Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπλόκο απ' άκρη σ' άκρη

Αποκλεισμένη από όλες τις πλευρές είναι από χτες η Πελοπόννησος, μετά τα νέα μπλόκα που στήθηκαν σε πολλά σημεία. Μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθήνας - Πάτρας στον κόμβο Μεγανίτη από τη Συντονιστική Επιτροπή αγροτών της Αιγιάλειας και τον αποκλεισμό του δρόμου Πύργου - Καλαμάτας στο ύψος των Κρεσταίνων από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, μια σειρά Συντονιστικές Επιτροπές πήραν τη σκυτάλη. Αγρότες της Αχαϊας απέκλεισαν τη λεωφόρο 111, δηλαδή το δρόμο που συνδέει την Πάτρα με την Τρίπολη, αποκλείοντας έτσι κάθε προσπέλαση προς την Πελοπόννησο, ενώ άλλοι έκλεισαν την Εθνική οδό Πάτρας - Πύργου στο ύψος του χωριού Λάππα. Με μια πρωτοφανή μαζικότητα και αποφασιστικότητα οι αγρότες δηλώνουν αμετακίνητοι, αν δε δικαιωθούν και κλείνουν τα αυτιά τους στις κυβερνητικές σειρήνες, αλλά και τις προσπάθειες σπίλωσης του αγώνα τους. Μάλιστα, σε πολλά σημεία των αποκλεισμών είναι σημαντική η συνεργασία και η βοήθεια, που παρέχεται σε ασθενείς ή άτομα με ειδικά προβλήματα.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες τα μπλόκα συνεχώς πυκνώνουν, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αλληλεγγύη των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι προσφέρουν ό,τι μπορούν: ψωμί, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να αντιμετωπιστεί το κρύο και η βροχή. Δείγμα της αποφασιστικότητας και του ενθουσιασμού που επικρατεί είναι και τα μέτρα διασκέδασης στα μπλόκα, καθώς χτες στους αγρότες της Αιγιάλειας έγινε προβολή ταινίας, ενώ σήμερα προετοιμάζεται συναυλία με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών.

Ασφαλώς, έξω από τις κινητοποιήσεις δεν μπορούσε να μείνουν και οι αγρότες της Ζακύνθου, οι οποίοι απέκλεισαν τη νομαρχία και τους παρακείμενους δρόμους, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών της Μεσσηνίας καλεί τους αγρότες της περιοχής σε συγκέντρωση και μπλόκο στην περιοχή Ασπρόχωμα την Πέμπτη.

Στη Βοιωτία

Τρία μπλόκα έχουν στήσει οι αγρότες της Βοιωτίας. Οι αγρότες της Λιβαδειάς από την πρώτη μέρα προχώρησαν στην κατάληψη της νομαρχίας και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν, αποκλείοντας το δρόμο στη διασταύρωση του Αϊ Γιάννη. Τη διασταύρωση του Αϊ Γιώργη έχουν καταλάβει οι αγρότες από τα γύρω χωριά Ρωμέικο Αϊ Γιώργη και.... το τρίτο μπλόκο έχει στηθεί με απόφαση της Ομοσπονδίας επίσης, στα Βάγια.

Δυτική Ελλάδα

Οι αγρότες της Πρέβεζας άνοιξαν το δικό τους μπλόκο στην παραλία της Πρέβεζας. Εκλεισαν το λιμάνι της πόλης, διακόπτοντας έτσι και το πέρασμα από το Ακτιο με φέρι-μπόουτ. Οι αγρότες από τα χωριά Θεσπρωτικό, Ωρωπό Ριζοβούνι και Τύρια, απέκοψαν στη θέση Στεφάνι το πέρασμα για τον νομό Ιωαννίνων από την Πρέβεζα. Ανυποχώρητοι παραμένουν στη "θέση" τους και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι από τη Δευτέρα έκλεισαν την Εθνική Αντιρρίου - Αγρινίου - Ιωαννίνων, σε δύο σημεία στη γέφυρα του Εύηνου και στη γέφυρα της Σφήνας (Κυψέλη).

Μαζί με τους υπόλοιπους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, οι Αρτινοί αγρότες που έχουν στήσει το δικό τους μπλόκο στη Γέφυρα Καλόγηρου, δίνουν το δικό τους "παρών", ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που θέλει την αγροτιά στο περιθώριο και τα προϊόντα του μόχθου τους να πετιούνται στις χωματερές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ