Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πελώριο κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο το αγροτικό ζήτημα

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την αγροτική πολιτική

Eurokinissi

«Το θέμα που συζητάμε σήμερα, το αγροτικό ζήτημα, το πρόβλημα που απασχολεί τη μικρομεσαία αγροτιά, συνιστά για μας ένα πελώριο κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, νομιμοποιημένο βεβαίως τυπικά, διαχρονικά, από τις κυβερνητικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Υπάρχουν και "κουμπάροι" και "κουμπαριές" σ' αυτό το σκάνδαλο».

Με την επισήμανση αυτή ξεκίνησε την ομιλία της χτες στη Βουλή η Αλ. Παπαρήγα στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

«Η μήτρα του σκανδάλου αυτού και οι διασυνδέσεις του, είπε, σχετίζονται με τις αποφάσεις - επιλογές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ιδιαίτερα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. Πολιτικές, οι οποίες υλοποιήθηκαν πιστά, ανεξάρτητα από επιμέρους αντιφάσεις ή διαχειριστικές ικανότητες, τόσο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κανένας δικομματικός καυγάς δεν μπορεί να κρύψει και να σκεπάσει αυτή τη σύμπλευση».

Το αγροτικό πρόβλημα εκδηλώνεται πολύπλευρα, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τόνισε: «Πριν από όλα, έχουμε στασιμότητα της αγροτικής παραγωγής και ταυτόχρονα συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής και της γεωργικής γης σε όλο και λιγότερα χέρια. Ολα αυτά τα οποία είπε ο πρωθυπουργός ως μέτρα υπέρ της αγροτιάς δεν είναι τίποτα άλλο από μέτρα που μπορούν να τα αξιοποιήσουν οι εμποροβιομήχανοι, που δρουν στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και οπωσδήποτε αυτοί που έχουν μεγάλο κλήρο, μεγάλη ιδιοκτησία κλήρου και ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής, της γεωργικής παραγωγής. Αυτοί μπορούν να επωφεληθούν από το ΦΠΑ, από τα πάντα. Αυτοί μπορούν να επωφεληθούν. Ο μικρομεσαίος αγρότης, ο φτωχός αγρότης δεν κερδίζει τίποτα από αυτά, γιατί με το ψίχουλο που παίρνει δεν μπορεί να αναπληρώσει το καρβέλι που χάνει καθημερινά».

Πρόβλημα η διατροφική εξάρτηση

Ιδιαίτερα οξυμένο, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, είναι το πρόβλημα της διατροφικής εξάρτησης της χώρας, και ανέφερε:

«Μεγαλώνει το έλλειμμα του ισοζυγίου των αγροτικών προϊόντων και η διατροφική εξάρτηση δεν είναι μικρό πρόβλημα. Είναι απαράδεκτο να εξαρτάται μια χώρα σαν την Ελλάδα, με τέτοιο έδαφος, με τέτοιο χώμα, με τέτοιο κλίμα, με τέτοια γεωγραφική θέση, από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Γι' αυτό και εμείς το θεωρούμε ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο. Ζητήσατε, κύριε πρωθυπουργέ, προτάσεις και θέσεις για τα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας. Θα πούμε τις δικές μας θέσεις και όχι, εάν θέλετε, τη συνολική μας στρατηγική στην αγροτική οικονομία, γιατί αυτή συνδέεται με άλλους όρους εξουσίας. Το ότι, όμως, ζούμε μέσα στον καπιταλισμό και το ότι σήμερα είναι οξυμένα τα προβλήματα, δε σημαίνει ότι θα προσαρμοστούμε και θα ζητάμε αλλαγές στη διαχείριση. Υπάρχουν κόμματα, ας τα ζητήσουν αυτά.

Εμείς διεκδικούμε την ανακούφιση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Διεκδικούμε κάποια ανακούφιση και κάποιες λύσεις που βελτιώνουν τη ζωή τους και αφήνουν την προοπτική ανοιχτή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εμπλακούμε στη λογική να βγάλουμε στον πλειστηριασμό αν θα είναι 10 ευρώ, 20 ευρώ, 30 ευρώ, για παράδειγμα, η αύξηση των αγροτικών συντάξεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ