σύμφωνα με το νόμο 2218/94 οι νομάρχες είναι αιρετά όργανα των ΟΤΑ Β' βαθμίδας και δεν μπορούν να ασκούν αρμοδιότητες αμιγώς κρατικές και σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο θα παραβιάζονταν το άρθρο 102 του Συντάγματος. Υποστηρίζει, επίσης, πως αν εκ παραδρομής επιδόθηκαν κρατικές υποθέσεις στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, δεν εμποδίζεται από το Σύνταγμα ο κοινός νομοθέτης να τις αφαιρέσει από τους ΟΤΑ και να τις αποδώσει στους Γενικούς Γραμματείς Περιφέρειας.Παράλληλα, ο Ν. Σακελλαρίου πρότεινε η υπόθεση λόγω μείζονος σημασίας να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, καθώς υπάρχουν συναφείς υποθέσεις που θα απασχολήσουν το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Κλείνει αύριο η χωματερή

Ούτε χτες παραδόθηκε η μελέτη για τη χωροθέτηση των νέων ΟΕΔΑ

Σε νέο κύκλο περιπετειών μπαίνει και πάλι η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική καθώς ούτε χτες παραδόθηκε, όπως είχε προγραμματιστεί, η μελέτη του Πανεπιστημίου Θράκης, για τη χωροθέτηση των δύο Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Ανατολική Αττική, στον νομάρχη Δ. Φράγκο.Στο μεταξύ κλείνει αύριο και για 24 ώρες η χωματερή των Ανω Λιοσίων, όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου. Το ΔΣ θα ξανασυνεδριάσει την ίδια μέρα για να εξετάσει και πάλι το θέμα και να αποφασίσει. Σε περίπτωση που μέχρι εκείνη την ημέρα δεν έχουν γίνει οι χωροθετήσεις, το ΔΣ έχει δηλώσει ότι θα αποφασίσει το επ' αόριστον κλείσιμο της χωματερής.

Η χτεσινή προγραμματισμένη παράδοση της μελέτης αναβλήθηκε για μία ακόμα φορά, καθώς ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας καθηγητής Παναγιώτης Παπακυριακόπουλος έφυγε μαζί με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη για την Ξάνθη. Να σημειώσουμε ότι η μελέτη έπρεπε να είχε παραδοθεί σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση στις 30 Σεπτέμβρη. Μέχρι σήμερα όμως έχουν αλλάξει πολλές ημερομηνίες παράδοσής της.

Οπως πάντως έχει γίνει γνωστό, σύμφωνα με τη μελέτη, οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής που πληρούν τις περισσότερες προϋποθέσεις για να δεχτούν ΟΕΔΑ είναι στη Βορειοανατολική Αττική μεταξύ Βαρνάβα και Γραμματικού και στη Νοτιοανατολική μεταξύ Κερατέας και Λαυρίου. Οι περιοχές δηλαδή που υπήρχαν και στην πρώτη μελέτη του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ