ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλημμύρα εμπαιγμού

Η κατάσταση έχει φτάσει πια στο απροχώρητο. Εχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο πλέον, ολόκληρη σχεδόν η Ελλάδα, από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη, να χορεύει στους ρυθμούς της πλημμύρας. Ενας ολόκληρος λαός καταδικάζεται να βαλτώνει μέσα στις λάσπες, να πνίγεται, να θρηνεί ζωές, να χάνει περιουσίες. Οχι, δεν είναι μόνο το Λεκανοπέδιο Αττικής που στενάζει, που βουλιάζει στον όλεθρο των πλημμυρών. Το φαινόμενο είναι γενικό και διαρκώς επαναλαμβανόμενο. Πριν μερικά χρόνια ήταν η Ρόδος και η Καρδίτσα που δοκιμάστηκαν. Τώρα ήρθε η σειρά της Ξάνθης και της Πρέβεζας. Και πλέον μόνο για τυχαία γεγονότα και για ξαφνικά ξεσπάσματα της φύσης ή της μοίρας δεν μπορεί να μιλήσει κανείς, όταν κάθε χρόνο οι βροχές - που υπό κανονικές συνθήκες θα 'πρεπε να είναι ευλογία - στον τόπο μας έχουν καταντήσει συνώνυμες της θεομηνίας, της τραγωδίας και της βιβλικής καταστροφής.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν. Η κακοδαιμονία αυτή - όπως και τόσες άλλες - έχει όνομα. Το όνομα όσων κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι όλων αυτών, που, στο όνομα κάποιας στρεβλής, δήθεν ανάπτυξης, αφήνουν ανεξέλεγκτους κάποιους καταπατητές να μπαζώνουν ρέματα, να χτίζουν κάθε πλαγιά και κάθε δάσος της χώρας. Είναι αυτών που τόσα χρόνια όλο μας πλημμυρίζουν με υποσχέσεις και εξαγγελίες για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, μόνο μετά τις καταστροφές, για να ξεχάσουν αμέσως τα ίδια τους τα λόγια. Ο λόγος προφανής. Τα έργα αυτά είναι κυρίως υπόγεια και δεν προσφέρονται για παράτες, για κορδέλες και για φανταχτερές εκδηλώσεις εγκαινίων. Ακόμη όμως κι αν (κατά λάθος...) γίνουν κάποια παρόμοια έργα, αυτά είτε μένουν στη μέση, είτε περιέχουν πλήθος κακοτεχνιών, με αποτέλεσμα να προκαλούν περισσότερες ζημιές και από ό,τι εάν δεν υπήρχαν! Και δυστυχώς οι υπεύθυνοι μένουν πάντα ατιμώρητοι. Γιατί, ποιος θα τιμωρηθεί για τα δύο "χάρτινα" φράγματα στον ποταμό Κίσσυνθο της Ξάνθης, που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν τρεις ανθρώπινες ζωές, να πλημμυρίσουν ολόκληρα χωριά και να μεταβληθούν σε λίμνες εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης; Και μιλάμε μάλιστα για μια παραμεθόρια περιοχή με ανύπαρκτες υποδομές και με φανερά τα ίχνη της εγκατάλειψης από όλες τις κυβερνήσεις. Επρεπε να δοκιμαστεί και από τέτοιου είδους προχειρότητες και παραλείψεις;

Το οικονομικό τίμημα των καταστροφών από τις πλημμύρες, που μαστίζουν κάθε χρόνο τη χώρα μας, είναι ανυπολόγιστο. Και βέβαια δύσκολα αποκαθίστανται οι ζημιές στο σύνολό τους. Και οπωσδήποτε αποτελούν τροχοπέδη για την όποια ανάπτυξη. Η τραγική ειρωνεία, όμως, είναι ότι υπεύθυνες για τις καταστροφές είναι κυβερνήσεις, όπως η σημερινή, που πίνει υποτίθεται νερό στο όνομα της ανάπτυξης. Μιας ψευδεπίγραφης ασφαλώς ανάπτυξης σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, που προσπαθεί να πετύχει, επιβάλλοντας διαρκή λιτότητα και στυγνή φορολογία στους μη έχοντες. Τώρα, οι ίδιοι αυτοί κυβερνητικοί αρμόδιοι σπεύδουν στον τόπο των καταστροφών και μοιράζουν υποσχέσεις και παχιά λόγια. Μιλούν για πλήρη αποκατάσταση, ίσως και για... κοσμογονία μετά τον κατακλυσμό. Φτάνει πια αυτή η πλημμύρα της κοροϊδίας και του εμπαιγμού. Ας μην τρέφει κανείς αυταπάτες. Μόνο ο ενωμένος αγώνας των κατοίκων θα τους υποχρεώσει να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες. Μόνο το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο του λαού είναι ικανό να ανοίξει το δρόμο, για να αντιμετωπιστεί συνολικά η λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αμερικανικές κινήσεις

Η αμερικανική διπλωματία καλλιεργεί το έδαφος για την ανάπτυξη των πρωτοβουλιών, που έχουν στόχο την ταυτόχρονη αντιμετώπιση των Ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού

Ως σύνθημα εκκίνησης των αμερικανικών πρωτοβουλιών για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ερμηνεύουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικώντην επανάληψη των πάγιων θέσεων της Ουάσιγκτον από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Νάιλς στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα "Καθημερινή".

Ο Αμερικανός διπλωμάτης με όσα είπε στη συνέντευξή του επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της χώρας του να "οργανώσει" έναν ελληνοτουρκικό διάλογο εφ' όλης της ύλης, που θα εξελιχθεί υπό τη διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον.

Ο Τ. Νάιλς, μεταφέροντας τις απόψεις της αμερικανικής διπλωματίας, διέλυσε τη σκόπιμα καλλιεργούμενη ψευδαίσθηση από την ελληνική κυβέρνηση, ότι, δήθεν, στην Τουρκία δεν υπάρχει αξιόπιστος συνομιλητής, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Ερμπακάν είναι συνταγματική κυβέρνηση και υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική αυτής της χώρας. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, αφού διαπίστωσε τις ελληνικές επιφυλάξεις για την εκκίνηση μιας διαδικασίας διαλόγου, συμπλήρωσε πως η "ακινησία" δημιουργεί κινδύνους.

Ο Τ. Νάιλς, περιγράφοντας τις αντιλήψεις της αμερικανικής διπλωματίας, εμμέσως πλην σαφώς, συνέδεσε το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, αποδεχόμενος πως για να υπάρξει πρόοδος απαιτείται μια εκ παραλλήλου αντιμετώπισή τους. Οπως παρατηρούν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Αμερικανός διπλωμάτης στη συνέντευξή του περιέγραψε, με κομψό τρόπο, τη διαδικασία που έχει κατά νου η Ουάσιγκτον, προκειμένου να επιβάλει μια οριστική διευθέτηση στο ελληνοτουρκικό πρόβλημα. Τα βήματα που προτίθεται να ακολουθήσει η αμερικανική διπλωματία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών είναι τα εξής. Πρώτον, εμφάνιση κινητικότητας στο κυπριακό με άμεσο στόχο την επανάληψη των ενδοκοινοτικών συνομιλιών. Δεύτερο, την οργάνωση μιας ελληνοτουρκικής συζήτησης, με ενδιάμεσο την αμερικανική διπλωματία που θα αφορά στην εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που θα βασίζονται στην επέκταση της Συμφωνίας του 1988 μεταξύ Παπούλια - Γιλμάζ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά από τα δύο αυτά βήματα, θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την παραπομπή του συνόλου των διαφορών, οι οποίες στο μεταξύ θα έχουν καταγραφεί, σε κάποιο όργανο επιδιαιτησίας, που - όπως είπε ο Τ. Νάιλς - δεν είναι απαραίτητο να είναι το Διεθνές Δικαστήριο.

Διαψεύδει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, χτες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, που δημιουργήθηκαν από τις καταγγελίες για εμπρησμούς ελληνικών δασών από παρακρατικές οργανώσεις με στενότατες διασυνδέσεις, με την τουρκική πολιτική ηγεσία. "Απορρίπτουμε αυτούς τους αβάσιμους και ανάρμοστους ισχυρισμούς, (ηγετικών στελεχών της τουρκικής άκρας δεξιάς), καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που αποσκοπούν να κλονίσουν το κύρος της Τουρκίας και να βλάψουν τις σχέσεις της με τις άλλες χώρες".

Η ΚΕ του ΚΚΕ τιμά τα 50 χρόνια του ΔΣΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ τιμά τα 50 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), την Κυριακή 8 Δεκέμβρη,στις 6.30 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό. Θα μιλήσει ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.Στα πλαίσια της εκδήλωσης, θα τραγουδήσει η Χορωδία της ΠΕΑΕΑ, επίσης θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα και θα γίνουν απαγγελίες ποιημάτων για τον ΔΣΕ, ενώ θα παρουσιαστεί 40λεπτο αφιέρωμα για τον ΔΣΕ που επιμελήθηκε ο Θ. Παπαρήγας.

Θα απεργήσουν και οι διπλωμάτες

Απόφαση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις πήραν οι διπλωματικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη φορολόγηση του επιδόματος που λαμβάνουν όταν υπηρετούν στο εξωτερικό, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των διπλωματών θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Παρασκευή και όπως δηλώνουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους, θα συνεχιστούν μέχρι να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ