Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ Δ. ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΙΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΑ
Προχωρούμε ολοταχώς

- Πότε θα "σταματήσουν" οι συνταξιούχοι τις κινητοποιήσεις;

- Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον. Θα 'λεγα πως οι απόμαχοι της δουλιάς είναι προετοιμασμένοι ψυχικά να αποδείξουν, για μια ακόμα φορά, πως δεν είναι και απόμαχοι της ζωής. Ανήκουμε σε εκείνη τη γενιά που πολέμησε το φασισμό στην πατρίδα μας και έμαθε να αγωνίζεται και να κατακτά.

Να κατακτά αυτά που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Κοινωνική Ασφάλιση και να αφήσουν παρακαταθήκη στις ερχόμενες γενιές τα ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα.

- Και η κυβέρνηση μιλά για κοινωνικό κράτος, στο οποίο θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

- Αυτή η φιλολογία - επενδυμένη μάλιστα με κεντροαριστερές κορόνες - δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες των συνταξιούχων, που βιώνουν τον πιο βάρβαρο και απάνθρωπο αποκλεισμό.

Είναι η απάνθρωπη πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής, που υποτάσσεται στις εντολές των Βρυξελλών.

Σ' αυτή την προσβλητική για την Τρίτη Ηλικία πολιτική θα απαντήσουν οι συνταξιούχοι όλης της χώρας με τις πανελλαδικές τους κινητοποιήσεις στις 10 Δεκέμβρη 1996.

- Πού βρίσκεται η προετοιμασία;

- Τις πανελλαδικές συγκεντρώσεις οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων Ελλάδας, η οποία εκπροσωπεί τα 1,3 εκατομμύρια των συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, των Τραπεζών και του Δημοσίου.

Υπάρχει μια έντονη προετοιμασία. Πραγματοποιήσαμε σήμερα (σ. σ. χτες) στην Αθήνα επιτυχημένη σύσκεψη των ΔΣ των συνταξιουχικών σωματείων. Εκεί όλοι οι συνάδελφοι εξέφρασαν την ανάγκη ότι θα πρέπει οι αγώνες να συνεχιστούν και να ενταθούν. Εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των αγροτών και εκδώσαμε ψήφισμα. Εχουμε έρθει σε επαφή με όλες τις πόλεις και προχωρούμε ολοταχώς.

- Τι σηματοδοτεί ο αγώνας των αγροτών, στους οποίους εκφράζετε την αλληλεγγύη σας;

- Οι αγρότες αποτελούν το 20% του ελληνικού πληθυσμού. Αλλο τόσο ποσοστό αποτελούν και οι συνταξιούχοι - συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών συνταξιούχων.

Γι' αυτό και ο αγώνας των αγροτών δεν είναι μόνο δικός τους, αλλά αφορά όλο το λαό. Οι αγρότες οδηγούνται στο ξεκλήρισμα και αν μειωθεί η αγροτιά στο ήμισυ, θα υπάρξουν γενικότερες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία. Ετσι, κι εμείς, και από άποψη ταξικής αλληλεγγύης εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους αγρότες. Αύριο (σ. σ. σήμερα) συνέρχεται η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ. Στη σύσκεψη των σωματείων καλέσαμε τη ΓΣΕΕ να προχωρήσει σε νέα αγωνιστική κινητοποίηση. Θεωρούμε ότι μαζί με την ΑΔΕΔΥ στις 17.12.1996 πρέπει να κατέβει και η ΓΣΕΕ, ώστε να δώσουμε μια νέα αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση.

Αύριο (σ. σ. σήμερα) συνέρχεται η ΣΕΑ, που θα καθορίσει τις παραπέρα ενέργειές μας.

Για μας είναι αδιαπραγμάτευτη η επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη ή με το 80% του μισθού. Ζητάμε αυξήσεις που θα εξασφαλίζουν την αγοραστική δύναμη των συντάξεών μας, αφορολόγητο εισόδημα στα 2 εκατ. δραχμές, τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων και μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα από 25% σε 10%.

Ζητάμε τέλος πάντων πίσω τα κλεμμένα. Αυτά που μας έκλεψε η ΝΔ και αρνείται να μας δώσει πίσω το ΠΑΣΟΚ.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ