Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στην παιδεία
  • Πορεία αύριο των μαθητών στο υπουργείο Παιδείας
  • Απεργούν στις 11, 12, 13 του Δεκέμβρη οι καθηγητές και ακολουθούν στις 16 και 17 οι δάσκαλοι

"Μπλόκα" αντίστασης ενάντια στην πολιτική λιτότητας, που προμηνύει ακόμα μεγαλύτερα δεινά για την παιδεία, υψώνουν δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές και σπουδαστές, που προχωρούν το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού.

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί προχωρούν σε 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Δεκέμβρη 1996 μετά από απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ. Στις 16 Δεκέμβρη οι δάσκαλοι θα πραγματοποιήσουν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας και τη δεύτερη μέρα το ΔΣ της ΔΟΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ. Το βράδυ της ίδιας μέρας συγκαλούνται γενικές συνελεύσεις των συλλόγων όλης της χώρας, προκειμένου να αποφασίσουν τη συνέχιση της απεργίας μετά τις γιορτές. Το ΔΣ της ΔΟΕ αναμένεται να συνεδριάσει στο τέλος της βδομάδας προκειμένου να διαμορφώσει συγκεκριμένη πρόταση για μετά τις γιορτές.

Στο μεταξύ, χτες πραγματοποιήθηκε η Ολομέλεια των προέδρων διδασκαλικών συλλόγων της χώρας, όπου φάνηκε η αγωνιστική διάθεση του κλάδου και έγιναν προτάσεις για κινητοποιήσεις. Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" πρότεινε 48ωρη απεργία στις 17 και 18 Δεκέμβρη με συμμετοχή στα συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ την πρώτη μέρα της απεργίας. Για τη δεύτερη μέρα πρότεινε έκτακτες γενικές συνελεύσεις των συλλόγων προκειμένου να εγκριθεί πρόταση για παραπέρα κλιμάκωση με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ανά βδομάδα από 15.1.1997 και Ολομέλεια των προέδρων στις 21.12.1996 για να επικυρώσουν την παραπέρα αγωνιστική πορεία. Οι εκπρόσωποι της ΔΕΕ δηλώνουν ότι η παράταξη θα στηρίξει το απεργιακό πρόγραμμα που αποφασίστηκε με όλες της τις δυνάμεις και θα υποστηρίξει μέσα από τις κινητοποιήσεις τα αιτήματα που προβάλλει η ΔΕΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την αποκέντρωση της παιδείας και στην κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ενάντια στο νέο μισθολόγιο, στη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και την άρση της μονιμότητας, για την ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό κ.ά.

Ηδη, οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποφάσισαν τριήμερη πανελλαδική απεργία στις 11, 12, και 13 Δεκέμβρη και απεργία διαρκείας μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα εισηγηθεί η απεργία διαρκείας να ξεκινήσει και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αν η κυβέρνηση προωθήσει για ψήφιση το νέο μισθολόγιο νωρίτερα.

Μαθητές - σπουδαστές

Με κύριο αίτημα την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% οι μαθητές της Αθήνας πραγματοποιούν συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη. Οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11 πμ στα Προπύλαια και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται κατόπιν απόφασης πολλών 15μελών συμβουλίων γυμνασίων και λυκείων της Αθήνας, ενώ και σήμερα πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις στα σχολεία για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.

Κινητοποίηση πραγματοποιούν στις 12.12.1996, ώρα 8 μμ στην πλατεία Κάνιγγος, και οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων της Αθήνας, διεκδικώντας αναβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης.

Στις 12.12.1996, στις 11 πμ, οι σπουδαστές της Αθήνας πραγματοποιούν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας, έπειτα από απόφαση του ΚΣ της ΕΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ