Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγγύηση η ενότητα και συμμαχία των κινημάτων

Συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το "αγροτικό", έδωσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Η ενότητα και η συμμαχία των κινημάτων της αγροτιάς, των εργατοϋπαλλήλων και της νεολαίας είναι η εγγύηση για την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων στην προοπτική. Οι μέχρι τώρα αγώνες έχουν σημειώσει ήδη μια κατάκτηση κι αυτή είναι η ενότητα και συσπείρωση από τα κάτω, είναι ο σπόρος της κοινωνικής συμμαχίας που φυτρώνει παντού.

Αυτήν τη σημαντική, για την προοπτική του αναπτυσσόμενου λαϊκού κινήματος, πολιτική διαπίστωση έκανε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, που έδωσε με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τις αυξανόμενες σε ένταση και αριθμό αγροτικές κινητοποιήσεις.

Αναλυτικότερα, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:

"Οι αγώνες της αγροτιάς, αλλά και των εργατοϋπαλλήλων και της νεολαίας, το τελευταίο διάστημα, έχουν ήδη, κατά τη γνώμη μας, σημειώσει μια κατάκτηση, ανεξάρτητα από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους. Κατάκτηση για μας είναι η ενότητα και η συσπείρωση που δείχνουν από τα κάτω, και ο σπόρος της κοινωνικής συμμαχίας, που παντού φυτρώνει ανάμεσα στην εργατική τάξη, την αγροτιά και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα.

Αυτή η ενότητα και αυτή η συμμαχία είναι η εγγύηση για ικανοποίηση βασικών αιτημάτων τους στην προοπτική. Κι αυτή την κατάκτηση οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τη χάσουν".

Χάρτινα, διασπαστικά μέτρα

Αναφερόμενη στις εξαγγελίες του υπουργού Γεωργίας και τους στόχους της κυβέρνησης, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

"Χτες η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Γεωργίας εξάγγειλε κάποια μέτρα, επιλεκτικά για τους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας. Εμείς το έχουμε καθαρό και νομίζουμε ότι αυτό γίνεται καθαρό και στους ίδιους τους αγρότες της Θεσσαλίας και ολόκληρης της Ελλάδας. Πρόκειται για χάρτινα μέτρα και ψεύτικες υποσχέσεις, ούτε καν ασπιρίνες, με στόχο η κυβέρνηση να διασπάσει τον αγώνα τους και να κερδίσει χρόνο,προκειμένου να περάσει τη στρατηγική της στον τομέα της αγροτικής πολιτικής, στον τομέα της αγροτικής οικονομίας".

Χτυπάνε την αγροτιά

Και αναλύοντας αυτήν την εκτίμηση συνέχισε:

"Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τομέας της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας δε θα εξαφανιστεί. Αυτό που επιδιώκεται να συμβεί, είναι να εκτοπιστεί από την αγροτική παραγωγή, απ' την αγροτική οικονομία, ένα μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας αγροτιάς και να συγκεντρωθεί η γη, η παραγωγή, η μεταποίηση και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων στα χέρια της πλουτοκρατίας του τόπου μας και των παραρτημάτων των πολυεθνικών που λειτουργούν στην Ελλάδα.Ακριβώς, λοιπόν, γι' αυτό το λόγο, η αγροτιά μας από κοινού με τους εργαζόμενους της πόλης πρέπει να παλέψει με νύχια και με δόντια να μην περάσει η πολιτική της κυβέρνησης, για να μην περάσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

"Η δική μας θέση, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, είναι ότι η αγροτιά χτυπιέται, κυρίως από την πολιτική των ποσοστώσεων, από την πολιτική της συνυπευθυνότητας, από την πτώση των τιμών, από το αυξημένο κόστος παραγωγής, που οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι στην Ελλάδα κυριαρχούν τα κέρδη των πολυεθνικών στα καλλιεργητικά εφόδια και μέσα".

Δίκαια αιτήματα

"Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση, και θα παλέψουμε γι' αυτό, να δοθούν ικανοποιητικές τιμές στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι, στο γάλα, στα οπωροκηπευτικά, ειδικά για τα ροδάκινα, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, τη σταφίδα, για την ενίσχυση της αμπελοκαλλιέργειας, των μικροπαραγωγών του καπνού, για την απόρριψη της κοινοτικής πολιτικής στο κρασί και στο λάδι, που ετοιμάζεται να περάσει και είναι ακόμη χειρότερη από την προηγούμενη. Υποστηρίζουμε την πραγματική ρύθμιση των χρεών, και όχι αυτά τα ψεύτικα λόγια που μοίρασε ο κύριος Τζουμάκας, που απλώς δίνουν μια μικρή αναστολή και στέλνουν την αγροτιά στους τοκογλύφους και στις τράπεζες που τους ληστεύουν. Υποστηρίζουμε το αφορολόγητο στα καύσιμα.

Τέλος, εμείς δε θα πάψουμε να παλεύουμε άμεσα για το διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων, με στόχο η σύνταξη του αγρότη και της αγρότισσας να φτάσει στο επίπεδο της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ. Αναφέρομαι σε ορισμένα από τα πιο βασικά αιτήματα που υποστηρίζει το ΚΚΕ".

Να τα δώσουν

Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης για το κόστος που μπορεί να έχει η ικανοποίηση των αιτημάτων, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Ο κύριος Τζουμάκας είπε χτες ότι για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της αγροτιάς πρέπει να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με 1 τρισεκατομμύριο. Εμείς λέμε: "Ναι, να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με 1 τρισ.". Οταν πρόκειται για τα κέρδη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, όταν πρόκειται για τα κέρδη του ξένου κεφαλαίου η κυβέρνηση είναι ελαστική και δε νοιάζεται, βεβαίως, καθόλου για τις ισορροπίες του κρατικού προϋπολογισμού. Οταν πρόκειται για τα δίκαια αιτήματα της φτωχολογιάς και των λαϊκών στρωμάτων τότε ο κρατικός προϋπολογισμός δε σηκώνει. Πρόκειται για μια ταξική πολιτική".

Αναφερόμενη, επίσης, στη στάση των άλλων κομμάτων επισήμανε:

"Θεωρούμε ότι οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων είναι επίσης υπόλογες απέναντι στην αγροτιά και στον εργαζόμενο λαό, διότι υπέγραψαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ κι όταν υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής, και καλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα δίχως να θιγεί η οικονομική και νομισματική ένωση και η ΚΑΠ, τότε λένε στο λαό ψέματα και στην ουσία τον ρίχνουν στην παγίδα της κυβέρνησης. Αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγροτιάς, των άλλων εργαζομένων και των εργατοϋπαλλήλων δίχως αντίθεση, σύγκρουση και απειθαρχία με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι δυνατόν να γίνει".

Ολόψυχη στήριξη

Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα επαναβεβαίωσε τη σταθερή, ολόπλευρη στήριξη που παρέχει το ΚΚΕ στους αγώνες, δηλώνοντας:

"Εμείς, λοιπόν, στηρίζουμε ολόψυχα τις κινητοποιήσεις της αγροτιάς και των άλλων εργαζομένων, όχι στα λόγια, αλλά παλεύοντας καθημερινά μέσα και έξω από τη Βουλή, και κυρίως δίνοντας προτεραιότητα στη συγκρότηση αυτού του μεγάλου κοινωνικού λαϊκού μετώπου, που είναι και το μόνο που μπορεί να βάλει φραγμό στα αντεργατικά και αντιλαϊκά σχέδια. Αλλη λύση δεν υπάρχει. Η αγροτιά μας, είμαστε βέβαιοι, ότι έχει πείρα, την τελευταία δεκαπενταετία από μεγάλα λόγια, από μέτρα - "ασπιρίνες", από κοροϊδία, αλλά και απ' την προσπάθεια διχασμού και διάσπασης που κάνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Θεωρούμε ότι αυτή η πείρα είναι πολύτιμη και πρέπει να είναι οδηγός τους στους αγώνες, αυτούς που κάνουν σήμερα και αυτούς που θα κάνουν στα επόμενα χρόνια, διότι υποχρεωτικά ο αγώνας θα είναι μακρόχρονος".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν απτόητοι, δυναμώνουν τα μπλόκα! (2010-01-20 00:00:00.0)
Πελώριο κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο το αγροτικό ζήτημα (2007-05-04 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο η μικρομεσαία αγροτιά (2005-02-19 00:00:00.0)
Διεκδίκηση των αναγκών σε κάθε τομέα (2002-07-20 00:00:00.0)
ΑΓΩΝΑΣ για μια καλύτερη Ελλάδα (1996-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ