ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Απεργία ανθρακωρύχων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Πανεθνική απεργία των ανθρακωρύχων συγκλονίζει τη Ρωσία. Πάνω από 400.000 ανθρακωρύχοι κατέβηκαν στους δρόμους, διεκδικώντας την καταβολή των μισθών, που έχουν να λάβουν από πολλούς μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 189 ανθρακωρυχεία σταμάτησαν τη λειτουργία τα 154, σε πολλά από τα οποία η απεργία είναι διαρκείας, ενώ σε ορισμένα άλλα οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα απεργήσουν από 24 ως 48 ώρες. Πραγματοποιούνται παντού πορείες και συγκεντρώσεις. Παντού οι ανθρακωρύχοι ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Βίκτορ Τσερνομίρντιν και του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν ή την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Στο μεταξύ, πάνω από δυο μήνες συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων των ορυχείων και επιχειρήσεων της μετοχικής εταιρίας "Τουλαούγκολ" (περιοχή Τούλα, 200 χλμ νότια της Μόσχας). Πάνω από 8 μήνες οι ανθρακωρύχοι μένουν απλήρωτοι. Τριάντα πέντε ανθρακωρύχοι του ορυχείου "Βλαντίμιρσκι" κήρυξαν απεργία πείνας. Μέσα από τη στοά έστειλαν μέσω όλων των ΜΜΕ έκκληση προς όλους τους ανθρακωρύχους, τους εργαζόμενους της Ρωσίας, τους συνταξιούχους να στηρίξουν τα αιτήματά τους. Ενα από τα αιτήματα αυτά είναι και η παραίτηση του Προέδρου - την άρρωστη χώρα πρέπει να την κυβερνάει ένας υγιής, δραστήριος άνθρωπος, ο οποίος δεν τηρεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις και την παραίτηση της κυβέρνησης, που σπρώχνει τη χώρα στον γκρεμό, καθώς και την παραίτηση του κυβερνήτη της περιοχής Τούλα Σ. Σεβριούγκιν για την αδιαφορία του απέναντι στις τύχες των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής. Με το αίτημα αυτό οργανώνονται αυτές τις μέρες πορείες και συγκεντρώσεις στην Τούλα και σε όλες τις πόλεις και τους εργατικούς συνοικισμούς της περιοχής και καλούν τους πολίτες της περιοχής και της Ρωσίας να στηρίξουν αυτό το αίτημά τους.

"Η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, πέρα απ' αυτό το όριο είναι το χάος του εμφυλίου πολέμου. Εχουμε τη δύναμη να μην τον επιτρέψουμε. Είναι η ώρα της επιλογής. Ας θέσουμε τέρμα στην εξαθλίωση, την καταστροφή, την ανεργία, την ανομία και τη διαφθορά", αναφέρεται στην έκκληση.

Με εντολή των εργατικών κολεκτίβων ο πρόεδρος του περιφερειακού συνδικάτου ανθρακωρύχων Λ. Ποπόφ έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ και στον βουλευτή, μέλος της ΚΕ του ΚΕΚΡ και πρόεδρο της ΕΕ της "Εργαζόμενης Ρωσίας", Βλαντίμιρ Γκριγκόριεφ, στην οποία τονίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η κοινωνικοοικονομική πολιτική της οδήγησαν στην καταστροφική κρίση τα ορυχεία και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Την περίοδο των "μεταρρυθμίσεων" οι ανθρακωρύχοι ποτέ δεν πήραν έγκαιρα τους μισθούς τους. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος πείνας. Ο Γκριγκόριεφ είπε στο "Ρ" ότι θα ζητήσει από την Κρατική Δούμα να εξετάσει το θέμα της κρίσιμης κατάστασης του τομέα εξόρυξης άνθρακα και της στήριξης των αιτημάτων των ανθρακωρύχων.

ΠΕΚΙΝΟ
Τραγικός απολογισμός έκρηξης σε ανθρακωρυχείο

ΠΕΚΙΝΟ.-

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των νεκρών ανθρακωρύχων, που ανασύρονται από τα συντρίμμια του ορυχείου, στο οποίο την περασμένη βδομάδα σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη εξαιτίας διαρροής αερίου. Από τα συντρίμμια του ορυχείου, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ντατόνγκ της επαρχίας Σάνζι στη βόρεια Κίνα, έχουν, ήδη, ανασυρθεί νεκροί 114 ανθρακωρύχοι. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς δεν έχει, ακόμα, διευκρινιστεί πόσοι ανθρακωρύχοι βρίσκονταν στο ορυχείο τη στιγμή της έκρηξης.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αντεργατικός νόμος

ΣΕΟΥΛ.-

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας πρότεινε χτες νέο εργατικό νόμο, στο οποίο όμως έχουν αντιταχθεί οι εργατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με το νόμο αυτό, αυξάνονται οι ώρες εργασίας μέχρι και 56 ώρες τη βδομάδα (μέχρι τώρα ήταν 44 ώρες τη βδομάδα), οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απολύουν αυθαίρετα τους εργάτες τους χωρίς την έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα πρέπει να πληρώνονται από τα μέλη τους και όχι από την επιχείρηση στην οποία εργάζονται, ενώ παράλληλα επιτρέπεται πλέον η ενεργός δράση των εργατικών σωματείων στην πολιτική ζωή, καθώς επίσης και η δημιουργία ένωσης των καθηγητών το 1999.

Η Εθνική Ομοσπονδία των Δημοκρατικών Εργατικών Ενώσεων σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως ο συγκεκριμένος νόμος είναι κατώτερος των προσδοκιών τους και καλεί τα περίπου 500.000 μέλη του σε ψηφοφορία την ερχόμενη βδομάδα για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε απεργία.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Λι Σοο - σανγκ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση τόνισε ότι γνωρίζει πως ο εργατικός νόμος δε θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές, αλλά πρόσθεσε ότι έχει σχεδιαστεί ώστε να βρεθεί η πολιτική της χώρας σε ό,τι αφορά τα εργατικά θέματα σε διεθνές επίπεδο.

ΙΤΑΛΙΑ
Λαϊκή δυσφορία και πολιτική αστάθεια

ΡΩΜΗ. -

Τα μέτρα λιτότητας, οι περικοπές και η αύξηση της φορολογίας έχουν προκαλέσει τη λαϊκή δυσφορία στην Ιταλία, και έτσι έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν πως υπάρχει μια ασταθής πολιτική κατάσταση στη χώρα και προσθέτουν ότι πιθανώς να υπάρξει και η πτώση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι και να δημιουργηθεί μια οικουμενική κυβέρνηση την ερχόμενη άνοιξη.

Στις δυσκολίες και τα προβλήματα του Ιταλού πρωθυπουργού έρχεται να προστεθεί η συνεχιζόμενη κριτική όχι μόνο από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, αλλά και από τους ίδιους τους εταίρους της κυβέρνησής του. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει αν στις 15 Γενάρη αποφασιστεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα, η παραπομπή του σε δίκη με την κατηγορία της υπεξαίρεσης για την πώληση της βιομηχανίας τροφίμων "CIRIO".

Αν, τελικά, παραπεμφθεί σε δίκη τότε αυτό θα είναι το καίριο πλήγμα. Γι' αυτό ο ηγέτης της "Φόρτσα, Ιτάλια" και πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προβλέπει την πτώση του Πρόντι. Δίνοντας ένα περιθώριο χρόνου για διαβουλεύσεις χρονολογεί για τον Μάρτη τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης.

"Το Μάρτη, ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση Πρόντι θα έχει πέσει. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να δημιουργήσουμε μια οικουμενική κυβέρνηση με όλες τις δυνάμεις για την αναγέννηση της χώρας και την αναθεώρηση του Συντάγματος", δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.

ΡΩΣΙΑ
Εσωτερικές αντιπαραθέσεις

ΜΟΣΧΑ.-

Η απομάκρυνση του διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας στρατηγού Βλαντίμιρ Σεμιόνοφ, με την αδιευκρίνιστη ακόμα κατηγορία περί παράβασης καθήκοντος και για "πράξεις ασυμβίβαστες με το αξίωμά του", έχει προκαλέσει την αντιπαράθεση Κρεμλίνου και υπουργείου Αμυνας. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Αμυνας Ιγκορ Ροντιόνοφ ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν διέψευσε ότι ο Πρόεδρος υπέγραψε σχετικό διάταγμα, τονίζοντας ότι συμφώνησε με το αίτημα του υπουργού Αμυνας, να παύσει προσωρινά τον Σεμιόνοφ, ώσπου να εξεταστούν οι κατηγορίες από την προεδρική επιτροπή για τους διορισμούς στρατιωτικών. Από τη μεριά του, ο Σεμιόνοφ δήλωσε στην εφημερίδα "Ιζβέστια" ότι κλήθηκε την Παρασκευή από τον Ροντιόνοφ, ο οποίος του είπε ότι απομακρύνεται, γιατί υπάρχουν σοβαρές πληροφορίες για ακαθόριστες "εμπορικές δραστηριότητες" της γυναίκας του, η οποία εργάζεται στην εταιρία κατασκευής ελικοπτέρων "Ροσβερτόλ". Ωστόσο, συγκεκριμένη κατηγορία κατά του Σεμιόνοφ δεν έχει απαγγελθεί ως τα τώρα. Σημειώνουμε ότι ο στρατηγός ήταν επικεφαλής του στρατού ξηράς από το 1991, όπου είχε διαδεχτεί τον στρατηγό Βαλεντίν Βαρένικοφ, ο οποίος είχε αντιταχθεί στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τον Αύγουστο του 1991.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Αποσύρεται η υποψηφιότητα Γκάλι

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Η Αίγυπτος απέσυρε την υποστήριξή της από την υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία του νυν Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι. Οπως έγινε γνωστό από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, η απόφαση αυτή κατέστη αναγκαία, μετά από την επίμονη άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποδεχτούν την υποψηφιότητα Γκάλι, την άσκηση "βέτο" και την απειλή τους περί αποχώρησης από τα Ηνωμένα Εθνη.

Ανώτερες διπλωματικές πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη υποστήριζαν ότι εντός των επόμενων ημερών ο Μπούτρος Γκάλι θα υποβάλει και επισήμως την παραίτησή του. Βέβαια, οι αφρικανικές χώρες εμφανίζονται αποφασισμένες να επιμείνουν στη θέση τους για εκλογή στη θέση του Γενικού Γραμματέα εκπροσώπου της αφρικανικής ηπείρου, υποστηρίζοντας ότι η ήπειρός τους είναι η μόνη που δεν έχει εκπροσωπηθεί δύο τετραετίες στην ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού. Ως επικρατέστερος για τη διαδοχή του Γκάλι φέρεται ο στενός συνεργάτης του, Κόφι Ανάν, από την Γκάνα, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν αναπληρωτής ΓΓ.

ΒΙΡΜΑΝΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών

ΡΑΝΓΚΟΥΝ.-

Δυναμική παρουσία στους δρόμους της πρωτεύουσας της Βιρμανίας, Ρανγκούν, έκαναν χτες χιλιάδες φοιτητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου, στέλνοντας μηνύματα διαμαρτυρίας κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης που κυβερνά τη χώρα.Οι φοιτητές ξεκίνησαν την πορεία τους από το κτίριο του Τεχνολογικού Ινστιτούτου, κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη σχολή. Στη συνέχεια, διαδήλωσαν στους δρόμους του Ρανγκούν σταματώντας, για λίγη ώρα, έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Πολλοί από τους φοιτητές φώναζαν συνθήματα υπέρ της ελευθερίας του λόγου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλοι από τους νεαρούς φώναζαν συνθήματα κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης και της αστυνομικής βίας. Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία εκτιμούσαν ότι η χτεσινή φοιτητική κινητοποίηση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων δέκα χρόνων καιστη διάρκειά της συνελήφθη άγνωστος αριθμός νεαρών διαδηλωτών. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν αστυνομικούς να οδηγούν ορισμένους από τους συλληφθέντες φοιτητές σε φορτηγά, λέγοντας στους δημοσιογράφους πως δεν ασκήθηκε βία κατά των νεαρών.

Ο συνταγματάρχης Κιαν Γουίν, υποδιευθυντής της στρατιωτικής "μηχανής" πληροφοριών, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα της διαδήλωσης "με λεπτότητα", ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τη νεανική κινητοποίηση "καθοδηγούμενη από παράνομα πολιτικά κόμματα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ