ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Πολλαπλασιάζονται τα μπλόκα

Απτόητοι οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζουν τον αγώνα τους, ενώ νέα μπλόκα προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα. Με εισαγγελέα απαντά η κυβέρνηση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Διευρύνεται το μέτωπο της οργής στη Μακεδονία και τη Θράκη. Κάθε μέρα στήνονται και νέα μπλόκα, ενώ ενισχύονται τα παλιά. Πληθαίνουν οι αγρότες που αψηφώντας τις άσχημες καιρικές συνθήκες, τη βροχή και το τσουχτερό κρύο κατεβαίνουν στους δρόμους και παρατάσσουν τα αγροτικά τους μηχανήματα και τα τρακτέρ δίπλα στα εκατοντάδες άλλα που έχουν στηθεί στους δρόμους. Στην Ημαθία,την Πιερία,την Πέλλα,τις Σέρρες,τη Ροδόπη,τον Εβρο και τη Θεσσαλονίκη οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να δικαιωθούν. Να μην παρασυρθούν από τις υπονομευτικές τακτικές που, ήδη, εκδηλώνονται ανοιχτά, σε διάφορες περιοχές από αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικούς πολιτευτές που δραστηριοποιούνται διασπαστικά με κεντρική κομματική εντολή.

Μετά την Ημαθία, την Πιερία, την Πέλλα, τις Σέρρες, τον Εβρο και τη Θεσσαλονίκη, χτες μπήκαν στον αγώνα και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ροδόπης,ενώ σήμερα αναμένεται να βγουν στους δρόμους και οι αγρότες της Δράμας.Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κοζάνης χτες το πρωί πραγματοποίησαν συλλαλητήριο και απέκλεισαν συμβολικά τον οδικό κόμβο στην έξοδο της πόλης για Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε πολιορκία βρίσκεται και ο νομός Θεσσαλονίκης, αφού τα μπλόκα των αγροτών διευρύνονται σχεδόν σε όλες τις περιοχές, με εξαίρεση την έξοδο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στην Αν. Θεσσαλονίκη υπάρχει μόνο ένα μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια (Γεωργική Σχολή) στο δρόμο για το αεροδρόμιο, το οποίο ενισχύεται με νέες δυνάμεις, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους παραταγμένα στη γύρω περιοχή. Μέχρι χτες η κυκλοφορία προς το αεροδρόμιο γινόταν από παρακαμπτήριες οδούς. Οι αγρότες της Ανατολικής υπαίθρου φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν και στον αποκλεισμό των παρακαμπτηρίων. Στην κατεύθυνση αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχόμενου, που ουσιαστικά θα σημάνει τον αποκλεισμό του αεροδρομίου από κάθε πρόσβαση, ενισχύονται και οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή από το πρωί της Δευτέρας. Χτες αργά το βράδυ οι αγρότες έκλεισαν την αερογέφυρα της Θέρμης αποκλείοντας την κίνηση για Χαλκιδική.

Στο μεταξύ νέα διάσταση παίρνει η αγροτική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη μετά τη χτεσινή διωκτική παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Χ. Δράκος παρήγγειλε την άσκηση δίωξης κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών.Ο εισαγγελέας Π. Γιαννάκης που ανέλαβε την υπόθεση ζήτησε από την Τροχαία να γίνει καταγραφή των αριθμών των τρακτέρ που εμποδίζουν την κυκλοφορία σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου του νομού Θεσσαλονίκης, προκειμένου στην πορεία να σχηματιστούν δικογραφίες σε βάρος των αγροτών. Επίσης δόθηκε εντολή στην Αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις σε περίπτωση που οι αγρότες επιχειρήσουν τον πλήρη αποκλεισμό του αεροδρομίου.

Παρά την προσπάθεια εκφοβισμού οι αγρότες της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν ανυποχώρητοι. Η Εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών στη Γέφυρα των Μαλγάρων είναι αποκλεισμένη με περισσότερα από 600 τρακτέρ. Επίσης μπλόκα υπάρχουν στη γέφυρα του Λουδία και στη Χαλκηδόνα.Ιδιαίτερο αίτημα των αγροτών της περιοχής είναι η ενίσχυση τους εισοδήματος των ρυζοπαραγωγών με 30 δραχμές στο κιλό και η αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων από 250.000 σε 350.000 στρέμματα. Στα μπλόκα της Θεσσαλονίκης περιόδευσε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των αγροτών και τους κάλεσε να μην ακούν τις φωνές όσων σκόπιμα προσπαθούν να τους απομονώσουν από τον συντονισμένο αγώνα με τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλία και όλη την Ελλάδα.

Στον Εβρο

Στον Εβρο έχουν κλείσει τα σύνορα για Βουλγαρία και Τουρκία. Οι αγρότες εκτός από το μπλόκο στη Γέφυρα του Ερυθροποτάμου στο Διδυμότειχο που αποκλείει την πρόσβαση προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χτες έστησαν μπλόκα στη γέφυρα του Μαϊστρου (1ο χιλ Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας) προς το αεροδρόμιο και στο Αρδάνιο (33ο χιλ Αλεξ. - Ορεστ.) στο δρόμο για το Τελωνείο Κήπων.

Ροδόπη

Οι αγρότες της επαρχίας Σαππών απέκλεισαν συμβολικά χτες μέχρι το μεσημέρι το δρόμο Αλεξανδρούπολης - Κομοτηνής στο ύψος της Κοινότητας Μέστης. Παράλληλα αγρότες από άλλες περιοχές του νομού Ροδόπης έστησαν μπλόκα στη Γέφυρα του Πόρτο Λάγος και στη Γέφυρα του Πολύανθου αποκλείοντας τον νομό και από τη μεριά της Ξάνθης.

Σέρρες

Κλειστή παραμένει η γέφυρα του Στρυμόνα στο 100ό χιλιόμετρο του δρόμου Θεσσαλονίκης - Καβάλας, ενώ χτες αναπτύχθηκαν μπλόκα στο Στρυμονικό, στη γέφυρα Πετριτσίου και στη διασταύρωση Ν. Σουλίου. Εκλεισε δηλαδή κάθε σημείο του εθνικού οδικού δυκτίου προς το τελωνείο του Προμαχώνα,την Καβάλα και τη Δράμα.

Ημαθία

Νέα μπλόκα στήθηκαν και στην Ημαθία. Παραμένουν στο 58ο χιλ. της Παλιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κατερίνης έξω από το χωριό Κυψέλη, στο Κλειδί (32ο χιλ. Νέας Ε.Ο. Θεσ/νίκης - Βέροιας). Στην παλιά Εθνική Οδό Θεσ/νίκης - Βέροιας στο χωριό Βρυσάκι (52ο χιλ), στα Καβάσιλα (55ο χιλ) και στη Γέφυρα 66 (68ο χιλ). Χτες στήθηκαν νέα μπλόκα στην είσοδο του Μακροχωρίου (Βέροια - Θεσσαλονίκη) και στην Ε.Ο. Βέροιας - Νάουσας - Εδεσσας στη γέφυρα των Σφαγείων και στη διασταύρωση των Μονόσπιτων. Επίσης σε δύο σημεία της Ν.Ε.Ο. Θεσ/νίκης - Βέροιας στο 61ο χιλ. (γέφυρα Πολυπλάτανου) και στο 32ο χιλ.

Στην Πέλλα ενισχύεται το μπλόκο των αγροτών στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Εδεσσας - Φλώρινας στο ύψος των Γιαννιτσών.

Τέλος, στην Πιερία ο εθνικός δρόμος Αθηνών - Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστός από τα μπλόκα των αγροτών σε δύο σημεία. Στο 429ο χιλ στην περιοχή Βαρυκό και στο 469ο χιλ στη γέφυρα Αιγινίου.

Μπλόκο απ' άκρη σ' άκρη

Αποκλεισμένη από όλες τις πλευρές είναι από χτες η Πελοπόννησος, μετά τα νέα μπλόκα που στήθηκαν σε πολλά σημεία. Μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθήνας - Πάτρας στον κόμβο Μεγανίτη από τη Συντονιστική Επιτροπή αγροτών της Αιγιάλειας και τον αποκλεισμό του δρόμου Πύργου - Καλαμάτας στο ύψος των Κρεσταίνων από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, μια σειρά Συντονιστικές Επιτροπές πήραν τη σκυτάλη. Αγρότες της Αχαϊας απέκλεισαν τη λεωφόρο 111, δηλαδή το δρόμο που συνδέει την Πάτρα με την Τρίπολη, αποκλείοντας έτσι κάθε προσπέλαση προς την Πελοπόννησο, ενώ άλλοι έκλεισαν την Εθνική οδό Πάτρας - Πύργου στο ύψος του χωριού Λάππα. Με μια πρωτοφανή μαζικότητα και αποφασιστικότητα οι αγρότες δηλώνουν αμετακίνητοι, αν δε δικαιωθούν και κλείνουν τα αυτιά τους στις κυβερνητικές σειρήνες, αλλά και τις προσπάθειες σπίλωσης του αγώνα τους. Μάλιστα, σε πολλά σημεία των αποκλεισμών είναι σημαντική η συνεργασία και η βοήθεια, που παρέχεται σε ασθενείς ή άτομα με ειδικά προβλήματα.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες τα μπλόκα συνεχώς πυκνώνουν, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αλληλεγγύη των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι προσφέρουν ό,τι μπορούν: ψωμί, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να αντιμετωπιστεί το κρύο και η βροχή. Δείγμα της αποφασιστικότητας και του ενθουσιασμού που επικρατεί είναι και τα μέτρα διασκέδασης στα μπλόκα, καθώς χτες στους αγρότες της Αιγιάλειας έγινε προβολή ταινίας, ενώ σήμερα προετοιμάζεται συναυλία με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών.

Ασφαλώς, έξω από τις κινητοποιήσεις δεν μπορούσε να μείνουν και οι αγρότες της Ζακύνθου, οι οποίοι απέκλεισαν τη νομαρχία και τους παρακείμενους δρόμους, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών της Μεσσηνίας καλεί τους αγρότες της περιοχής σε συγκέντρωση και μπλόκο στην περιοχή Ασπρόχωμα την Πέμπτη.

Στη Βοιωτία

Τρία μπλόκα έχουν στήσει οι αγρότες της Βοιωτίας. Οι αγρότες της Λιβαδειάς από την πρώτη μέρα προχώρησαν στην κατάληψη της νομαρχίας και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν, αποκλείοντας το δρόμο στη διασταύρωση του Αϊ Γιάννη. Τη διασταύρωση του Αϊ Γιώργη έχουν καταλάβει οι αγρότες από τα γύρω χωριά Ρωμέικο Αϊ Γιώργη και.... το τρίτο μπλόκο έχει στηθεί με απόφαση της Ομοσπονδίας επίσης, στα Βάγια.

Δυτική Ελλάδα

Οι αγρότες της Πρέβεζας άνοιξαν το δικό τους μπλόκο στην παραλία της Πρέβεζας. Εκλεισαν το λιμάνι της πόλης, διακόπτοντας έτσι και το πέρασμα από το Ακτιο με φέρι-μπόουτ. Οι αγρότες από τα χωριά Θεσπρωτικό, Ωρωπό Ριζοβούνι και Τύρια, απέκοψαν στη θέση Στεφάνι το πέρασμα για τον νομό Ιωαννίνων από την Πρέβεζα. Ανυποχώρητοι παραμένουν στη "θέση" τους και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι από τη Δευτέρα έκλεισαν την Εθνική Αντιρρίου - Αγρινίου - Ιωαννίνων, σε δύο σημεία στη γέφυρα του Εύηνου και στη γέφυρα της Σφήνας (Κυψέλη).

Μαζί με τους υπόλοιπους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, οι Αρτινοί αγρότες που έχουν στήσει το δικό τους μπλόκο στη Γέφυρα Καλόγηρου, δίνουν το δικό τους "παρών", ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που θέλει την αγροτιά στο περιθώριο και τα προϊόντα του μόχθου τους να πετιούνται στις χωματερές.

Σε διατεταγμένη αποστολή οι κυβερνητικοί βουλευτές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχωρώντας χτες σε μια επίδειξη αδιαλλαξίας δήλωσε ότι "η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, αυτή την πορεία, θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να τη διαπραγματευτούμε έναντι οποιουδήποτε θέματος και οποιουδήποτε αιτήματος, όσο δίκαιο και αν είναι αυτό" (!). Προκειμένου να μην αφήσει καμία αμφιβολία για το τι εννοεί, πρόσθεσε: "Πρέπει, λοιπόν, όλα τα αιτήματα των κοινωνικών στρωμάτων και ομάδων, να εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο της πορείας της χώρας" (!).

Η αντιμετώπιση του αγώνα των αγροτών θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της διευρυμένης κυβερνητικής επιτροπής, μετά το τέλος της οποίας αναμένεται να κάνει δηλώσεις ο Κ. Σημίτης.

Ο κομματικός μηχανισμός με επικεφαλής τον γραμματέα της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδη εντείνει τις προσπάθειές του με πρώτο στόχο να πειθαναγκαστούν τα μέλη και οπαδοί του ΠΑΣΟΚ να φύγουν από τα οδοφράγματα και να αποδυναμωθεί η κινητοποίηση. Χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Χ. Τρικούπη με τη συμμετοχή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τη Θεσσαλία.

Μετά τη σύσκεψη ο Κ. Σκανδαλίδης "κάρφωσε" τους παριστάμενους βουλευτές Θεσσαλίας του ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας, ουσιαστικά, "προβληματική" τη δημόσια εμφάνισή τους, πλέον, σε περιοχές κοντά στα μπλόκα των αγροτών, αφού όπως είπε: "Ολοι θα υπερασπιστούμε την κυβερνητική πολιτική"! Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να υπονομεύσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Συμπαράσταση

Ολοένα και περισσότερες δηλώσεις συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα των αγροτών, έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες. Ετσι, κάλεσμα προς όλους τους οικοδόμους να συμμετάσχουν στα κατά τόπους μπλόκα των αγροτών, απευθύνει η Ενωση Οικοδόμων Αγρινίου.Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τους "αγωνιζόμενους αγρότες" και εκφράζει "τη συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματά τους", μιας και "ο αγώνας του μαχόμενου φιλειρηνικού κινήματος συνδέεται με τον αγώνα τους, για την ανατροπή της βάρβαρης "νέας τάξης πραγμάτων"". Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΟΣΝΙΕ), τονίζει σε ανακοίνωσή της: "Ο αγώνας είναι κοινός, σήμερα χρειάζονται και τα "μπλόκα" της εργατικής τάξης, η νίκη της αγροτιάς θα είναι και δική μας". Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των αγροτών, ενώ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν δυναμικά στα μπλόκα.

Ανακοινώσεις συμπαράστασης εξέδωσαν επίσης: Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Χοιρείου Κρέατος,η Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελουργικών Προϊόντων ΣΥΝΠΕ,ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Ηρακλείου,η ΕΛΜΕ Κοζάνης,η Πανελλήνια Ενωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ), ο Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Πάτρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ