Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δύσκολες ώρες στην Ξάνθη

Μεγάλες πλημμύρες και στη Λέσβο

Δύσκολες ώρες συνεχίζουν να περνούν οι κάτοικοι του Νομού Ξάνθης, καθώς η κατακλυσμιαία βροχή του Σαββάτου κατέστρεψε τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εκατοντάδες νοικοκυριά, καταστήματα, βιοτεχνίες, δίκτυα υποδομών και το οδικό δίκτυο. Ετσι, το μέλλον της υποβαθμισμένης αυτής ακριτικής περιοχής γίνεται ακόμη πιο αβέβαιο. Στον κάμπο της Ξάνθης, αλλά και σε κάποιες ορεινές κοινότητες, οι άνθρωποι μέσα από τις λάσπες συνέχισαν και χτες να μαζεύουν ό,τι έχει μείνει από το νοικοκυριό και τη σοδειά τους. Οι ζημιές ανέρχονται σε δισεκατομμύρια, δήλωσε χτες ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φ. Πετσάλνικος.

Ακόμη υπάρχουν περιοχές του νομού που παραμένουν αποκομμένες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεφωνικό δίκτυο. Επίσης διακοπές στις επικοινωνίες, λόγω των καταρρακτωδών βροχών, σημειώθηκαν σε ορισμένες περιοχές των Νομών Δράμας και Καβάλας. Οι κοινότητες της Ξάνθης που έπαθαν τις περισσότερες ζημιές είναι η Γενισέα, το Πόρτο Λάγος και στην ορεινή περιοχή η Μύκη και ο Εχίνος. Οι δρόμοι των δύο τελευταίων κοινοτήτων ήταν σκεπασμένοι και χτες από τόνους χωμάτων, αλλά και κορμούς δέντρων. Ολα τα σπίτια και μαγαζιά που βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι πλημμύρισαν, ενώ κάτω από τόνους λάσπης είναι θαμμένα πολλά αυτοκίνητα.

Κλειστή θα μείνει για αρκετό διάστημα η σιδηροδρομική γραμμή Ξάνθης - Κομοτηνής, λόγω κατάρρευσης γέφυρας στο 8ο χιλιόμετρο. Οι 7 τραυματίες που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Ξάνθης είναι εκτός κινδύνου.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κρατική μηχανή "βρίσκεται στο πόδι". Τα μόνα, όμως, συνεργεία που παρουσιάστηκαν στο νομό από την πρώτη στιγμή ήταν αυτά της ΔΕΗ. Το σχέδιο "Ξενοκράτης" για δύο εικοσιτετράωρα βρίσκονταν στα χαρτιά.

Οπως διαπίστωσε χτες κλιμάκιο της ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ, που επισκέφθηκε τα Πομακοχώρια, η κατάσταση στις ορεινές κοινότητες είναι απελπιστική. "Στα χωριά Μύκη και Εχίνος έχουν καταστραφεί τα πάντα κατά μήκος του ποταμού", λέει ο γραμματέας της ΚΟ Ξάνθης. "Το νερό είχε ανέβει στο 1,5 μέτρο μέσα στα σπίτια. Στον Εχίνο καταστράφηκε, πέραν των άλλων, το δίκτυο ύδρευσης και οι κάτοικοι πίνουν νερό επικίνδυνο. Οι περιοχές αυτές όμως, όπως πάντα, ήταν και αυτή τη φορά οι πιο παραμελημένες".

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δώσει ένα επίδομα 200.000 δραχμών, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης δήλωσε ότι μετά την καταγραφή θα ανακοινωθεί δέσμη μέτρων για τους πλημμυροπαθείς.

Ο Φ. Πετσάλνικος, αναφερόμενος στις πληροφορίες για κίνδυνο πλημμυρών στο Νέστο και τον Εβρο, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη Βουλγαρία, δήλωσε ότι, όσον αφορά το Νέστο, ελπίζει ότι δε θα σημειωθούν πλημμύρες, ενώ για τον Εβρο είπε ότι οι φορείς έχουν προμηθευτεί ειδικά μηχανήματα καθαρισμού των τάφρων.

Στη Λέσβο

Τεράστιες ζημιές προκάλεσαν οι μεγάλες βροχοπτώσεις στα χωριά Βρίσα και Σταυρό στη Λέσβο. Οι ξεροπόταμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους και παρέσυραν στη διάβα τους ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, καταστρέφοντας περιουσίες και προκαλώντας ζημιές στα οδικά δίκτυα, περιφερειακά και αγροτικά, και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης των χωριών. Επίσης μεγάλες είναι οι ζημιές στις καλλιέργειες, που ακόμα δεν έχουν εκτιμηθεί.

Κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σταύρο Σκοπελίτη,μέλος του Γραφείου της ΝΕ, επισκέφτηκε τα χωριά και διαπίστωσε επί τόπου το μέγεθος της καταστροφής.

Ο Στ. Σκοπελίτης δήλωσε και στους δυο προέδρους τη συμπαράσταση της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ και τόνισε και σ' αυτούς, αλλά και στους κατοίκους του χωριού ότι είναι στο πλευρό τους σ' όλες τις ενέργειες που θα κάνουν για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση όσων καταστράφηκε η περιουσία τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλο πρόβλημα στην υδροδότηση οικισμών του δήμου Μύκης(2017-07-08 00:00:00.0)
Νέο κύμα κακοκαιρίας μέχρι την Πέμπτη(2017-01-17 00:00:00.0)
Αποκομμένο χωριό στη Μαγνησία(1999-09-15 00:00:00.0)
Στο -10 η θερμοκρασία στο Νευροκόπι(1997-12-17 00:00:00.0)
Καταρρέουν μονομιάς οι μεγαλοστομίες(1997-02-11 00:00:00.0)
Συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με την ΟΛΜΕ(1997-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ